Italien, Naturkatastrof, reseförsäkring

 

Jag vet inte riktigt var jag ska börja, för detta är en ganska lång och komplicerad historia. En historia om hyrbil på semestern och en naturkatastrof. Om att befinna sig i ett land, men behöva ta sig till ett annat. Vad gör man när man inte kan köra vidare för att bilen behöver bärgas. Och man inte kan få någon ersättningsbil.

 

Det stökar ju till det en hel del. Att vara utan en bil på en roadtrip. Den här dagen är vår personliga” The amazing race”. Men vi börjar väl från början. Det är lättast så. Hemma i Sverige bokar vi en hyrbil via Discover Cars, som hittar en bil till oss via Europecars. Bilen ska vi hämta i Munchen i Tyskland och lämna i Salzburg i Österrike sex dagar senare. Men våra problem börjar redan på flygplatsen i Munchen. Med servicekillen på Europecar. Han övertalar oss att byta bil till en som ändå ska lämnas i Salzburg. Och det låter väl helt okej. Dessutom ska det bli billigare.

 

Bilen visar sig inte vara billigare och dessutom en liten skåpbil. Inte så där jättetrevligt på en mysig roadtrip. Så det tar en stund att få bilen vi faktiskt bokat. Förseningen gör att vi tappar några timmar. Så vi bestämmer oss för att köra en kortare sträcka denna dag. Till Innsbruck där vi stannar vår första natt. Dagen efter har vi planerat att köra österut från Innsbruck. Men efter en titt i väderappen, bestämmer vi oss istället för att köra söderut.

 

Till Italien, Comosjön och vidare till Gardasjön. Det kommer visa sig, att man inte ska lita på väderappar allt för mycket. När vi är i Sirmione i södra Gardasjön, drar en hagelstorm fram mitt i natten. Med hagel i storlek golfbollar. Och de golfbollarna totalförstör rutorna på bilen och karossen. Och det är här vårt “Amazing Race” börjar.

 

 

DAG 4 PÅ VÅR ROADTRIP, GARDASJÖN I ITALIEN

10:00 till 14:30

I fyra timmar försöker vi reda ut hur vi ska ta oss härifrån. Bärgningsbilen är på väg. Typ. Vi vet inte om vi får någon ersättningsbil. Två timmar senare ringer vi nödnumret igen. Bärgningsbilen är försenad. Många som är drabbade. Och nej, vid naturkatastrof får man ingen ny bil. Att hyra ny bil, kostar 10.000 för två dagar. Så vi tänker om. Det får bli tåg. Men tåget vi måste ta går från antingen Descenzano eller Verona och inte från Sirmione. Taxi till Verona är säkraste kortet. Om några lediga taxibilar hade funnits. Svaret har ni säkert gissat.

 

14:30 till 16:00

Det blir cirka fem minuters färd med Shuttlebuss till busstationen. Tack och lov går shuttlebussen precis framför hotellet. Där byter vi till en buss som går till Verona. Nu vänder turen lite. Bussen som skulle gått en kvart tidigare är försenad. Annars hade vi fått  vänta en timme och missat tåget. Låter enkelt och bra. Jaa… ni vet. Klockan är 14.40. Bussen till Verona tar en timme. Tåget går 15.50. Men vi är optimister. Och nu är vi åtminstone på väg. Självklart finns fler möjliga tåg. Men som tar längre tid. Och har fler byten än de tre vi nu ändå måste göra.

 

Men det är fler på bussen som har bråttom. Några har en flygtid att passa. Sista fem hundra meterna till tågstationen, kör busschauffören som om han vore med i Speed. 15.49. Tåget går om en minut. Vi springer. Jag i förväg för att eventuellt hålla tåget. Stackars mannen med två tunga resväskor efter. Det är fler som springer. Jag tar mig upp på perrongen, halvvägs in i tåget, för att dörrarna inte ska stänga. Tack och lov, lite tur, tåget är några minuter försenat. Å så hör jag mannen, “gå in, gå in”. Vi är med.

 

Österrike, tågluffa, snälltåget

 

16:00 till 22:15

Fall i fall vi inte skulle komma med tåget, har vi väntat med att klicka “köp biljett”, men det är förberett. Vi kan knappt andas. Mannen, “köp biljetten”. Jag klickar. “Denna biljett går inte att köpa. Tåget har redan gått”. Precis bakom oss står kontrollanten. Ingen fara säger han. Det går bra att köpa av honom. Men bara till Brenner. 67 euro för två. Hade vi köpt hela resan via klicket på bokningssidan, hade hela resan kostat 86 euro för två. Oavsett vart vi åkte från. Nu blir det dubbelt så mycket. Två biljettköp a 67 euro för att ta oss hela vägen till Grossarl.

 

I Brenner har vi trettio minuters paus. Jag studsar iväg för att handla lite mat. Det är enda möljigheten vi får. Nästa byte har vi sex minuter. Från Innsbruck mot Wörgl. I Wörgl har vi sista bytet. Nio minuter. Vi har bokat hotell i Grossrl. Där vi har ett boende kommande dag [ett samarbete]. När jag börjar söka taxibilar i Grossarl som ska ta oss till hotellet, finns inga. Så, snabbt får vi avboka det hotellet och tänka om, då inga taxibilar finns som kunde köra oss de tre kilometerna. Ny plan.

 

Vi går av stationen innan. I Zell am See. Där måste vi kunna bo nära tågstationen. Sista biten tåg tar vi imorgon. Tack vare att det är sent hittar vi via Booking ett fyrstjärnigt hotell, Heitzman. Och tack vare att jag har högsta nivån på Booking, blir vi uppgraderade till ett finare rum. Som sagt, denna resa har ett tema på ständigt högt och lågt :) Kommande förmiddag lämnar vi Zell am See för att ta oss till Grossarl, Schwarzach-St Vein och hotell Das Edelweiss. Vi är nu ikapp i vårt program och befinner oss exakt där vi ska enligt plan.

 

 

VART VÄNDER MAN SIG & VART SKA MAN RINGA

Om du reser med en charterarrangör så bör du kontakta guiden på resmålet så hjälper de dig på bästa sätt. Men vad gör man om man som vi bokat allt själv. I vårt fall fick vi börja med att ringa Europecar. Vi ringde dessutom Discover Cars som gjort vår bokning. Sedan fick vi väldigt mycket hjälp och förståelse av vårt hotell. De ringde alla de kände för att hjälpa oss med transfer till tågstationen. Men inte oväntat hade alla fullt upp. Så med hjälp av Google och några telefonsamtal löste vi det mesta. Eller  hittade i alla fall andra lösningar än de som hade varit optimala.

 

HYRBILSFÖRSÄKRINGEN VERSA HEMFÖRSÄKRINGEN

Det ingår en reseförsäkring i alla hemförsäkringar. Den räcker oftast om du ska på en vanlig semesterresa. Reseskyddet i hemförsäkringar ger ersättning för bland annat sjukdom eller olyckor under resan. Reseskyddet ersätter viktiga skadehändelser på din resa om du blir akut sjuk eller råkar ut för ett olycksfall och behöver läkarvård. Du kan även få hjälp med hemtransport med ambulansflyg.

 

I de flesta hemförsäkringar ingår ett så kallat katastrofskydd som kan ersätta allvarliga händelser när du är på en utlandsresa. Om krig eller krigshandlingar skulle bryta ut på resmålet ersätter alla hemförsäkringar kostnader för evakuering. Om katastrofskyddet ingår i din hemförsäkring gäller det alltid om det inträffar en naturkatastrof eller terrorhandling i det område där du befinner dig. Katastrofskyddet ersätter nödvändiga och skäliga merkostnader för omedelbar evakuering till Sverige eller till en säkrare plats, oftast med max 10 000 kr per person. Hur detta skydd kommer hjälpa oss återstår att se.

 

LÄS MER: Mer information om reseförsäkring och reseskydd hittar du på Konsumenternas sida. Och mer om hyrbil och hagelstorm kan du läsa här.

 

Italien, Naturkatastrof, reseförsäkring

 

VAD VI ÖNSKAR ATT VI HADE VETAT INNAN OLYCKAN & HUR DET HAR GÅTT MED VÅR RESEFÖRSÄKRING

Det absolut första vi borde ha gjort, direkt när vi upptäckte skadan, ringt nödnumret. Även om det var mitt i natten. Vi borde också då direkt, bokat ny hyrbil innan alla hyrbilar tog slut. Eftersom vår bilförsäkring inte täckte naturkatastrofer, vilket få gör, har vi lite gått och väntat på att det skulle komma en faktura från hyrbilsfirman. Ta i trä, vi har klarat oss än så länge. Vi har därför också väntat med att anmäla alla extrakostnader vi fick till vår hemförsäkring och extra reseförsäkring. Det görs i skrivande stund. Hur det går med det lovar vi att uppdatera er med just här.

 

Italien, Naturkatastrof, reseförsäkring

 

Translation
What is covered by the car rentals insurance if there is a natural disaster during your trip. And what does your house insurance cover if your are unlucky. Today we tell you our story of a hale storm during our roadtrip in Italy.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *