Warning: Undefined array key "HTTP_USER_AGENT" in /home/httpd/vhosts/discoveringtheplanet.com/httpdocs/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_socialhelper.php on line 249

 

Målet för dagen var Almería och fortet Alcazaba. Här hade vi också tänkte övernatta, men planerna ändrades som många gånger under resans gång. Almería ligger längst ner i Spaniens sydöstra hörn, på Costa de Almería. Costa de Almería ligger i den östra delen av den spanska regionen Andalusien. Det första vi ser när vi kör in i Almería är den långa muren uppe på berget. Vi har åkt hit för att titta på 700-talsborgen Alcázaba. Den hittar man strax ovanför staden, på toppen av en kulle, med utsikt över hamnen och hela staden.

De rika mineralområdena i provinsen var orsaken till att olika folkslag tidigt slog sig ner här. Almerías ursprung härstammar från Fenicierna. Dom kallade staden Urci och den var basen för deras handel med mineraler. Under romarna växte stadens hamn till en av de viktigaste handelshamnarna och fick namet Portus Magnus. Morerna är dock det folkslag som lämnat flest spår efter sig. Dom döpte staden till Al-Miriya [vilket betyder spegel] och det är härifrån namnet Almería kommer. Under Kung Abderramán III utvecklades staden till en egen emirat som bredde ut sig över delar av Granada, Córdoba, Jaén och Murcia. Detta var på 1000-talet och under denna tid var staden den tredje rikaste i Europa efter Córdoba och Constantinopla.

Alcazaba är ett av de största forten som morerna konstruerade i Spanien. Detta fort påbörjade 955 på order av Abd al-Rahma. En fästning skulle byggas för att skydda området mot hot från Tunisien. Det blev så småningom det största muslimska fortet i Spanien och Europa med 43 000 kvadratmeter, vilket gjorde att han kunde inhysa 20 000 personer om staden skulle anfallas. Senare byggdes fästningen om och utvidgades av muslimska och katolska kungar.

Fortet har i omgångar skadats och förfallit. Idag har man renoverat delar av den gamla fästningen med bidrag från EU, [detta gör att alla Eu-medborgare har gratis inträde till fortet]. De gamla vattenträdgårdarna har rekonstruerats och vatten rinner åter i kanaler och från fontäner. Vyn häruppifrån över Almería är mycket imponerande och till och med lite magisk.

Almería erbjuder även en väldigt fin strandpromenad där man också kan göra ett besök i den gotiska katedralen från 1500-talet.

Vi fortsätter vår resa och gör vårt andra stopp för dagen i Aguadulce. En ort som också än så länge klarat sig undan charter och stora hotellkomplex. Det blir lite tapas och god dricka vid stranden innan vår resa fortsätter.

 

 

Bild: © Discovering The Planet

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *