Idag går vår resa mot Granada. Men vi bestämmer oss för att ta den långa vägen dit, över och runt Sirra Nevada. En resa som iställer för att ta en timme tar 5,5 timmar. Färden tar oss upp för berget, på snirkliga och smala vägar utan skyddsräcken. Vägar som egentligen inte är gjorda för möten, och där vägskyltar uppmuntrar oss att använda tutan i kurvor. Landskapet skiftar från gult och torrt som en öken, till grönt och fullt med skog. Smala broar, sneda broar och broar som ser ut att precis hålla ihop, känns i magen även för sådana utan höjdskräck, som mig. Någon snö ser vi däremot inte, trots att vartenda reportage man läser nämner de “Snöklädda” bergen. Uppe på berget stannar vi och fyller på våra vattenflaskor med färskt källvatten. Vi och många andra. Några behöver lite vatten, andra lite mer, eller ganska mycket mer.

Sierra Nevada är den högsta bergskedjan på spanska fastlandet. Sierra Nevada [den snöklädda bergskedjan] är en bergskedja i Andalusien i södra Spanien med 20 toppar på över 3000 meter. Den högsta är Mulhacén, som med sina 3.482 meter är Iberiska halvöns högsta berg. På Sierra Nevada finns Europas sydligaste skidort [Sierra Nevada] med bergskedjans näst högsta topp Pico del Veleta, som har en höjd av 3.398 m. Höjden över havet gör att det är mycket snösäkert under vintersäsongen, som normalt varar från december till första maj.

Närheten till Costa del Sol innebär att detta är ett av de få områden i världen där det är möjligt att samma dag åka skidor och ta ett dopp i havet. Sierra Nevada är framförallt en nationalpark. Det skyddade området är på 86.208 ha [862 kvadratkilometer]. Här finns bergstoppar, floder, sjöar och en unik flora och fauna. Området är ett populärt utflyktsmål året om, inte minst på sommaren då det behagliga klimatet lockar till långa vandringsturer. På drygt 2.800 meters höjd, i Loma de Dilar, hittar man Sierra Nevadas astronomiska observatorium, OSN.

La Alpujarra sägs vara en av de mest förtjusande och vackraste regionerna i världen, känt för sin vackra natur. Las Alpujarras är ett område i sydöstra Spanien, som sträcker sig utmed Sierra Nevadas sydsluttning. Trevélez finns här, som ligger på 1.476 meters höjd över havet, och är en av Spaniens högst belägna byar. Att lära känna Alpujarras aktitektur är som att göra en resa tillbaka i tiden till den tid då berbererna bebodde området. Husen är byggda ovanpå varandra utefter bergssluttningen vilket resulterat i vindlande smala och branta gator. En annat mycket typisk kännetecken är skorstenarna som sticker upp från varje hus med sin speciella rundade hattliknande form.

På vägen ner för Sierra Nevada känner vi att det är dags för en fika. Så vi bestämmer oss för att stanna i den lilla byn Cadair. Det är Söndag, och för en gångs skull är det liv i byn någonstans på en söndag. På den lokala krogen är det fullt med folk. Alla damerna sitter på ett ställe och herrarna på ett annat. Och det är från herrarnas hörn allt liv kommer. De har stämts upp till sång och jammas för fullt. En typ av “Spoken Words” som vi har sett på fler ställen i Spanien. Mannen filmade så klart, och det klippet kan ni se längst ner.

 

 

Bild: © Discovering The Planet

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *