Vi har nu lämnat Orvieto och befinner oss mellan Fabro och Monteleone. Men för dagen ska vi ta oss till Trasimeno Lake för en trekking på cirka nio kilometer med Umbria Action. De anordnar allt från trekking till cykelturer och vinturer. Lago Trasimeno är den fjärde största sjön i Italien och den djupaste delen är cirka sex meter. När man tar sig upp för berget vid sjön ser man tydligt de tre öarna i sjön, Isola Polvese, Isola Maggiore och Isola Minore. Isola Maggiore, den näst största, är den enda som är bebodd, men enbart av ett 30-tal invånare. De flesta byggnaderna på ön, inklusive ruinerna av ett Franciscankloster, är från 1300-talet.

Efter att ha tagit oss över leriga vattenpölar, snåriga stigar och sluttande backar kommer vi till Flavio Orsini Farm and Agriculture. Och tröttheten och törsten vi känt i slutet på backen är som bortblåst. Inte för att vi är framme, utan mer för att vi möts av av så många valpar att vi får vars en. Killingarna studsar omkring på bakbenen bredvid fåren, hönsen och gässen sprang fritt omkring på gården och vi hade svårt att slita oss.

 

 

På Orsini´s Farm har man lyckats återuppta en art av bönor som man trodde hade försvunnit. Man hade turen att hitta frön i en källare och började åter odla den speciella art av “fagiolina”, bönor. En bönart som i motsats till traditionella bönor saknar skal, är lite mindre och innehåller mindre fibrer. Här äter vi en trerätters lunch med utsikt över Trasimeno Lake och självklart dricker vi fantastisk gott vin till. Efteråt visar Flavio oss hur man plockar bönorna och hur han får ut bönorna ur sina skidor med hans egenkonstruerade maskin. Orsini´s Farm är så unik att till och med Bo Hagström och Solens mat från SVT har varit här och filmat.

För andra gången på denna resa får jag också smaka Panzanella. Något som jag blivt barnsligt förtjust i. En rätt som har sitt ursprunglig i fattigmansmat och att ta tillvara på gammalt bröd. Det finns recept på panzanella ända fråm 1500-talet och huvudingredienserna var veckogammalt bröd, gurka, basilika, olja och vinäger. Men idag finns det otaligt antal variationer på rätten.

Recept på Panzanella;
Mjuka upp riktigt gammalt bröd i vatten cirka tio minuter, cirka 500 gram, och vrid ur vattnet.
Lägg i en bunke och blanda med;
En finhackad gurka, skär bort fröhuset.
Två finhackade tomater
En finhackad lök
Blanda med olivolja, vinäger, salt, peppar och basilika.
Du kan självklart ha i vad du vill, paprika, oliver, rödlök eller andra grönsaker. Det är bara att vara kreativ. Om man inte har gammalt bröd kan man rosta brödet i ugnen så att det blir knaprigt.
Låt stå i kylskåp i ca 30 minuter.

 

 

Dagen avslutas med en honungsprovning på Casa Parrina. Och nej, honung är inte bara honung. Vi får en rundvandring på gården så att vi ska få en förståelse för hela processen. Vilken upplevelse. Man kanske inte är så van vid att honung ska smaka något annat än honung men på Casa Parrina leker man med många smaker. Chili, hasselnöt, citron, saffran, tryffel, lavendel och olika frukter. Vi fick möjlighet att smaka runt tio sorters honung med ost, kex, bröd med olivolja och självklart lite Prosseco. Min idé om vad och hur man kan använda honung har helt förändrats. Självklart blev jag tvungen att köpa med mig honung på chili, peperoncino.

 

Translation:
This particular day was filled with experiences. We did a trekking with Umbria Action by the beautiful Trasimeno Lake. We also had a farm experience and lunch at the Flavio Corsini Farm where they grow a special kind of bean. The end of the day we spent at Casa Parrina tasting amazing flavours of honey.

 

Foto: Discovering The Planet / Avary Sassarman / Linnea Malmberg
I Samarbete med: This is your Time.
 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *