Warning: Undefined array key "HTTP_USER_AGENT" in /home/httpd/vhosts/discoveringtheplanet.com/httpdocs/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_socialhelper.php on line 249

– I samarbete med EF Education –

Italien, Venedig

 

Italienska. Det är självklart att jag ska läsa Italienska. Det är mitt första år på gymnasiet och jag har möjligheten att välja att läsa matematik eller ett nytt språk. Jag har på högstadiet läst både engelska, franska och makedonska och fortsätter med dessa tre också på gymnasiet. Och valet att välja bort matten är inte svår, jag väljer självklart ett språk till.

 

Under mina tre gymnasieår är Italienskan ett av mina favoritämnen. Vi har en oerhört passionerad lärare som gör varenda lektion lite roligare. Vi får bland annat översätta låttexter från Eros Ramazotti och Gianna Nannini, sjunga och läsa poesi. Man kan bara glädjas åt hans kreativa sätt att lära oss detta underbara språk. Tredje året är det dags att testa våra språkkunskaper och Tobby, vår lärare, har planerat en språkresa som går till Venedig. Vi tar nattåget dit och kommer fram till Venedig exalterade och med hög förväntan på den kommande veckan. Och vi blir inte besvikna. Vi bor på ett litet familjeägt B&B några kilometer från Piazza San Marco och stortrivs.

 

Vi besöker inte bara Venedig och dess kanaler. Toby tar oss till Burano, Murano, Lido och Padova. Vi besöker universitet i Padova där hans son studerar. Men gör också ett besök på en skola för handikappade och föräldralösa, Villagio S´Antonio.  Tobby son ger oss en rundtur på skolan och vi får ta del av deras skoldag. Vi besöker också den fantastiska katedralen i Padova. Vi kommer precis in när munkarna brister ut i sång, och vi blir så berörda att vi tyst börjar gråta. Oerhört emotionellt.

 

På kvällarna hänger vi på Markusplatsen, som tonåringar gör, och lär känna en massa italienare. Och jag pratar italienska som jag aldrig gjort annat. Jag beställer gelato och lyckas så klart använda fel ord och göra beställningen till något helt annat än glass. Tydligen har jag beställt något som finns i mannens nedre regioner. Till omgivningens och säljarens stora munterhet. Men jag bjuder på det. Ja vilken vecka. Så många minnen. Kanske en av de mest minnesvärda resorna i mitt liv. Mer än mitt lilla missöde, hamnar en av klasskompisarna på italiensk tv. Samma vän uppfinner det som vi kallar plattången idag. Det var 1989.  Hon använde bara strykjärnet. En annan av de andra klassvännerna möter en av sitt livs första kärlekar. Och jag, tar med mig hem vackra, stora, färgglada minnen.

 

Att lära sig ett språk på plats ger helt andra möjligheter än att bara läsa ett språk hemma. Man måste våga. Men när man vågar utmana man sig själv att kommunicera, lär man sig så mycket snabbare. Att använda sig av sina kunskaper i en vardagsmiljö är ju så mycket roligare. Och det är ju dessutom aldrig för sent att lära sig ett nytt språk. Med EF Education kan du göra en språkresa när som i livet. Och det är aldrig för sent eller för tidigt. Det blir en upplevelse för livet.

 

Här kommer lite bilder från min Venedigresa. Jag hade med mig tre rullar film med 24 bilder på varje och en liten Kodakkamera. De här bilderna är avfotograferade från mina papperskopior och är faktiskt inte bättre än så :). Med lite extra skärpa lyckades jag ändå få dem lite tydligare.

 

Italien, Venedig

Italien, Venedig

Italien, Venedig

Italien, Venedig

Italien, Venedig

Italien, Venedig

Italien, Venedig

 

Translation:
Almost 30 years have past since I did my first trip to Italy. To Venice. I went there with my class of Italian studies and I can reasoure that it is one of the most memorable trips I´ve ever made. 

 


Inlägget görs i samarbete med EF Education.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

  1. Språk är roligt! Läste också allt jag kunde av språk i skolan. I maj i år fyllde jag på med en tyskakurs i Berlin! Att resa och träffa folk får en till dimmension när man hänger med i språket.

    1. Visst är det. Håller så med om träffa folk samtidigt är ett stort plus. Å tyska i Berlin måste ha varit superkul. Jag gav mig på att läsa ett år ryska efter gymnasiet. Nu behöver jag bara dit å öva :) :)

  2. Vad kul att se dina bilder! Känner igen stilen på kläderna (och kvaliteten på fotona) från den här tiden ;) Kul att ha bilderna och minnena kvar! Språk är en fantastisk tillgång både när man reser och i arbetslivet!

    1. Tack Helena. Har börjat försöka ta mig tid att skriva om de riktigt gamla resorna. Man tittar alldeles för sällan på de där gamla papperskopiorna :). Håller med. Språk är fantastiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *