– I samarbete med Momondo – 

Portugal, Lissabon, Alfama

 

Vi bor i Chiado mitt i Lissabon. Det känns som att vi hamnat mitt i hjärtat av staden. Runt oss har vi Barria Alto, Baixa, Rue Augusta några gator bort och Alfama på gångavstånd. Just idag väljer vi att gå rakt ner från Chiado mot floden Tejo. Därifrån tar våra lite otränade fötter oss mot torget Praça do Comércio och därifrån upp mot Alfama.

 

Redan innan vi börjat ta oss uppåt via Rua do Barão mot det charmiga kvarteret, har vi börjat nicka gillande. Ja, det här, det här gillar vi. Längs de trånga, smala gatorna upp mot katedralen, passeras vi med jämna mellanrum av de gula spårvagnarna. Spårvagn 28. Ibland 25. Och inte att förglömma alla bilar och färgglada tuk-tuks. Vårt först stopp blir katedralen Sé. Den är Lissabons äldsta religiösa byggnad och byggdes under 1100-talet. Det kanske inte är den vackraste katedral vi sett, men den har sin charm. Och framför allt, för oss, en möjlighet att tända levande ljus för alla vi mist och saknar.

 

UTSIKTSPLATSERNA MIRADOURO DE SANTA LUZIA & PORTOS DO SOL 

 

Vi fortsätter uppåt till utsiktsplatsen Miradouro de Santa Luzia, en av Alfamas många utsiktsplatser. Här möts vi av chockrosa bougainvillea och turistande kollegor i mängder. Från terrassen har vi utsikt över staden och floden Tejo. Man förstår varför vi alla hamnat här. Utsikten över havet. Utsikten över Lissabons tak och kvarter. Och mysfaktorn här uppe. Precis nedanför Miradouro Portos do Sol hittar man kvarteret som har en av Lissabons smalaste gator.

 

Det är också i Alfama vi hittar kakelbutikerna vi letat efter. Inte de med touristkakel, utan de med handgjort kakel. En bit bortanför Portos Do Sol hittar vi den lilla kakelbutiken som har allt vi letat efter. Och det är här vi gör hela vårt kakelinköp. Vi botaniserar bland dussintals av vackra, färgglada och handgjorda kakelbitar som ska bli underlägg när vi kommit hem.

 

Portugal, Lissabon, Alfama

 

LUNCH VID 1100-TALSSLOTTET SAO JORGE I ALFAMA

 

Vi tar oss uppåt mot borgen. Den finns med på systers lista. Upp för backen där vi passerar små hus täckta med grön, gul och blå mosaik. Lite med andan i halsen kommer vi så upp. Vi är ju inte världens mest vältränade. Vi står framför borgen och ser köerna. Nej. Unisont. Det är inte värt den där kön för oss. Så vi fortsätter en bit uppåt och inåt och hamnar på en liten återvändsgränd. En återvändsgränd med restaurang. Vi enas om att det är det perfekta stället att äta lunch på och dricka något svalkande innan vi beger oss neråt igen mot Alfamas utsiktsplatser.

 

Charmen i stadsdelen kan komma från att det är Lissabons äldsta och att stadsplaneringen här är en kvarleva från när morerna härskade i staden från 711 till 1147. Då var Alfama stadens hjärta. Men charmen kan också komma från att den ligger så otroligt vackert. Alfama ligger på sluttningen nedanför slottet Sao Jorge och hela vägen ner till floden Tejo. Namnet Alfama kommer från det arabiska ordet “Al-Hamma” som betyder heta källor eller bad. Här hittar man många av Lissabons viktiga och historiska sevärdheter, men också ett överflöd av Fado-barer och restauranger. Tacksamt nog, klarade sig också stadsdelen från att förstöras under den stora jordbävning som drabbade staden 1755.

 

På vägen ner till gågatan Rue Augusta passerar vi flera souvenirbutiker, en butik som bara säljer sardinburkar och några vinaffärer. Och det är i en vinaffär vi avslutar vårt besök i Alfama. Vi får det absolut vänligaste och trevligaste bemötande vi skulle kunna önska oss… och så klart flera flaskor Portugisiskt vin med hem.

 

Portugal, Lissabon, Alfama

 

11 SEVÄRDHETER I STADSDELEN ALFAMA I LISSABON

 

1. Katedralen Sé | Kyrka

Sé-katedralen från 1200-talet, också känd som Lissabon-katedralen, är Lissabons äldsta kyrka. Den har detaljer från både den romanska och gotiska arkitekturstilen. Det är en viktig romersk-katolsk kyrka för lokalbefolkningen och på övervåningen hittar man en skattkammare med en samling ädelstenar lånad från Kung Josés samling från 1800-talet.

 

2. Feira da Ladra, Tjuvarnas marknad | Loppmarknad

Feira da Ladra betyder Tjuvarnas marknad och är Lissabons största marknad. Men marknadssäljarna hävdar att inga föremål som de tar med för att sälja, någonsin har blivit stulna. Det är den äldsta och mest livfulla loppmarknaden i Lissabon specialiserad på antikviteter och begagnade loppisprylar. Allt från spännande böcker, keramik, dammiga glasögon och mynt, till antika prydnadsföremål. Den är öppen tisdagar och lördagar och man hittar den på Campo de Santa Clara.

 

3. Castelo de Sao Jorge | Slott

Castelo de Sao Jorge är en av Lissabons populäraste sevärdheter och är Lissabons äldsta byggnad. Under 16th century var det Medeltida slottet hem till den kungliga familjen.

 

4. Igreja de Sao Vicente de Fora | Kloster

Enligt många är denna byggnad Lissabons vackraste. Klostret ligger på en av de högsta punkterna i Alfama och får du en makalös utsikt över Lissabons takåsar. Kyrkan är lite förbisedd eftersom turister är alltför upptagna med andra sevärdheter, men det innebär att du inte behöver dela utsikten med så många. Sao Vicente-kyrkan är också värd att besöka för att utforska dess 100 000-bitars samling barockplattor, som erkänns som världens största.

 

5. National Tile Museum | Nationella Kakelmuseet

National Tile Museum är kanske en av Lissabons mest unika sevärdheter. Man har samlat flera tusen azulejoplattor på museet. Här presenteras historien om kakelstenen och man berättar om hur det blev en kulturell och nationell tradition i Portugal. Samlingen består av dekorativa keramiska plattor av olika åldrar och perioder, från 15-talet till slutet av 1800-talet.
Adress: Rua Madre de Deus, 4, Lissabon

 

6. Igreja de Santa Engrácia Panteao Nacional | Kyrka

Santa Engracia är den så kallade “Nationnella Pantheon” och har en stor central kupol. Här finns också en takterrass med ett svepande 360 ​​graders panorama över Lissabon. Det tog tre århundraden att slutföra National Pantheon som är byggd i barock stil. På toppen av kupolen finns en 360 graders tittarplattform som erbjuder oslagbara vyer över Tagusfloden, Lissabons hamn och Alfama.

 

7. Fado museet i Lissabon | Museum över musikstilen Fado

Fado Museum öppnade 1998 och har införlivat föremål som tillhör hundratals människor som är relaterade till den charmig kulturtraditionen av fadomusik. Fado-museet är ett levande vittnesbörd om passion och engagemang som aldrig stannar och har hjälpt musiker, instrumenttillverkare och forskare att få den exceptionella uppfattning som praktiken av fadoåtnjuter idag.

 

8. Museum of Decorative Arts | Museet för portugisiska dekorativa konster

Museet för portugisiska dekorativa konst ligger i det tidigare 1600-tals Azurara-palatset. Här kan man se många exempel på dekorativ konst från Portugal. Samlingen består av lokalt och internationellt förvärvade textilier, möbler, målningar, bestick, kinesiskt porslin, portugisisk fajance och azulejos. Ricardo do Espírito Santo Silva, som var ägare av palatset, var en rik bankir och en ivrig finsmakare av allt som var vackert. År 1953 donerade han Azurara Palace och en del av sin privata samling till den portugisiska staten.
Adress: Largo das Portas do Sol 2

 

9. Miradouro da Senhora do Monte | Utsiktsplats

Den ombyggda Miradouro da Senhora do Monte fick sitt namn på grund av det gamla kapellet Nossa Senhora do Monte. Det grundades år 1147 och den här lilla utsiktsplattformen är en av de bästa platserna för fantastisk panoramautsikt över Lissabon. Det är också den högsta punkten i Alfama.
Adress: Rua da Senhora do Monte 50

 

10. MIRADOURO DE SANTA LUZIA | Utsiktsplats

En av Alfamas många utsiktsplatser och en av våra favoritplatser.

 

11. MIRADOURO PORTOS DO SOL | Utsiktsplats

Ytterligare en av Alfamas många utsiktsplatser och kanske den mest besökta. Det är också här man hittar de flesta kafeérna och restaurangerna.

 

Portugal, Lissabon, Alfama

 

TA SIG TILL LISSABON & TA SIG RUNT HÄR

 

Man kan flyga direkt till Lissabon från både Köpenhamn och Stockholm. Vi hittade vårt flyg med hjälp av Momondos sökmotor och flög med TAP. Vårt flyg tog 3 timmar och 50 minuter från Köpenhamn och kostade 2 533 kronor per person. Det finns många sätta att ta sig runt i Lissabon. Det allra bästa är att gå. Det är så man upptäcker staden bäst.

 

Ett annat bra sätt att åka en guidad tur med tuk-tuk. Kostar cirka 50 dollar för en timme, men man kan vara upp till sex personer på en tur. Ett annat sätt är att med Hop on Hopp off bussarna. Och så självklart att åka spårvagn. 28an är den populära och omtalade, men den är alltid så överfull att det är svårt att få en sittplats. Välj istället 25an som gör nästan samma runda.

 

Portugal, Lissabon, Alfama

Portugal, Lissabon, Alfama

Portugal, Lissabon, Alfama

Portugal, Lissabon, Alfama

Portugal, Lissabon, Alfama

Portugal, Lissabon, Alfama

Portugal, Lissabon, Alfama

Portugal, Lissabon, Alfama

Portugal, Lissabon, Alfama

Portugal, Lissabon, Alfama

Portugal, Lissabon, Alfama

Portugal, Lissabon, Alfama

Portugal, Lissabon, Alfama

Portugal, Lissabon, Alfama

Portugal, Lissabon, Alfama

Portugal, Lissabon, Alfama

Portugal, Lissabon, Alfama

Portugal, Lissabon, Alfama

 

Translation
The Alfama neighbourhood is the oldest quarter in Lisbon. For me also the cutest and the one we returned to more than once. 

 


Discovering The Planet är ambassadör för . Läs mer om samarbetet här.  

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *