Palma, Valldemossa (22)

 

Regnet bara häller ner. Men tack vare värmen känns det inte som att det gör något. Och även om vi hade kunnat gå runt i den lilla byn i flera timmar till, passar vi nu istället på att äta lunch och vänta ut regnet. Alla vi har mött har sagt att vi bara måste till Valldemossa och nu förstår vi också varför. 

 

Den pittoreska byn ligger 25 kilometer norr om Palma stad i bergskedjan Serra de Tramuntana och är en by och kommun på Mallorca i den spanska regionen Balearerna. Den sägs vara orsaken till att Mallorca har blivit en sådan välbesökt plats genom tiderna. Redan på vägen upp känner vi att det drar i avtryckarfingret och vi vill helst be taxichauffören stanna var och varannan meter på vägen upp för att ta bilder. Men som de väluppfostrade svenskar vi är, låter vi helt enkelt bli.

 

Byn ligger inramad av höga berg, djupa dalar och en grönskande natur. Stengatorna är smala, slingriga och lutningarna blir lite hala och farliga i regnet. De små husen längs med stengatorna är byggda i ljus sten och pryds nästan överallt av grönskande växter och färggranna blommor i en myriad av krukor. Utanför nästan varje hus finns små keramiktavlor inmurade bredvid dörrarna. Det är små texter som handlar om ortens skyddshelgon. På de små gatorna möter vi andra turister, men också lokalbor som är ute och promenerar. Uteserveringarna och kaféerna är fulla av folk som bara tar det lugnt. Naturen runt Valldemossa består av olivträd och mandelträd som trängs på de branta klippväggarna och omgivningarna har förändrats mycket lite genom åren.

 

I byn bodde också 1838 Fredric Chopin och hans flickvän George Sand. De bodde i Kartusianklostret “La Real Cartuja” som från början var ett palats som Kung Jaume II lät bygga till bostad åt sin son Sancho. År 1399 överlämnades palatset till kartusianorden och verkade därefter som kloster fram till år 1835. Då privatiserades hela klostret och cellerna hyrdes ut till privatpersoner. Man tror att det är Chopins och Sands beskrivningar i boken ”En vinter på Mallorca” som kan ha lockat och fortfarande lockar turister att besöka den gamla bergsbyn. Frédéric Chopin var mycket produktiv under sin vistelse i Valldemossa och skrev bland annat ett antal preludier varav ”Regndroppspreludiet” är mest känt. Hösten 1849, endast 39 år gammal, avled Frédéric Chopin.

 

 

 

Tänk dig mig här mitt emellan bergen och havet i ett stort övergivet kloster, vars portar är större än någon av Paris garagedörrar. Här råder ett absolut lugn. Man kan ropa högt, men får bara tystnad till svar. Kort sagt, jag skriver till dig från en märklig plats…”

                                                                                              – Chopin skriver i ett brev till en vän –

 

Palma, Valldemossa (3)

Palma, Valldemossa (2)

Palma, Valldemossa (1)

Palma, Valldemossa (4)

Palma, Valldemossa (5)

Palma, Valldemossa (6)

Palma, Valldemossa (8)

Palma, Valldemossa (7)

 

Om man är där under högsäsong kan man få dela byn med väldigt många andra som vill upptäcka byn. Var då inte rädda för att välja gränder och gator som kanske andra besökare inte hittar till eller vågar välja. Smit sedan in på ett av de lokala bagerierna med innergård som kanske inte syns från gatan. Många utgår gärna från Valldemossa för vandringar, cykelturer och klättringar.

 

Ta sig dit:
* Med taxi tar det cirka femton minuter och kostar cirka 25 euro.
* Med buss kostar det tre euro enkel per person. Bussarna som går från busstorget i Palma, Plaza Espana, går bara en gång i timmen, så ta reda på avgångstiderna i god tid.

När man ändå är i Valldemossa:

 • Några kilometer väster om byn ligger den pittoreska minihamnen Puerto Valldemossa, med en liten hamn med några fiskebåtar och en restaurang. Där man kan ta sig ett svalkande dopp, utan att träffa på särskilt många turister. Man måste dock vara medveten om att den smala bergsvägen dit inte är någonting för höjdrädda.
 • Passa även på att besöka den mysiga närliggande byn Deia.
 • Ta dig till byn Port de Soller.
 • Lördagsmarknad i mysiga byn Alaró.

 

Bo:
Hotel Valldemossa är inrymt i en gammal lantgård som ligger på en kulle bara ett stenkast från det gamla klostret. Utsikten är verkligen betagande. Gården har totalrenoverats med målet att återskapa det som en gång funnits, och det har man verkligen lyckats med. Till detta har även tillbyggnad skett för att ge plats för fler rum. Detta är inget hotell som man åker till med barn, detta är ett romantiskt exklusivt hotell där man kan rå om varandra på bästa sätt.

 

Palma, Valldemossa (9)
Palma, Valldemossa (10)
Palma, Valldemossa (11)

Palma, Valldemossa (12)

Palma, Valldemossa (13)

Palma, Valldemossa (14)

Palma, Valldemossa (15)

Palma, Valldemossa (16)

Palma, Valldemossa (17)

Palma, Valldemossa (18)

Palma, Valldemossa (19)

Palma, Valldemossa (20)

Palma, Valldemossa (21)

Palma, Valldemossa (24)

Palma, Valldemossa (25)

Palma, Valldemossa (26)

Palma, Valldemossa (27)

Palma, Valldemossa (28)

Palma, Valldemossa (30)

Palma, Valldemossa (31)

Palma, Valldemossa (29)

Palma, Valldemossa (32)

Palma, Valldemossa (33)

Palma, Valldemossa (34)

Palma, Valldemossa (35)

 

Translation;
Valldemossa is a small pittoresque village outside of Palma de Mallorca in Spain. It is really worth a visit. It is beautifully situated on the mountainside. 

 

Foto: © Discovering The Planet
Foto på mig: Monika Nasteska Nilsson / Cecilia Holm

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

12 Comments

 1. Så vackert och pittoreskt att man nästan inte tror det är sant!

  Sv: Ja besök Haymarket på en kaffe eller drink beroende vad humöret säger ;) Hojta till nästa gång du är här så kanske vi kan mötas upp!

  1. Valldemossa är ett måste om du åker till Palma.

   Och jag tar dig på ditt ord, hojtar absolut till nästa gång jag är i Stockholm :)

 2. Dina beskrivningar och bilder fångar verkligen det där lilla “extra” som Valldemossa har. Jag var där ett par gånger under sommaren som jag bodde på Mallorca. Vandrade till och från byn, nakenbadade i hamnen, kollade in Chopins hus och fotade hundratals blommiga gränder. Var du också till Deia? Kyrkogården där är nog den finaste jag sett – utsikten över havet är vidunderlig! Puerto de Soller tyckte jag var lite “sliten i kanterna”, men själva staden Sóller gillade jag mer. Och Palma förstås, som ett Barcelona i miniatyr! Oj du ser, nu kan jag inte sluta skriva utan blir så exalterad av spanska minnen. Sammanfattning då: Mallorca är en fantastisk ö!

  1. Tack fina Sanna. Tyvärr hann vi inte med något mer än Valldemossa, men nästa gång…
   Ditt inlägg om Strutslivet på Mallorca är ett av mina favoriter. Nu ska jag bara läsa alla
   dina andra inlägg om Mallorca också :)

 3. åh så underbart det ser ut! Ska försöka hålla det i minnet ifall jag åker till Mallorca nån gång :)

  1. Valdemossa är ett absolut ett måste NÄR du åker till Mallorca :)

 4. Christina says:

  Hejsan,
  tycker att du har givit en jättefin beskrivning av vad Valldemossa är, och fångat atmosfären.
  Har snart bott utanför Valldemossa i 50 år, och det har förändrats, men atmosfären, med blommor utanför de rensopade dörröppningarna, och stoltheten hos husägarna över att visa en glimt av den prydliga “hallen”, nästan som ett Dockskåp, finns kvar.

  1. Härligt att höra. Många anser att det är lite turistigt, men jag
   tyckte ändå att det Valldemossa hade en genuin och trivsam atmosfär.

 5. Otroligt fina bilder, jag längtar verkligen tillbaka! Mallorca har ju så många olika sidor att visa upp och man upptäcker nya varje gång man åker dit tycker jag.

  1. Tackar så jättemycket. Jag måste erkänna att jag hade lite fördomar innan vi åkte dit. Nu kan jag bara hålla med dig. Har fler inlägg som måste skrivas. Så mycket fint och vi såg nog bara en bråkdel :)

 6. Jag gillade verkligen det här inlägget, bilderna är vackra. Det är också mycket användbart för mig, eftersom jag på två månader reser till Spanien och kommer att besöka Mallorca. Hälsningar!

  1. Tack så jättemycket. Finns många mysiga ställen på Mallorca. Trevlig resa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *