Spanien, Castilla y Leon, Avila

 

Tre dagar. Fyra och en halv stad. Sex restauranger. Och en vingård. Jag har turen att få följa med på en internationell pressresa till ett område i Spanien jag inte vet något om alls. På programmet är det mycket mat. Men förutom att jag älskar mat, har jag ju en väldigt förkärlek för “gamla stan” i Europas storstäder. Och på denna resan får jag besöka fyra sådana. 

 

Castilla y León. Jag ser inga bilder framför mig av detta landskap i norra Spanien och inga minnen av artiklar eller tvprogram ger sig till känna. Jag googlar. Det dyker upp lite rubriker om området men inga direkta artiklar. Å vad jag älskar, att jag genom den här bloggen får upptäcka så många ställen jag inte känner till, eller många gånger inte ens hört talas om. Jag läser igenom programmet. Kanske mest skummar. Allt känns nytt å okänt. Jag stannar upp vid ordet Iberico. Ler lite för mig själv. Det där känner jag igen. En av dagarna blir det lunch på en restaurang som har Iberico som sin specialiet och där vi också ska få en liten workshop i ämnet.

 

MADRID

Jag flyger till Madrid en dag tidigare. Alternativet är att ta ett flyg som går från Köpenhamn samma dag som jag ska vara där. Klockan fem på morgonen. Det är inget bra alternativ. Några tåg från Kristianstad går inte förrän fem på morgonen. Alternativt får man åka mitt i natten och sitta av fem, sex timmar. Också det känns också som ett dåligt alternativ. Så jag flyger dagen innan. Med Norwegian. Två timmar minus en kvart försenade. Inget mot hemresan som blir mer än ett dygn försenat. Men vad gör det. Jag är på väg till Madrid. När jag checkar in på hotellet klockan ett på natten känner jag en liten tacksamhet för beslutet att inte flyga klockan fem morgonen därpå. Denna gången hinner jag inte se något av Madrid, men desto mer av stadens flygplats. Mer om den långa hemresan med Norweigan kommer så småningom.

 

ÁVILA

Dagen efter är gruppen fulltalig. 18 journalister från hela världen och två bloggare [jag och en från Kina], är på väg till Ávila. Första stoppet på vår resa. Den gamla staden är omringad en vacker ringmur [som sträcker sig mer än 2 500 meter, har nio stadsportar och 88 tornkonstruktioner] och lavendel. Staden har en lång historia och är “historiskt monument och nationell konstskatt” sedan 1884. Den gamla staden upptogs dessutom på på Unescos lista över världsarv 1985. På eftermiddagen, efter en lunch med lokala traditioner som påminner mig om mammas makedonska mat, fortsätter vi mot Salamanca.

 

Spanien, Castilla y Leon, Avila

 

SALAMANCA

Vi kör in i Salamanca i skymningen och möts av Salamanca Bridge. Redan där och då fångar Salamanca mitt hjärta och en och en halv dag senare är jag inte klar med staden. Torgen påminner om de jag möttes av i Palma De Mallorca och stämningen i staden färgas så klart högt och lågt av det Spanska livet kombinerat med de många utländska studenter som kommer hit för att läsa Spanska. 20 procent av stadens invånare är studenter. Kanske inte så konstigt, här finns Spaniens äldsta universitet. Även Salamancas gamla stad är upptagen på UNESCOS lista över världsarv. Det är också här i Salamanca som vi får lära oss mer om Iberico, tillverkningen av det och alla varianter som finns. Och smaka så klart.

 

Spanien, Castilla y Leon, Salamanca

 

ZAMORA

Sen eftermiddag tar vi oss vidare mot nästa lilla stad i Castilla y León. Zamora. Den minsta och lugnaste vi besöker. Men jag gillar Zamora. Det är en pittoresk och väldigt fotogenisk stad. Den är kanske mest känd för sina 24 katolska kyrkor i romansk stil, men det är inte det som imponerar på oss. Det är ett av stadens torg, Plaza de Viriato, som ger oss en annorlunda upplevelse genom träden som sitter ihop i trädkronorna. Efter några timmar i den vackra staden bär det vidare mot vårt sista stopp.

 

Spanien, Castilla y Leon, Zamora

 

LEÓN 

Den fjärde och sista staden på vår resa i Castilla y León, Kastillien och León, är León. Staden som geografiskt är Spaniens största och som från början bara var ett permanent militärläger för en romersk legion. León är känd för sin gotiska katedral, men också för att ha ett av de få hus som Gaudi designat utanför Barcelona, Botines House. Här besöker vi inte bara vingården Pardevalles i Valdevimbre men också Michelinrestaurangen Restaurante Cocinandos. Jag lämnar León med en känsla av att inte vara klar med staden. Att inte ha tagit tillräckligt många bilder och att inte ha sett tillräckligt mycket. Det, så väl som något annat är en anledning att återvända till Castilla y León.

 

Spanien, Castilla y Leon, Leon

 

Translation:
A few weeks ago I visited the province of Castilla y León in Spain. I got to see four stunning cities in the area. Ávila, Salamanca, Zamora and León. Don´t miss out on the north of Spain during your visit. 

 


 

Denna resan var en pressresa arrangerad av Visit Spain. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Vilken fin resa och bra berättat! Kastilien och León är en fantastisk region med så mycket historia och prisvärd mat (bor själv i Salamanca).

    1. Tack . Just nu är det faktiskt min favoritregion i Spanien. Ser fram att återvända :). Bor du permanent i Salamanca?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *