– I samarbete med Momondo – 

Portugal, Sintra, Cabo da Roca, Kap Roca

 

Vi har lämnat Sintra och Penapalatset bakom oss, och har tagit oss till Cabo da Roca, Kap Roca. Vår guide Juan, vi lär att uttala det Wan, säger “ten minutes, okej?”.  Vi har släpat efter i programmet hela dagen. Lite är den franska familjens fel och lite vårt. De behövde en extra lunch för sin tvååring som ledde till en förlust på en halvtimme. 

 

Nästa tidsförlust? Well, den var helt klart var vårt fel. När vi var på väg ner från Penapalatset, missade vår hållplats i Sintra och åkte upp för berget igen. Tjugo minuter upp och tjugo minuter ner. När vi väl lämnar Sintra är det sen eftermiddag och vi kommer till Cabo da Roca lite senare än planerat. Enligt vårt program ska Juans dag, och vår guidade tur, sluta nu klockan fem. Men han är hängiven och vill inte att vi missar något på programmet. När han väl lämnar av oss vid  vårt hotell, är klockan åtta på kvällen. Han är galet rolig och pratar hela tiden. På franska. På svenska. På engelska. Ja, jo, han har lärt sig svenska själv. När han skulle välja ämne på universitetet hade han tre ämnen att välja på. Och svenska var det minst tråkiga av de tre.

 

CABO DA ROCA I SINTRA, EUROPAS VÄSTLIGASTE PUNKT

 

Så här står vi. Vid världens ände. Eller i alla fall Europas västligaste punkt. Cabo da Roca eller Kap Roca utanför Sintra i Portugal. Och vi har än en gång alldeles för lite tid. Vi står på kanten vid de otroliga klipporna och blickar ut mot havet. Borta vid fyren ser vandrarna och människorna ut som små prickar på en karta. Eller som små träd på ett berg som hägrar. Den 150 meter höga klippan lurar ögat och det känns inte som att vi är så högt upp. Vågorna skapar magi och landskapet är annorlunda. Skarpt. Och runt. Och platt. Många väljer att härifrån vandra till den vackra stranden Praia da Ursa. Men det räcker inte våra minuter till idag.

 

Vi försöker ta lite bilder på varandra. Minnen ni vet. Men det blåser så mycket att håret ständigt landar framför ansiktet. Vem behöver en vindmaskin alá Carola Häggkvist här. Vi stannar innanför staketet. Så klart. Många gör allt för bilden och tar sig utanför de rekommenderade platserna. Men många olyckor har hänt i jakten på den perfekta Instagrambilden. Många. Och när vi väl lyckats ta en bild med håret på plats, är det dags att köra vidare. Och vi inser att hälften av bilderna, är blåsiga bilder på oss själva :).

 

Portugal, Sintra, Cabo da Roca, Kap Roca

 

SINTRA CASCAIS NATURAL PARK

Cabo da Roca ligger i Sintra-Cascais Natural Park i västra Portugal. Jag är fascinerad av växterna som jag aldrig sett förut. Jag har förstått att växtlivet här är anpassat för att klara vinden och salthalten, men också för att hålla erosionen borta. Här växter som den Gula middagsblomman som härstammar från Sydafrika och Isplantan [Sour Fig]. Och inte oväntat är det här ovanliga kulturlandskapet med på UNESCOS världsarvslista.

 

FYREN

Cabo da Roca var före 1400-talet världens ände för många. Fyren var Portugals första och blev klar 1772. Sedan 1700-talet har den stått där för att vägleda fartyg och hjälpa dem undvika att gå på grund mot de skarpa klipporna. Runt 1842 byggdes den om och fick sin nuvarande form. Fyren står 140 meter över havet och det 1 000 watt starka ljuset från fyren, kan ses 46 kilometer bort.

 

VÄRLDENS YTTERLIGHETER

Ytterligheterna är många och jag har tyckt det varit roligt att skriva om dem ända sedan jag startade bloggen. Världens högsta, världens längsta, världens största ledde till en egen kategori, “VÄRLDENS STÖRSTA” och den ledde till ytterligare en, “Världens topp tio. Jag har däremot inte besökt så många ytterligheter. Eller kanske inte funderat så mycket på själva ytterligheterna. Så nu när jag besökt Europas västligaste punkt på fastlandet, kanske det är dags att gå igenom listan. Vilka ytterligheter har jag egentligen besökt? På Wikipedia hittar jag listan på många av världens ytterligheter och här hittar man listan på Sveriges ytterligheter. Då så. Jag har besökt Smygehuk, som är Sveriges sydligaste, och nu Kap Roca. Mer var där inte… visst ja… vi har ju Sveriges lägsta punkt hemma i Kristianstad :).

 

  • Europas västligaste punkt | Monchiqueön utanför Floresön på Azorerna
  • Europas västligaste punkt på fastlandet | Kap Roca i Portugal
  • Sveriges västligaste punkt | Stora Drammen, Strömstads kommun, Bohuslän
  • Sveriges västligaste punkt på fastlandet | Ledsund, Strömstads kommun, Bohuslän
  • Världens västligaste punkt utifrån datumgränsen | Kap Wrangel, Aleuterna

 

TA DIG HIT 

Man kan flyga direkt till Lissabon från både Köpenhamn och Stockholm. Vi hittade vårt flyg med hjälp av Momondos sökmotor och flög med TAP. Vårt flyg tog 3 timmar och 50 minuter från Köpenhamn och kostade 2 533 kronor per person. Från Lissabon tar det bara en trettio minuter till Sintra och man kan ta sig hit på lite olika sätt.

 

  • Hyrbil är alltid en frihet. Man behöver inte ha bråttom och bestämmer själv sina tider. Hyrbilar hittar du också via Momondo. Nackdelen kan vara att det kan vara svårt att hitta parkeringsplatser. Dock är det lite enklare här vi Cabo da Roca.
  • Det går bra att ta lokalbuss hit från Sintra eller Cascais. Buss 403.
  • Från Lissabon är det 30 kilometer västerut.
  • Köra hit från Sintra tar cirka 30 minuter. Cabo da Roca ligger 18 kilometer väster om Sintra.
  • Toalett finns vid fyren och kostar 50 cent.
  • Adressen är Estrada do Cabo da Roca s/n, 2705-001 Colares

 

Portugal, Sintra, Cabo da Roca, Kap Roca

Portugal, Sintra, Cabo da Roca, Kap Roca

Portugal, Sintra, Cabo da Roca, Kap Roca

Portugal, Sintra, Cabo da Roca, Kap Roca

Portugal, Sintra, Cabo da Roca, Kap Roca

Portugal, Sintra, Cabo da Roca, Kap Roca

Portugal, Sintra, Cabo da Roca, Kap Roca

Portugal, Sintra, Cabo da Roca, Kap Roca

Portugal, Sintra, Cabo da Roca, Kap Roca

 

Translation
Cabo da Roca, Kap Roca, in Sintra in Portugal, is the most western point in Europe. On the mainland. The most western point for the continent would be outside the Monchique island in the Azores.

 


Discovering The Planet är ambassadör för . Läs mer om samarbetet här.  

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *