Palma de Mallorca, Holi Festival (1)

 

Vi har precis kommit tillbaka från vår dag i Valldemossa och är på väg tillbaka till vårt hotell när vi hamnar på Plaza Mayor. Torget är fullt av folk, mest ungdomar, i vita kläder och vi undrar så klart vad som pågår. På mindre än en sekund har jag och syster kamerorna redo och stora leenden i vårt ansikte.

 

På torget har man börjat kasta färgpulver på varandra och musiken över torget är hög. Precis som pulsen och glädjen. Här på Mallorca är det kanske mer en gatufest än den religiösa ceremoni som den hämtat inspiration från. Och vi dras med i glädjeyran som pågår. Med visst avstånd till färgkastningen. I Indien, och i resten av världen där det bor hinduer, sker den färgsprakande vårfestivalen Holi i mars. Holi är färgernas fest och firas för att välkomna våren. I Indien är det ett av de tillfällen när skillnaderna i klass, kast, kön och ålder upphör. Den första dagen firas med en jättelik brasa som ska symbolisera brännandet av Holika. Holika är syster till demonkungen och kan enligt legenden inte skadas av eldens lågor. Enligt historien bad demonkungen sin son Phralad och Holika att sätta sig i elden. Elden slukade Holika men Phralad överlevde.

 

Under festivalens andra dag, Rangapanchami, kastar man färg på varandra. Den dagen är också fylld av musik, dans och fest. Holi firas annorlunda beroende på vart i Indien man befinner sig. I Västbengalen sammanfaller holi med gungfestivalen, Dolayatra. Under Dolayatra gungar man gudabilder på en sorts gunga till dans och musik. Firandet av holi pågår i ett par dagar eller mer. I norra Indien firar man holi lite längre än i resten av landet. I Indien säljs påsar eller till och med säckar med färgpulver som sedan blandas med vatten och som man sedan kastar på varandra. För att visa sin kärlek och uppskattning till personen. Det kan vara allt ifrån en liten klapp på axeln eller rena färgkriget. Och på gatorna kan man “färga” vilken person man vill, då visar man respekt för den personen. En särskild dryck, kallad bhang, spetsad med marijuana dricks, och gäster bjuds hem för privata fester och privat firande av holi.

 

Vi lämnar motvilligt festen för att fortsätta vår planerade weekend. Men Holi lämnar mersmak och jag hoppas att jag någon gång kommer få uppleva den igen. Kanske till och med i Indien… Men för nu får jag nöja mig med bilderna och en låt från Enrique Iglesias som det glatt dansades till…

 

 • Tryck play på ljudklippet…

Palma de Mallorca, Holi Festival (2)

Palma de Mallorca, Holi Festival (4)

Palma de Mallorca, Holi Festival (6)

Palma de Mallorca, Holi Festival (7)

Palma de Mallorca, Holi Festival (8)

Palma de Mallorca, Holi Festival (10)

Palma de Mallorca, Holi Festival (5)

Palma de Mallorca, Holi Festival (11)

Palma de Mallorca, Holi Festival (12)

Palma de Mallorca, Holi Festival (13)

Palma de Mallorca, Holi Festival (14)

Palma de Mallorca, Holi Festival (15)

Palma de Mallorca, Holi Festival (16)

Palma de Mallorca, Holi Festival (17)

Palma de Mallorca, Holi Festival (18)

Palma de Mallorca, Holi Festival (19)

Palma de Mallorca, Holi Festival (20)

Palma de Mallorca, Holi Festival (21)

Palma de Mallorca, Holi Festival (22)

Palma de Mallorca, Holi Festival (23)

Palma de Mallorca, Holi Festival (24)

Palma de Mallorca, Holi Festival (25)

Palma de Mallorca, Holi Festival (26)

Palma de Mallorca, Holi Festival (27)

Palma de Mallorca, Holi Festival (28)
Palma de Mallorca, Holi Festival (29)

Palma de Mallorca, Holi Festival (30)

Palma de Mallorca, Holi Festival (31)

Palma de Mallorca, Holi Festival (32)

Palma de Mallorca, Holi Festival (33)

Palma de Mallorca, Holi Festival (34)

 

Translation:
When we were in Palma de Mallorca we were lucky enough to run into the Holi festival of India in Mallorca. A really happy and festive day.

 

Foto: © Discovering The Planet

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

 1. Nina says:

  Det var verkligen häftigt att hamna mitt i denna färgsprakande fest. Vilken stämning det var och så duktiga “bollywooddansare”.

  1. Med tanke på att ingen av oss hade någon aning om att det pågick,
   hade vi nog en attans tur… Vilken bra dag vi hade :)

 2. Har hört talas om Holi i Indien, men visste inte att man kunde fira också i Mallorca ;)

  1. Inte vi heller… Så det blev en fantastisk överraskning :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *