Helsingfors. Alvar Aalto. Mumintrollen. Bastubad. Marimekko. Ittalla. En designhuvudstad. Det finns många anledningar att besöka Helsingfors. Men det är nog fördommen om att det är kallare än Skåne som gjort att staden och landet aldrig lockat till ett besök. Men när chansen kommer för en jobbresa, utökar vi vistelsen för att passa på att utforska en stad vi faktiskt inte vet mycket om.

 

I receptionen på Clarion möts vi av en av de absolut vänligaste receptionister någonsin. Vi småpratar lite och mannen kan inte låta bli att fråga om vi kan prata Svenska. “Jo, det kan vi, men min Svenska är lite rostig”. Nej, nej, brister jag, Engelska går bra”. Men det visar sig, att eftersom Finland är tvåspråkigt, kan faktiskt kunderna kräva att man pratar Svenska med dem… eller Finska.

 

Vi vaknar på på Clarion till ett regnigt och grått Helsingfors. Även om det inte är optimalt fotoväder, lär det inte stoppa oss från att utforska staden. Reseguiden jag läser väcker min nyfikenhet. Enligt guiden är Finland världens minst korrupta land, har världens friaste press och något udda vanor. Och guiden lägger ribban högt. Kommer verkligen Helsingfors leverera alla de där adjektiven eller har man bara väldigt bra självförtroende?

 

 

The Finnish Way
“Congratulations! You have chosen to visit Finland, the safest and most eco-friendly country in the world. Finland is a nation that loves silenc but has some quirky festivals an curious habits “.

 

” The most functional city in the world, the most beautiful archipelsgo in the world, the safest and most eco-friendly country in the world, superb education system ranked the best in the world, world’s least corrupt country, the country with the freest press in the world, has been named the world’ssafest country for holidaymakees to visit and has been ranked as one of the best destinstions to visit”.

 

LITE OM FINLANDS & HELSINGFORS HISTORIA

Ja, det är mycket vi inte vet om Finland och Helsingfors. När blev Finland Finland och varför är Svenska officiellt språk? Så under dagen läser vi på. Området som idag är Finland har varit bebott sedan 8 800 år före tideräkningen. Men de första skriftliga källorna om Finland, kom först på 1100–1200-talen. Enligt dessa anslöts Finlands territorium med hjälp av korståg, till Roms maktkrets och det medeltida nätverket av hansaköpmän som fanns då.

 

När Svenska kolonisatörer senare nådde det finländska fastlandet, på 1100-talet, införlivas området gradvis i det svenska riket. Finland var en del av kungariket Sverige från 1249 fram till 1809. 1809 förlorar Sverige kriget mot Ryssland och då hamnar Finland under ryskt styre och Sverige överlåter då Finland, Åland, delar av dåvarande Västerbotten och Lappland till Ryssland. Området blev det autonoma Storfurstendömet Finland. Drygt hundra år senare, 1917 förklarade sig Finland självständigt.

 

 

SPÅRVAGN, GLASKONST & TEMPELKYRKAN

Istället för att promenera i snålblåsten väljer vi att åka spårvagn. Jag som normalt inte riktigt orkar lokaltrafik älskar spårvagnarna i Helsingfors. De är bara coola och så enkla att åka med. Det finns tretton linjer att välja på. Vi tar oss till den vackra järnvägsstationen och går därifrån till det så kallade Glaspalatset, Amos Rex. Det är ett kultur och mediecentrum med arkitektur från 1930- talet. Det underjordiska konstmuseet är stängt just denna månad, men det fantastiskt designade taket ser vi. Taket som faktiskt är ovansidan av ett “riktigt” hjärta.

 

Från Amos Rex vandrar vi vidare till Tempelkyrkan i stadsdelen Främre Tölö. Kyrkan som många av våra läsare tipsat om. Vi har tjugo minuter på oss att upptäcka kyrkan som är inbyggd i klippan. Tjugo minuter mellan alla bröllopen som är bokade för dagen. Kyrkan öppnades 1969 och ritades av arkitekterna Timo och Tuomo Suomalainen. Kyrka är insprängd i berget och kyrksalen täcks av en kupol draperad med kopparband som stöds i bergsväggarna med balkar av armerad betong. Innerväggarna består av skrovliga klippor och en mur av huggen sten.

 

Vi trotsar regnet och väljer att promenera de två kilometerna till Café Regatta. Ett litet kafé som jag sett på många listor. När vi besökte Lofoten, trodde vi att vi besökt världens minsta kafé, men vi misstog nog oss. Regatta är helt klart mindre… men man har trots det lyckats få in fler sittplatser. När vi kommer ut från kaféet har regnet tilltagit. Så vi väljer att ta en Uber till Helsingfors gamla Saluhall. Old Market Hall. Sa jag att jag älskar saluhallar?!

 

GAMLA SALUHALLEN, HELSINGFORS DOMKYRKA & KVÄLLSMAT PÅ FINSK RESTAURANG

Vid senatsplatsen är det på riktigt första gången i Helsingfors som vi blir riktigt imponerade. Helsingfors domkyrka är inte bara imponerande på utsidan, men den har också en fantastisk historia. Den vita majestätiska jättekyrkan syns nästan var man än befinner sig i Helsingfors, även ute till havs. Vi avslutar dagen på en Finsk restaurang som heter Savotta. Mitt emot domkyrkan. Å vad jag älskar udda kaféer och restauranger. Och detta är en sådan. Att komma in på Savotta är som att komma in i någon farmors gamla hem… eller till någon som älskar loppisar.

 

Finland, Helsingfors

 

SKATUDDEN, ISBRYTARFLOTTAN & BIBLIOTEKET OODI

Vår andra dag i Helsingfors bestämmer vi oss för att åka hela rundan med spårvagn fyra. Vi passerar museet Kiasma, det vackra biblioteket Oodi och den fina Hisperiaparken vid Töölöviken, Men vi kommer bara halvvägs innan vi känner att vi måste gå av. I Munknäs Strand, Munkan Ranta, ligger Kaféet Torpanranta lockande vid vattnet. I närheten finns vackra promenadstråk och flera museer. Bland annat finska arkitekten Alvar Aaltos hem, Gallen-Kallelas museum, Didrichsens konsterverksmuseum, Urho Kekkonens museum ocht Fölisöns öppna museum. Efter en lång och mysig fika hoppar vi på spårvagnen igen flr att ta oss till Skatudden.

 

Skatuddens jugendarkitektur omfattar några kvarter med riktigt imponerande byggnader. Kring sekelskiftet revs all träbebyggelse i området och ersattes med en hel stadsdel i jugendstil. Unikt redan då, och än mer unikt idag eftersom alla hus står kvar. I närheten ligger den vackra ortodoxa kyrkan och pariserhjulet med bastuvagn. Vi tar en lång promenad och passerar hamnen där isbrytarflottan brukar ligga sommartid. Just nu är här tre fartyg.

 

Vi tar oss till Kanalkajen på Skatudden. I det gamla rödtegelmagasinet, vars äldsta delar härstammar från ryska tiden och 1860-talet,  har en rad trendiga restauranger, barer och kaféer etablerat sig Och det är här, i de gamla tegelklädda lokalerna som vi hittar kaféet Johan & Nyström. Här gör vi så klart ett kaffestopp innan det är dags för dagens sista sevärdhet. Det fantastiska biblioteket Oodi. Ode är en imponerande byggnad med sina glas- och stålkonstruktioner och träfasader. En fantastisk arkitektur där man kombinerat traditioner och modernism.

 

OCH SÅ VAR DET DÄR UDDA EGENSKAPERNA

Vi får väl ändå anse att bastubadandet är hyfsat normalt. Däremot kan man fnittra lite åt festivslen Wife Carrying world Championchip. Den excentriska festivalen där vinnaren är den som snabbast springer över mållinjen med frugan på ryggen. Istället för vanlig fotboll kör man träskfotboll och snöfotboll. Eller varför inte vara med i ett seriöst snöbollskrig. Och lite otippat är både Tango och karaoke oerhört populära i Finland. Vi är överens. Att besöka Helsingfors handlar inte alls om sevärdheter. Det handlar mer om upplevelser & kaffekultur. Liknande känsla som jag fick i Lissabon. Trots att det är grått just nu, kan jag se ett grönt och somrigt Helsingfors med vackra hamnar och mysiga kaféer.

 

 

KLASSISKA HELSINGFORS

1. SPÅRVAGN
Helsingfors spårvagnssytem är ett av det äldsta elektriska systemen i världen. Systemet är bland de enklaste vi varit med om. Med spårvagn 2 kan du upptäcka de flesta av Helsingfors sevärdheter, men 4 åker genom vackra områden.

2. SAUNAS
Kanske den mest finska traditionen är att bada bsstu. Det finns många span i Helsingfors. Några mer kända och populära än andra. Ett av de populärare är Löyly, stadens nya jättebastu, som är både en sevärdhet och träffpunkt. Här trängs bastu, design, arkitektur, skärgård, bubbel och god mat. Det finns en miljon saunas i Finland… och fem miljoner invånare. BTW Sauna är det enda finska ord som tagit sig in som ett världsligt erkänt ord.

3. SKATUDDEN & ISBRYTARFLOTTAN
Skatuddens jugendarkitektur omfattar några kvarter med riktigt imponerande byggnader. Kring sekelskiftet revs all träbebyggelse i området och ersattes med en hel stadsdel i jugendstil. Unikt redan då, och än mer unikt idag eftersom alla hus står kvar.

4. FÄRJAN FRÅN HELSINGFORS TILL TALLINN
Det kanske inte är Helsingfors, men du kan enkelt upptäcka Tallinn när du ändå är här. Det tar bara två timmar med färjan.

 

 

KULTUR, ARKITEKTUR, DESIGN & KONST

5. TEMPELPLATSENS KYRKA
Tempelkyrkan är ett arkitektoniskt mästerverk av ett helt eget slag och inbyggd i ett berg.

6. HELSINGFORS DOMKYRKA
Är en otroligt vacker byggnad. Den ligger vid senatsplatsen och har varit en del av Helsingfors silhuett sedan 1852.

7. USPENSKI CATHEDRAL
Uspenski Cathedral är en av Västeuropas största ortodoxa kyrkor.

8. OODI HELSINGFORS NYA BIBLIOTEK
Detta unika bibliotek är absolut värt ett besök. Det är inte bara ett bibliotek utan också en mötesplats, en plats för event och med fikamöjligheter.

9. AMOS REX
Amos Rex är det nya underjordiska konstmuseet som presenterar en av Finlands största privata konstsamlingar. Glaspalatset är ett kultur och mediecentrum med fascinerande 1930-talsarkitektur.

10. KIASMA
Bara byggnaden är värd besöket, men det hypermoderna konstmuseet har alltid bra utställningar på gång.

11. SIBELIUS MONUMENT & PARK
Sibelius Monumentet, konstverket, som är designat av Elia Hiltunen, är en av Helsingfors populäraste sevärdheter.

 

Finland, Helsingfors

Finland, Helsingfors

 

ÄTA & DRICKA I HELSINGFORS

12. CLARIONS SKYBAR AWALON
Om du gillar skybarer, är Clarions skybar på sextonde våningen ett måste. Fantastisk utsikt och ljuvlig miljö. Jag som normalt inte gillar drinkar beställer en Bellini. Cava och pärsikojuice. What´s not to like liksom.

13. CAFÉ REGATTA
Detta supersöta, och välbesökta, kafé hittar man i Töölö.

14. SAVOTTA
Denna finska restaurang är så värd ett besök. Riktigt god mat och ljuvlig gammaldags atmosfär. Prisnivå mellan till hög.

15. TORPANRANTA
Är caféet som ligger vid den vackra omgivningarna i Munknässtrand. I närheten finns vackra promenadstråk och flera museer. Bland annat finska arkitekten Alvar Aaltos hem, Gallen-Kallelas museum, Didrichsens konsterverksmuseum, Urho Kekkonens museum ocht Fölisöns öppna museum.

16. TOSCANINI
Är restaurangen som en av våra läsare tipsar om. Maten håller verkligen måttet. Servicen… not so much.

17. JOHAN & NYSTRÖM
Det här trendiga kaféet hittar man i Katajanokka District. Mysiga lokaler, gott kafé och trevlig miljö.

 

 

SHOPPA & BO

18. LYXIGT BOENDE PÅ CLARION
Clarion i Helsingfors är inte bara modernt, mysigt, ligger mysigt och har spårvagn precis utanför. Det har också en av Helsingfors bästa takbarer.

19. OLD MARKET HALL
Gamla saluhallen imponerar utifrån men det är när du kliver in som den stora upplevelsen inträffar. Ett utmärkt val för en lunch kombinerat med shopping av presenter och finska läckerheter. Bästa kaféet här heter Story och serverar bland annat en alldeles förträfflig laxsoppa.

20. HAKANIEM MARKET HALL
En av Helsingfors mer autentiska saluhallar.

21. HAGANÄS SALUTORG
Hagnäs Salutorg. Stäm möte med ett annat lantligare Finland på stadens mest genuina salutorg.

22. STOCKMAN`S DEPARTEMENT STORE
Kanske populäraste stället för shopping.

23. CITY CENTRE
Här finns också många trevliga butiker och kaféer.

24. KAMPI SHOPPING CENTER
Ytterligare ett populärt shoppingcenter. Det vi tyckte var trevligast var den öppna mathallen.

 

 

BRA ATT VETA

  • Taxi från flygplatsen till centrum kostar cirka 40 euro. Uber finns också.
  • Valutan är Euro.
  • Dagsbiljett för spårvagn, buss, metro och färja kostar 8 euro och går att köpa på hsl.fi.
  • Bästa spårvagnarna för sightseeing är 2, 3 och 4. 7ans spårvagn går från Clarion till centralstationen.
  • Helsingfors har gratis wifi i centrum och vid hamnarna, Helsinki City Open Wlan.
  • Många restauranger håller stängt söndagar. Så kolla i förväg om era planerade restauranger är öppna och boka i god tid på fe som är öppna.
  • Det talas både Finska och Svenska, och Engelska går också riktigt bra.
  • Valutan är Euro.
  • Kranvattnet ska vara bland det bästa i världen och går alltså bra att dricka.
  •  Dricks behöver man inte lämna om man inte vill. Ingår i notan precis som hemma i Sverige.

 

Finland, Helsingfors

Finland, Helsingfors

Finland, Helsingfors

Finland, Helsingfors

Finland, Helsingfors

Finland, Helsingfors

Finland, Helsingfors

 

Translation
Here are 24 tips for your weekend trip to Helsinki in Finland.

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *