Vår tredje dag i Umbrien är en heldag i Monteleone d´Orvieto på Nido del Falcone där vi bor. Vi börjar dagen med en lång frukost med hemmagjorda marmelader, nybakat bröd, hummus och färska juicer. Något som har genomsyrat hela resan i Umbrien är passionen och glädjen för det man producerar eller erbjuder. Bruno och Paola är inga undantag. Att leva grönt och nästan vegetariskt har blivit allt viktigare för dem.

Allt på farmen är organiskt och antingen egenproducerat eller lokalproducerat och alla måltiderna görs av säsongens råvaror. Passionen gäller också hästarna på gården. Nidodelfacone betyder, enligt Bruno, skog, olivlundar, vingårdar, en plats för hästar, antika byggnader och ett ställe för hälsosamt leverne. Man erbjuder enkel mat gjord av kvalitetsprodukter och Bruno poängterar att det inte är en “business” utan mer en livsstil de vill dela med sig av. Samma sak med hästarna.

Bruno är supertrevlig, social, har ganska egna idéer kring mat och hästar och berättar gärna historier om hotellet, om hästarna, om husens historia, men är också lite av en skämtare. Han berättar en historia om en gäst som bad honom ta hem ett speciellt sorts vin som var väldigt dyrt. Gästen bad om två flaskor. Så Bruno köpte två flaskor. Tomma. Och fyllde dem med det billigaste husvinet han kunde hitta. Gästen överberömde vinet och sa att det var det godaste vinet som fanns. När Bruno efter en stund berättar sanningen för gästen, blir han inte trodd. Så kan det gå.

 

Historien bakom Nido del Falcone och huset Vechia Posta började när Bruno och Paola Dorigo i 40-års åldern bestämde sig för att ändra sin livsstil. De åkte till Normandie i Frankrike för att göra det, men där fanns det inga jobb för arkitekter, vilket Bruno är, och Toscana visade sig vara lite för dyrt. När de hittade detta huset fanns bara en ruin, ingen väg, inget vatten, och ingen el. Ursprungshuset tros vara byggt av legosoldater runt 1290. Under renoveringen stötte de på ekonomiska problem men med hjälp av släkten har nu tre hus renoverats på Nido del Facone.  Husen har renoverats med försiktighet och fokus på att bevara lantkänslan och familjelivskänslan. De har också renoverat för att bevara idén om hur det var att leva i ett antikt hus. Tvåglas, för att kunna höra allt ljud i huset oavsett var man befinner sig. Jag kan intyga att det fungerar. De har också egna vattenbrunnar, varav en är 80 meter djup. 2001 vann dessutom Paola pris för bästa olivoljan i Italien och nummer 9 i världen.

 

Efter frukosten kommer stadens borgmästare och hälsar på oss. Han är också med på nästa del av vår dag. Ett möte med hästarna på Brunos speciella sätt. För honom är kontakten och känslan man har med hästarna viktigare än att man kan rida. Så vi delas upp i två grupper. En grupp får göra ett möte med ledarhästen och en grupp får göra ett möte med den dominanta hästen. Ett extremt intressant sätt att lära oss hur man ska närma sig hästar och hur de reagerar på vad vi gör och hur vi försöker få kontakt med hästarna.

 

Dagens långlunch är ett samarbete med Nido del Falcone, Familjen Gentili Wines och Fabio från Kamp Secret Kitchen. Luca från Gentili Wines serverar och presenterar deras fantastiska viner till varje rätt. Fabio från Kamp Secret Kitchen hjälper Paola i köket med dagens fantastiska rätter. Hans restaurang hittar man i Florens. Jag har redan på de få dagarna vi varit här, åter smakat saker jag inte trodde jag gillade och helt plötsligt verkligen börjat gilla dem. Friterade salviablad, zucchini, fyllda zucchiniblommor och rå fänkålssallad. Men också sådant jag visste jag gillade som en pasta med vitlök, olivolja, chili, pistagenötter, pinjenötter och svamp, som troligtvis är en av de godaste pastarätter jag någonsin ätit. Panzanella. Och, päronbitar doppade i choklad med malda pistagenötter ovanpå.

 

En underbar dag med en lunch “The Italian Style”. Ett minne för livet.

 

 

Translation;
We spent a whole day at the Agricultural farm Nido del Falcone. Experincing and learning about horses, tasting great wines and eating the best food ever in a wonderful enviroment.

 

Foto: © Discovering The Planet [foto av mig Avary Sassaman]
I samarbete med: This is your time.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *