Ungern, Budapest, Julmarknader

 

Efter fyra intensiva dagar här i Budapest har jag en dag på egen hand innan hemfärd. Inte helt oväntat sov jag länge och vaknade inte förrän långt efter lunch. Efter ett långsamt uppvaknande beger jag mig ut på en lång promenad genom Budapests gator.

 

Det är slutet på November, men här i Budapest känns det som att hösten precis har börjat. Uteserveringarna är fulla av gäster och folk strosar runt i tunna ytterkläder. Men i slutet av Váci Utka, den långa shopping och gågatan i Budapest, promenerar man rätt in i något som påminner om att vintern och Julen är på väg. En av Budapests Julmarknader.

 

På torget Vörösmarty Tér hittar man en av Budapest alla julmarknader. Och det är här jag spenderar min eftermiddag. Jag äter chimneycake till frukost… och lunch. En nybakad traditionell kaka, som sägs ha ursprung från Transylvanien, och som man ofta hittar i både Ungern och Tjeckien. Det är en snurrad kaka med, i mitt fall, kanelsocker. Kürtőskalács. Vill man, kan man så klart få den fylld med både glass, sylt och grädde. Till den dricker jag den godaste vinglögg jag någonsin smakat. Som en varm vinglögg med massor av smak av äpple.

 

Budapest är en stad som tar det här med julpyntning på största allvar. På byggnaderna hänger vackra långa upplysta girlanger med stjärnor. Caféer, restauranger, hotell och gator är pyntade med granar och kulor och ljuskreationer. Till och med en del taxibilar och spårvagnar är invirade i färgglada ljusslingor. När det är dags att värma sig, kan man gå in på anrika Café Gerbeaud som funnits sedan 1800-talet. Mer om det kommer så klart.

 

Ungern, Budapest, Julmarknader

 

JULMARKNADEN PÅ VÖRÖSMARTY

 

Det sägs att det är en av Europas största Julmarknader, men den känns faktiskt inte så stor. Däremot är det den äldsta och mest kända julmarknaden i Budapest. På Vörösmarty torget har man ställt upp små trästugor och bodar med allt som hör Julen till. Traditionell julmat, men också ovanligt fina hantverk och godsaker. Som jättefina julkulor och blomsterpinnar av porslin. Stickade mössor och vantar. Macroner och marsipankulor. Och vid en av bodarna nås jag av doften av glögg och kanel.

 

Den lilla boden är fylld av kransar och längder dekorerade med apelsin och kanel. Självklart får flera följa med hem. En till varje syskon och mamma. Doften av kanel, äppelglögg, honungskakor, mat och juliga bakelser och tårtor ligger som en söt dimma över marknaden. Här kan prova gulasch i bröd och goda ungerska julkorvar. Bara en timme gör jag också det. Ger mig på en huvudrätt. Vem bryr sig att äta i någon speciell ordning här. Jag väljer en stark ungersk korv med stekt potatis. Riktigt, riktigt gott. Och jag känner mig nöjd för idag. Efter de senaste fyra dagarnas ätande, kan jag klara mig med mindre mat idag… eller mer bör :).

 

Ungern, Budapest, Julmarknader

 

OM JULMARKNADEN PÅ VÖRÖSMARTY

 

 • Priserna på Chimneycake varierar väldigt mycket på samma marknad. Jag betalar 4 euro för min, men några tar så mycket som 6,9 euro för den enkla varianten.
 • En liten kopp glögg kostar 2 euro.
 • En tallrik med korv och potatis, som i och för sig räcker till två, kostar 95 kronor.
 • Tänk på att priserna här på marknaden är lite högre än på andra ställen. Hyran för utställarna är ganska hög och de behöver tjäna en slant. Tänk lite så här; “du betalar lite för stämningen med”.
 • Den är öppen varje dag från 10:00 till 18:00 fram till 23e december.
 • Anrika kaffet Gerbaud ligger också på detta torg.
 • Likaså den vackra underjordiska tågstationen.

 

JULMARKNADER I BUDAPEST

 

Inte långt från Vörösmarty hittar man en av de andra Julmarknaderna. Den vid St Stefans basilikan, eller katedralen. I närheten, På Erzsébet tér, hittar du också Budapest Pariserhjul. Budapesthjulet som ger dig möjligheten att åka 65 meter upp och få en överblick över sagostämningen. Tipsa gärna om fler Julmarknader i Budapest.

 • Julmarknad vid Sankt Stefans basilikan.
 • Stadens äldsta Julmarknad Vörösmarty tér.
 • Julmarknaden vid Erzsébet-torget har fokus på Ungerska smaker och det är här Pariserhjulet finns.

 

Mer om Budapest och Ungern kan du läsa här.  Vill du ser mer från min resa till Budapest och Ungern kan du göra det på Instagram och framför allt på Instagram Stories. 

 

Ungern, Budapest, Julmarknader

Ungern, Budapest, Julmarknader

Ungern, Budapest, Julmarknader

Ungern, Budapest, Julmarknader

Ungern, Budapest, Julmarknader

Ungern, Budapest, Julmarknader

Ungern, Budapest, Julmarknader

Ungern, Budapest, Julmarknader

Ungern, Budapest, Julmarknader

Ungern, Budapest, Julmarknader

Ungern, Budapest, Julmarknader

 

Translation
Even if it feels like early autumn in Budapest, it is Christmas time. The Christmas markets are open and really cosy. 

 


Resan var en PR-resa arrangerad av Hungarian Tourism.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

 1. Fint nytt tema! Kram

  1. Tack :). Hoppas du har det bra därborta. Kram tebax

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *