Vi är på väg tillbaka till vårt hotell i Corrralejo på Fuerteventura. Vi har kört runt hela ön på åtta timmar. Och vilken dag vi haft. Vilket landskap. På vår karta fanns öns “sevärdheter” utmärkta. Men under dagen skulle det visa sig, att den enda sevärdheten som borde funnits med på kartan, var just det fantastiska landskapet.

 

Fuerteventura, den näst största ön av Kanarieöarna, är ett paradis för solälskare och naturälskare. Vi upptäcker en ö med vita sandstränder, dramatiska klippformationer och ett unik ökenlandskap. Att det lockar besökare från hela världen är inte svårt att förstå. Och denna vinter, även oss. Vår roadtrip denna dag, ska komma att ta oss genom fascinerande, enorma sanddyner klädda gyllengula av Saharasand och ett ibland ett rödfärgat, vulkaniskt månlandskap. Här finns massor av spektakulära stränder, vackra naturreservat och charmiga små städer.

 

Fuerteventura har en lång och fascinerande historia. Ön beboddes ursprungligen av Guancherna. En ursprungsbefolkning som erövrades av spanska erövrare på 1400-talet. Namnet “Fuerteventura” betyder “stark vind” på spanska och hänvisar till de kraftiga passadvindarna som blåser över ön. Under århundraden användes ön som en strategisk plats för navigation och militära ändamål.

 

LÄS MER: Fler artiklar om Fuerteventura

 

 

EL COTILLO & LA OLIVA

Vi passerar den söta byn Los Lajares. Det karga landskapet påminner om det i Oman. Ett ökenlandskap  i hela den beige och bruna skalan, med kaktusliknande torra plantor överallt. Det sägs att Fuerteventura är “vindarnas ö” och Europas motsvarighet till Hawaii. Hawaii, jag vet inte. Visst finns det lite gröna oaser, men likheter med Hawaii ser jag inga. Däremot förstår man snart varför den kallas för vindarnas ö.

 

Vårt första mål är El Cotillo. En liten by på Fuerteventuras västkust, inte långt från Corralejo, som ligger 24 meter över havet. El Cotillo är ingen stor by, men trots det väldigt populär. I El Cotillos norra del är livet lugnare. Här finns de långgrunda och skyddade stränderna, små laguner, familjevänliga hotell, barnvänliga stränder, korta avstånd, bra hotell och en avslappnad stämning. I andra delen av El Cotillo, den södra, märks surfarna mest, både i havet och på land. Det gamla fyrtornet här erbjuder en fantastisk utsikt över havet. Vi stannar till och kikar på surfarna en liten stund, och känner sedan att det är dags att upptäcka mer av ön.

 

Söder om El Cotillo, hittar vi den otroligt charmiga staden La Oliva. Arkitekturen skvallrar om kolonialtid och stormakt. Härifrån styrdes ön då det begav sig. I La Oliva finns även Centre de Arto Canario med konst av öns mest berömda nutida konstnärer. Här finns Överstarnas hus, ett hus med sorgsen spansk värdighet, en vacker kyrka och en Aloe Vera fabrik.

 

 

NÅGRA UTSIKTSPLATSER & STADEN BETANCURIA

Från La Oliva fortsätter vi söderut, mot Betancuria. Längs vägen finns flera utsiktsplatser, El Mirador. Och vi stannar till vid ett par för att ta en av de där fantastiska landskapsbilderna. Och här känner vi verkligen av att det är en vindarnas ö. Att ta en bild är inte lätt. Blåsten håller på att ta över både mig och kameran. Efter några stopp är vi så i Betancuria. Staden från 1400-talet.

 

Betancuria ligger i den lite mer bergiga regionen av Fuerteventura. Staden är inrammad av kullar och härliga blommor i rosa och vitt. Betancuria grundades av den franske upptäcktsresanden Jean de Béthencourt 1404, efter att han erövrat ön. Sex år senare byggdes den ursprungliga kyrkan Santa Maria, som senare förstördes av pirater och var tvungen att byggas om. Trots det är den fortfarande den äldsta kyrkan på Fuerteventura.

 

Efter en ljuvlig promenad i byn, bestämmer vi oss för att ta en fika på Cafeteria Casa Santa Maria. Ett kaffe mitt i en mysig oas av träd, växter och mosaikbord. Kaffe och pannkakor. Lyxigt, enkelt och gott. Har man tid, kan man göra ett besök inuti kyrkan Santa Maria och dess museum för helig konst, ta en guidad rundtur i det arkeologiska och etnografiska museet eller göra ett besök på en typisk kanarisk bar för att prova lokal ost och honungsrom.

 

 

PAJARA & AJUY

Vi kör förbi Pajara där den högsta punkten på ön finns. Pico de la Zarza som 807 meter över havet. Här hittar man också stranden Sotavento de Jandía. Denna kilometerlånga strand, som ligger mellan Barca och Risco El Paso, och som erbjuder perfekta förhållanden för kitesurfing. I Pajara finns också naturreservatet Jandía och den spektakulära stranden Cofete som utgör en stor del av Jandía-halvön. Den är belägen i södra delen av ön och består av en yta på 14.000 hektar.

 

Istället för att stanna här, kör vi vidare mot Ajuy. Fuerteventuras region med svart sand. Den svarta sanden är kännetecknande för ön och är ett resultat av vulkanutbrott. Vandringslederna på klipporna runt stranden är öppna för alla. Stranden på Ajuy är ett naturskönt område med restauranger och butiker vid den vulkaniska, svart kustlinjen.

 

Vill man, kan man klättra upp för  kullarna, förbi de gula klipporna, för att hitta områdets grottor. Det sägs att engelska pirater brukade gömma sina stulna skatter i dessa hålor. Vissa av grottorna är mycket stora och är utrustade med trappor och räcken. Ta med bra skor och en ficklampa om du vill utforska grottornas mörkaste djup. En liten bit in från stranden hittar du pittoreska gator med kaféer och restauranger som serverar färsk fisk.

 

 

MORRO JABLE PÅ SÖDRA SPETSEN AV FUERTEVENTURA

Efter att i timmar åkt genom ett öde landskap, ställer vi Gpsn mot Morro Jable. Vi har sett framför oss en vit öde sandstrand. Men Morro Jable ger oss en stor överraskning. En riktig strandstad, med en fantastisk vit sandstrand. På södra Fuerteventura i den stora turistkärnan Morro Jable hittar vi en av favoritplatserna på vår roadtrip och gör dagens längsta stopp. Här finns en stor vit sandstrand med lugnt vatten som skiftar i turkosa och smaragdgröna färger. Vi äter en sen lunch på en av restaurangerna och har den bästa utsikten över havet och strandpromenaden.

 

Stranden är känd som Playa de Morro Jable och sträcker sig från stranden Las Gaviotas i norr, till fiskebyn Morro Jable i söder. Strandpromenaden är flera kilometer lång och längs med den finns mängder av butiker, kaffeer och restauranger. Playa de Morro Jables  fyra kilometer långa promenad gränsar till en stor shoppinggata, olika nöjes och restaurangområden och Saladar de Jandía. På Saladar de Jandia försöker man bevara en saltvattensresistent vegetation som är mycket sällsynt på Kanarieöarna. På den här turiststranden finns också badvakter, flera uthyrningsplatser för solstolar och parasoll, strandbarer och områden för vattensporter, som surfing och kajak.

 

 

NATURRESERVATET LAS DUNAS DE CORRALEJO

Efter en lång dag är det dags att styra resan norrut och hemåt mot Corralejo. Vägen tar oss förbi Calete Del Fusta. Här finns några av öns finaste badplatser med kritvita sanddyner. Inte konstigt då de ligger i naturreservatet La Dunas. Här kan man njuta av skummande vågor och sand som vindarna fört med sig från Sahara. Las Dunas naturresevat är inget som vi bara snabbt vill passera, så vi bestämmer oss för att ägna hela nästa dags förmiddag just här. Vi återvänder till Corralejo lyckliga och nöjda. Vilken dag vi haft. Om du är nyfiken på vilka mindre sevärdheter ön erbjuder :), finns en liten lista längre ner i artikeln.

 

Spanien, Fuerteventura, Corralejo naturreservat

TIPS INFÖR RESAN TILL FUERTEVENTURA

  • Om du flyger med Sas, se till att ha laddat ner filmer och serier till din telefon. Eller annat att roa dig med. Inga filmskärmar på dessa plan.
  • Flygtiden är cirka 5 timmar.
  • Varma kläder, för kvällarna kan vara rätt kyliga.
  • Bästa tiden att resa hit. Fungerar fint året om. Lite större risk för moln och regn november-februari.
  • Tidsskillnad -1 timme.
  • Språk som använd är Spanska, Engelska och tyska fungerar på relativt många ställen.
  • Valuta som används är euro.
  • Prisnivå är något billigare än Sverige, både mat och inte minst dryck.

 

Spanien, Fuerteventura

 

16 SAKER ATT SE & GÖRA PÅ EN ROADTRIP PÅ FUERTEVENTURA I SPANIEN


1. DUNAS DE CORRALEJO
Börja din resa med att utforska de imponerande sanddynerna i Corralejo, som sträcker sig så långt ögat kan nå. Kanske den absolut vackraste sevärdheten på ön.

2. MONTAÑA ROJA
Stanna till vid Montaña Roja och njut av den fantastiska utsikten över det kristallklara vattnet i Playa de la Concha.

3. PARQUE NATURAL DE JANDÍA & PÁJARA
Besök den charmiga staden Pájara och dess kyrka, Iglesia de Nuestra Señora de Regla. Utforska Jandía-halvön och njut av den dramatiska kontrasten mellan bergen och stränderna.

4. BETANCURIA
Besök den historiska staden Betancuria och lär dig mer om öns tidiga koloniala historia.

5. COFETE BEACH & NATURRESERVATET JANDÍA
Naturreservatet Jandía och den spektakulära stranden Cofete utgör en stor del av Jandía-halvön. Den är belägen i södra delen av ön och består av en yta på 14.000 hektar. Här kan du njuta av harmoniskt strandliv, klättra upp till toppen av Pico de la Zarza, vandra på de otaliga lederna och hitta de bästa förutsättningarna för vindsurfing. Cofete Beach är en av öns mest avlägsna och vackra stränder och har en orörd naturstrand på över tio kilometer, utan faciliteter.

6. LOS LOBOS
Gör en dagsutflykt till lilla öde ön Los Lobos, perfekt för vandring och bad.

7. AJUY CAVES
Utforska de imponerande grottorna i Ajuy, där du kan se fossila lämningar och imponerande klippformationer.

8. EL COTILLO
Upptäck det charmiga fiskebyn El Cotillo med sina pittoreska stränder, surfkultur och avslappnade atmosfär.

9. OASIS PARK
Besök Oasis Park, en exotisk djurpark och botanisk trädgård som är perfekt för familjer.

10. EL TOSTÓN  FYRTORN
Stanna till vid El Tostón fyrtorn, en vacker plats för panoramautsikt över havet och omgivningarna.

11. TINDAYA MOUNTAIN
Gör en avstickare till Tindaya Mountain, en helig plats för Guancherna med fascinerande arkeologiska inslag.

12. PUERTO DEL ROSARIO
Besök huvudstaden Puerto del Rosario och njut av en promenad längs hamnpromenaden.

13. COSTA CALMA
Koppla av på Costa Calma Beach och ta ett dopp i det turkosa vattnet.

14. PUERTO LOS MOLINOS
Den gamla byn klänger sig fast på en klippa med Atlantens magnifika vågor svallande nedanför. Vägen hit längs västkusten är lika dramatiskt vacker som byn.

15. MORRO JABLE
Slutligen når du Morro Jable, där du kan njuta av pittoreska stränder och en avslappnad atmosfär.

16. NATURRESERVATET DUNAS DE CORRALEJO
öns finaste badplatser med kritvita sanddyner i naturreservatet Las Dunas.

 

Fuerteventura

Spanien, Fuerteventura

Spanien, Fuerteventura

Spanien, Fuerteventura

Betancuria

Spanien, Fuerteventura, Betancuria

El Cotillo

Morro Jable

 

Translation
Fuerteventura was´nt a destination we longed for and we did not have any anticipations for our visit. But this little island proved us wrong many times around. The landscape is fascinating and magical. And the landscape is the only sightseeing you need.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *