Resan tar oss till staden Guadix. Den stora anledningen är att jag har läst om att det här finns en by där folk fortfarande bor i sina grottor i berget. El Pueblo Troglodita. Förvisso har det börjat bli en stor turistattraktion, men ja, jag e ju turist.

 

Många av grottornas ägare har till och med börjat hyra ut rum i sina grottor och en del har gjort riktigt mysiga smâ hotell. Vad jag har hört blir det fort dammigt inomhus, och det lär inte vara lämpat för folk med klaustrofobi. Bosättningen i grottorna bedöms vara en av de äldsta bosättningarna i Spanien, och man anser att de är från 1500-talet. I den gamla stan i Guadix finns dessutom viktiga byggnader och monument som är arv från en mångårig historia.

 

Till exempel det medeltida arabiska Citadellet, Katedralen, en variation av “Mudejar-style” byggnader, men den mest karaktäristiska saken i staden är ändå området med Grottbostäderna, Las Ermitas och Las Cuevas. Eftersom staden alltid har legat så strategiskt och länkat Levante med Guadaquivir Valley, har området “County of Guadix och El Marguesado” varit bebodda sedan förhistoriska tider. Arkeologer har i området hittat historiska fynd som motsvarar Neandertal och Övre Paleolitiska perioder, ända fram till järnålder.

 

Och precis som i de flesta andra städer vi har tagit oss igenom är det katedralen och de många kyrkorna som är mest framträdande. Men vi gillar Guadix. Det är en mysig liten stad med mycket att se. Och grottorna, ja, de var verkligen en speciell syn. Vissa dekorerade mer än andra, målade sin lilla del av berget, byggda uteplatser och carports. Men vi såg även de som inte hade råd att “pimpa” sina grottor. Folk som faktiskt bodde fattigt och i “fallfärdiga grottor”. Och självklart fanns även skolor inbyggda i berget.

 

Skulle man vilja se en grotta på insidan är detta också möjligt. Man har gjort ett “Cave Museum”, som innebär att man faktiskt går in och tittar i en grotta där någon bor. Vi hade äran att få komma in hemma hos José. Han bodde i sin grotta med sin fru och tre barn. Hans hem var som vilket hem som helst. Här var så fint och välbyggt, att man faktiskt inte ens fick känslan av att befinna sig i en grotta. Det finns så klart även ett riktigt musem man kan besöka. Där hittar man mer om bakgrunden till grottorna och historien i området [även här sponsrat med EU-pengar, vilket innebär fritt inträde för EU-medborgare].

 

Efter en natt i Guadix, fortsätter nu vår resa mot Granada och Alhambra. Läsa mer om Guadix och grottorna kan du göra på Spain.info [sidan är på engelska].

 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *