Italien, Gardasjön, Sirmione

 

Från Comosjön djupa sluttningar tar vi oss till Gardasjön. Att valet föll på Sirmione berodde mest på att det låg längs med vår valda färdväg. En väg som skulle ta oss tillbaka till Österrike från Italien.

 

Genom Lipomo och Bergamo tar vi oss mot den södra delen av Gardasjön. Självklart måste vi göra ett stopp i Bergamos gamla stad. Citá Alta. Under tiden som vi letar parkering blir regnet intensivare. Vi fortsätter köra. Genom gamla stan. Upp på berget. Och nerför berget. På några sekunder har vi liksom i tyst samförstånd kommit överens. Vi anser oss ha sett det vi behöver se. Utan att behöva kämpa i ösregnet. Så vi rullar ut ur Bergamo och siktar på Gardasjön.

 

Medan mannen fokuserar på trafiken, fokuserar jag på Booking. Jag undersöker noga vilka boenden vi har att  välja  på vid södra Gardasjön. Jag hittar ett, vad de verkar, mysigt hotell längs med strandpromenaden som inte kommer ruinera oss. Vi har ganska lite koll på  Gardasjön. Så det som bestämmer var vi hamnar är ledigt rum, bilderna på Booking, prisklass och denna gång även hur nära centrum vi kommer bo. Något vi normalt inte bryr oss om. Men bristen på tid, och att det är högsäsong, bidrar till valet.

 

Italien, Gardasjön, Sirmione

 

ROMANTIK & HISTORIA I SIRMIONE

När vi rullar in i Sirmione inser vi vilken tur vi haft som hamnat just här. Vilken ljuvlig och mysig semesterstad. Vägen in till staden pryds av en lång allé av ståtliga gröna träd som påminner om japanska bonzaiträd. Inga höghus. En strandpromenad så långt ögat kan nå. Vårt hotell för natten är Hotel Suisse. Läget är svårslaget. Priset likaså just här. Visst hade vi önskat ett rökfritt rum, men att byta är inte möjligt. Vi hade tur som ens fick ett rum. Vi hade gärna stannat här en natt till, men det är fullbokat. Det myllrar av liv på gatorna och den långa strandpromenaden. Och det tar inte lång tid för oss att förstå varför så många lockats till denna pärla till stad.

 

Med sin rika historia och förtrollande skönhet, lockar Sirmione inte bara besökare för sina pittoreska gator och antika ruiner, men bjuder också på en känsla av småstadsromantik som är svår att överträffa. Sirmione har en rik och fängslande historia som sträcker sig tillbaka till romartiden. Det var en favoritdestination för aristokrater och poeter som Catullus, vars villa fortfarande står som ett monument över gångna tider. Staden har genom århundradena bevarat sin charm och blivit ett populärt resmål för de som söker historia och skönhet.

 

Italien, Gardasjön, Sirmione

 

CENTRO STORICO SIRMIONE

På kvällen tar vi strandpromenaden, till stadens kanske mysigaste området. Det historiska centrumet innanför slottets murar. Slottet är från 1300-talet och ett av Italiens bäst bevarade. Det myllrar av liv även här. Det spelas livemusik bland de pittoreska gränderna och varannan butik erbjuder Italiensk gelato. Vi strosar i labyrinten och njuter av den avslappnade atmosfären. Vi kelar med katter och tittar på svanar. Och till sist hittar vi, kanske en av de minsta, restaurangerna innanför murarna.

 

På Vicolo Bisse, finns den hemtrevliga Il Guelfo. Inne i den mysiga trädgården sitter man trångt. Men det är så personligt. Gäster som inte känner varandra skämtar. Och personalen jobbar hårt för att hinna med alla borden och beställningarna, men hinner ändå delta i skojandet. Här äter vi fiskcarpaccio, råbiff, riktigt god pasta och dricker aperol. När det börjar bli mörkt, avslutar vi kvällen med en gelato och promenad tillbaka till hotellet.

 

 

STADEN SOM CHARMAR, BJUDER OSS PÅ EN UPPLEVELSE SOM FÖRÄNDRAR RESTEN AV VÅR RESA

Det är mitt i natten under vår första kväll i Sirmione. Av någon anledning är både jag och mannen vakna när klockan slår 02.00. Utanför fönstret pågår ett ösregn, som snart övergår i en hagelstorm. Haglen är stora som golfbollar. Det kommer visa sig, att man inte ska lita på väderappar allt för mycket. För vårt försök att undvika storm i Österrike, följde oss till Italien. Hagelstormen som dram fram, med hagel i storlek golfbollar, totalförstör rutorna på vår bil och kaross.

 

Vi får ingen ersättningsbil. Det finns helt enkelt inga. Det är för många som drabbats. Att hyra en ny i närliggande stad, skulle kosta oss tio tusen för några dagar. Detta förändrar resten av vår roadtrip, till en tågluff. Med extra kostnader, lite svårigheter, men med massor av nya erfarenheter. Mer om detta äventyr kommer lite längre fram. Så vi lämnar Sirmione med buss, tåg, taxi, tåg och mer tåg. För att så småningom landa på vår slutdestination. Salzburg.

 

 

11 SAKER ATT SE OCH GÖRA I SIRMIONE

1. CATULLUS VILLA & GROTTE DI CATULLO
Börja din resa med ett besök på Catullus Villa, en romersk ruin som ligger vid sjöns kant. De välbevarade resterna ger dig en glimt av det förflutna. Utforska Grotte di Catullo, den antik romersk villa som en gång var hem för den berömde poeten Catullus. Detta imponerande arkeologiska område på två hektar erbjuder fantastiska panoramavyer över sjön.

2. CASTELLO SCALIGERO
Besök Castello Scaligero, den medeltida borg som stiger majestätiskt över Sirmione. Utforska dess torn och vallgravar och föreställ dig livet i en tid då borgen var en viktig försvarsstruktur.

3. SPA & WELLNESS
Koppla av i de termiska källorna i Sirmione, som har varit kända för sina helande egenskaper i århundraden. Termerna di Sirmione erbjuder avkoppling och terapeutiska behandlingar.

4. CENTRO STORICO
Promenera genom Sirmiones charmiga historiska centrum med dess smala kullerstensgator, mysiga kaféer och butiker som säljer lokala produkter och hantverk. Och glass.

5. CHIESA DI SAN PIETRO IN MAVINO
Besök Chiesa di San Pietro in Mavino, en liten kyrka som har sina rötter i tidig kristendom. Kyrkans arkitektur och lugnande atmosfär är en fridfull upplevelse.

6. SIMMA I SJÖN
Ta ett uppfriskande dopp i Gardasjöns kristallklara vatten. Stränderna i Sirmione är idealiska för solbad och avkoppling vid vattnet.

7. SHOPPING
Utforska lokala marknader och butiker för att hitta unika souvenirer som lokalt producerade olivoljor, keramik och lädervaror.

8. VINPROVNING
Smaka på regionens utsökta viner. Gardasjön-regionen är känd för sina vinodlingar, och du kan njuta av provsmakningar på lokala vingårdar.

9. KULINARISKA UPPLEVELSER
Avsluta din dag med en smakrik måltid på en av Sirmiones restauranger. Prova de färska sjöfiskrätterna och lokala specialiteter.

10. BÅTTUR RUNT HALVÖN
En av de bästa sakerna man kan göra, om man har tid, är att ta en båttur runt halvön. Båtturerna är på cirka 30 till 45 minuter och går att kombinera med andra båtturer på Gardasjön. Många av båtturerna går dessutom att kombinera med vinprovning.

11. BESÖK JAMAICA BEACH
Man hittar Jamaica Beach på halvöns spets. Den består av mjuka vita stenar och ska vara värd besöket trots att det inte är en sandstrand.

 

Italien, Gardasjön, Sirmione

Italien, Gardasjön, Sirmione

Italien, Gardasjön, Sirmione

Italien, Gardasjön, Sirmione

Italien, Gardasjön, Sirmione

Italien, Gardasjön, Sirmione

Italien, Gardasjön, Sirmione

Italien, Gardasjön, Sirmione

 

Translation
Sirmione is a lovely and very romatic village in the south of Lake Garda in Italy. It is worth the visit, but during high season many think so too. So try to plan your visit to of season. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *