Uppe på tuffberget och en klipplatå i Umbrien, norr om Rom, ligger den lilla staden Orvieto. Vi tar spårvagnen, funicolaren, upp. Jag fångas direkt av de små charmiga gränderna, de låga husen och känslan av historia. Med ett barns förtjusning försöker jag fånga in allt, lite med en rädsla av att kanske ändå missa något. Under staden finns en labyrint av utgrävda grottor och tunnlar som en gång användes som lönngångar i händelse av attack eller belägring. Staden har en lång historia som omfattar Etrusker, Romare och barbarer och blev inte en del av Kungariket Italien förrän 1861.

 

 

Min första smak av Umbrien och Italien blir Gelato. Med en sen ankomst och tidig avgång blev det varken kvällsmat eller frukost. Vi gör ett litet stopp på Gelateria La Musa där Chiara, som driver familjeverksamheten står och väntar på oss. Med inlevelse och passion berättar hon om sin och butikens historia. Att kalla gelato för glass är helt fel. Tillverkningen av gelato är en exakt och teknisk vetenskap. För lite av något eller för mycket av något kan göra att det blir helt fel konsistens. Skillnaden på glass och gelato är att gelato görs färsk varje dag av mjölk, måste ätas direkt och håller inte mer än någon dag till skillnad från fabriksgjord. Man använder bara säsongens frukter och att ta fram nya smaker är viktigt. En av smakerna de är stoltast över bygger på ett av hennes farmors favoritkakrecept. Receptet har överförts till en gelato och är idag en av deras viktigaste smaker. Hennes personliga favorit är Nocella, hasselnöt. Hur gelaton smakar? Som svensk mjukglass, men godare och en känsla av silke.

 


Vi fortsätter vår upptäcktksfärd och kommer till Katedralen i Orvieto, Duomo di Orvieto. Den började byggas år 1285 på en plats där det redan fanns en kyrka och är en av de främsta sevärdheterna i Umbrien. Med fantastisk arkitektur i gotisk stil och tre skepp, tar den uppmärksamheten från allt annat. Att flera påvar som Påve Urban IV, Påve Martin IV och Påve Boniface VIII varit inblandade i byggandet genom tiderna är en bidragande faktor till dess utseende. Bland konstnärer som bidragit till utsmyckningen av kyrkan nämn Andrea Pisano, lärjungar av Niccolo Pisano, Ugolino di Vieri, Fra Angelico, och Luca Signorelli. Ju mer man tittar på den, desto fler detaljer upptäcker man.

 

 

Några gånger i livet har man turen att träffa personer man kommer minnas resten av sitt liv. En av dem för mig är Franco, ägaren till restaurangen Trattoria La Grotta i Orvieto. 72 år gammal jobbar han fortfarande varje dag driven av en passion till mat och människor. Mellan måltiderna berättar han om sina barn, om restaurangen, om när han träffade Burt Lancaster och när han börjar prata om sin fru blir han så emotionell att han nästan får oss att börja gråta. När han pratar glömmer man nästan bort hur god även maten är.

 

 

Dagen avslutas med en vin och sherryprovning på Il Palazzo del Gusto. Orvieto är framför allt känt för sina vita viner men också för sin sherry. Vi träffar Elenora från Azienda Agricola Janas som bland annat gör egen pasta på egna och lokalproducerade råvaror och Paolo Pentrangeli som gör ett rött nästan sherrysmakande vin, med smak av körsbär, Svinnere. Precis som runt om i hela Umbrien, har man börjat leta upp gamla recept, gamla traditioner och tillverkar något nytt.

 

 

Staden är full av sevärdheter om man har och tar sig tid. Söder om kyrkan ligger det forna påvepalatset Palazzo del Capitano del Popolo, som innehåller stadsmuseet. Det finns en fästning som anlades av kardinal Albornoz 1364 i nordöstra delen av staden och som nu är en offentlig trädgård med amfiteater, etrusiska runier och en underjordisk stad. Orvieto är inte värt en omväg, det är värt en direkt resa dit.

 

 

Translation:
On one of the mountains of Umbria you find the little village Orvieto. With charms, history and beauty around every corner. With the beautiful Duomo di Orvieto, Gelateria La musa, amazing food,  amazing wines and narrow little streets. I will come back for this place, and I will spend more than a day next time. Because of the atpomoshere and the charms that are Orvieto.

 

Foto: © Discovering The Planet
I Samarbete med: This is your time.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. WOW sikke en dejgt tur i har til Italien. Jeg kunne godt æde en is lige nu. Sender du ikke en til mig? :-) Kommer faktisk til at savne Italien og italiensk mad når jeg ser din lækre billeder :-) Tak fordi du deler alle dine oplevelser, det er rigtig spændende at læse med :-)

    1. Haha. En styck Gelato på väg ;)..
      Tror jag har gått upp ett och annat kilo :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *