Tjeckien, Budapest, Gerbeaud

 

Trots att jag nu besökt Budapest ett flertal gånger, har jag tidigare lyckats missa ett av Budapest mest berömda kaféer. Café Gerbeaud. Vi bor på hotell D8 ett stenkast från torget Vörösmarty Tér där kaféet ligger. Det är också på detta torg en av Budapest populäraste Julmarknader äger rum varje år. 

 

Det finns många klassiska konditorier i Budapest. Som Café Gerbeaud. Att besöka Gerbeaud är som att stiga in i en annan era. Ett annat decenium. Det är högt i tak i de fyra salarna som kaféet består av. Gigantiska kristallkronor. Servitörer i traditionsenliga kläder. Och långa fantastiska konditoridiskar med allt från klassiska Ungerska delikatesser till nyare moderna desserter som macroner. I stora macrontorn. Sedan mitten av 1800-talet har Gerbeaud serverat sina gäster ljuvliga tårtor och bakelser. Och inte oväntat har flera celebriteter och kändisar gästat kaféet. Som Madonna. Och vår egen Kronprinsessa Victoria som fikade här vid sitt besök i Ungern 2004.

 

DOBOSTORTA & TÅRTBUFFÉ PÅ CAFÉ GERBEAUD

Café Gerbeauds meny är lyxig och kanske något dyrare än genomsnittet i Budapest. Men man betalar nästan mer för upplevelsen än bakelserna. Här finns alla tänkbara kaffedrycker, men också öl. Kaféet har oväntat nog ett eget bryggeri. Alla bakverken är en fröjd för ögat. Och idag har vi tur. Vi behöver inte välja. På borden framför oss, dukas en buffé av tårtor och desserter upp. Vi skickar runt bakverken mellan oss och alla hittar sina egna favoriter. 

 

Choklad, mandel, valnöt, apelsin. Till och med en Banana Split. Och självklart den Ungerska specialtårtan Dobos Torta. Dobos Tortan är en tårta gjord på många lager av sockerkaksbottnar och chokladkräm. Den fick sitt namn efter konditoren József C Dobos som levde i slutet av 1800-talet. Under en tid då inte kylskåp fanns, ville han hitta ett sätt att få tårtan att hålla sig fräsch länge. Det löste han genom många lager av kaka och kräm och med hjälp av en karamellsås på toppen som gjorde att tårtan inte blev torr.

 

HITTA TILL CAFÉ GERBEAUD I BUDAPEST

Adress: 1051 Budapest, Vörösmarty tér 7.
Metro: Vörörmarty Utca
Webbsida Café Gerbeaud

 

 

KLASSISKA UNGERSKA EFTERRÄTTER

Jag har skrivit mer om det Ungerska köket och klassiska rätter här. Men här kommer några av Ungerns klassiska desserter och efterrätter.

DOBOCKA
Denna populära tårta kallas också Dobostorta eller Dobos Torte. Det är en tårta som görs i flera lager med chokladsmörkräm.

KASTANJEPYRÉ | GESTENYEPURÉ 
Kastanjepurén dränker man i rom och serverar med en klick grädde.

BEIGLI | RULLTÅRTA
En rulltårta som man fyller med bland annat valnötter, russin och vallmo. 
Cozonac Baigli är utbredd i Banat och Transsylvanien och äts vanligtvis under påskhelgen.

GERBOKAKE | GERBEAUD CAKE
Är kanske den mest kända Ungerska desserten. Det är en skiktad tårta fyllt med valnötter och aprikoskräm och täckt med choklad.

SOMLÓI GALUSKA
Är en sockerkaka med en sås på choklad och rom och vispad grädde.

PALACSINTA
Är stora pannkakor som fylls med allt från sött till salt.

ESZTERHÁZ TORTA

KÜRTÓSKALÁCS | CHIMNEY CAKE
Det här snurrade bakverket är en av mina personliga favoriter. Under min resa denna gång åt jag tre stycken helt själv. Den servers med socker, grädde och andra tillbehör.

 

Tjeckien, Budapest, Gerbeaud

 

6 ANDRA MYSIGA KAFÉER I BUDAPEST

 

1. CAFÉ NEW YORK
År 1894 öppnade “the most beautiful café i the world” i Budapest . kaféet blev en smältdegel för den kulturella eliten i början av seklet och hade verksamheten igång fram till 30-talet då det stängde. Det öppnades åter 2006 och är förmodligen det dyraste och mest påkostade kaféet i Budapest. Men oj vilken miljö att fika i.
Adress(V distrikt), Erzébet körut 9-11.

 

2. RUSZWURM
Du hittar Ruszwurm nära slottet på Budasidan. Stadens äldsta konditori öppnade 1827, och mycket av inredningen är kvar i originalskick. Som disken i körsbärsträ, fylld med gräddbakelser, strudlar och tårtor.

 

3. CAFÉ TAMP & PULL

Café Tamp & Pull hittar man i en liten, liten lokal. Det populära kafeet lokar besökare som tycker att bönorna är viktigare än bullarna.

Adress:

 

4. CENTRALA CAFÉHUSET | CENTRÁL KAVÉHÁZ AND RESTAURANT 1887 
Detta kafé restaurerades år 2000 och är i sekelskiftesstil. Kaffehuset öppnade 1887 och var ett mycket populärt tillhåll för bland annat författare, poeter och skribenter. Man har lyckas återskapa den gamla atmosfären bra. Det ska kännas som att kliva in i en scen från Bugsy Malone. En ganstermiljö från 20-talet.
Adress(V distrikt), Karolyi Mihaly utca 9. Metrostationen “Ferenciek tere”.

 

5. CAFÉ MIRO
Kaffe Miro är ett populärt kafée inspirerad av konstnären Miro med expressionistisk och färgglad inredning. Utmärkt som mellanlandning efter ditt besök på slottet på Budasidan där även Bastiljen och Mattiaskyrkan finns.
Adress: Úri utca 30. Uppe i slottsområdet på budasidan. Mittemot Mattiaskyrkan i slutet av gatan.

 

6. KONSTNÄRSCAFÉET
Kanske den mest genuina och charmigaste caféet av alla enligt många. Grundades 1889.  Har egen tillverkning av bakverk och kakor! De har även en mycket trevlig uteservering.
Adress (VI distrikt) Andrássy út 29

 

Tjeckien, Budapest, Gerbeaud

Tjeckien, Budapest, Gerbeaud

Tjeckien, Budapest, Gerbeaud

 

Translation
Budapest has a lot of beautiful cafées. Some of them are from last century. We had a cake bufé at Café Gerbeaud. Also giving you five other tips for good coffee houses in Budapest. 

 


Denna resan var en PR-resa arrangerad av Hungarian Tourism. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *