Danmark, Köpenhamn, Juletid

 

Det är mitten på november och kanske flera av redan har tjuvstartat med varm glögg, brända mandlar och lussebullar. Julen är runt hörnet och så är också Europas bästa julmarknader. Dagens lista består av Julmarknader utvalda av The Telegraph och The Planets World.

 

När brittiska The Telegraph listar Europas bästa julmarknader uppmärksammas Gamla stans julmarknad i Stockholm. Tidningen har valt de marknader som bäst lyckas skapa en munter julstämning som samtidigt speglar landets kultur. Julmarknaden i Stockholm sägs locka med pepparkakor, glögg, saffransbullar och renkorv.

 

Min erfarenhet av Julmarknader är tyvärr inte så stor som jag skulle önska. Jag har genom året besökt ett tiotal. Bland annat på Jylland och Köpenhamn i Danmark och i Budapest i Ungern. Och så några i Skåne så klart. På min önskelista står Julmarknader i Kroatien och Tyskland.

 

LÄS MER: Julmarknad i Tykarpsgrottan i Skåne, 12 meter under jord

 

Sverige, Skåne, Tykarpsgrottan

 

19 AV EUROPAS BÄSTA JULMARKNADER


1. INNSBRUCK | ÖSTERRIKE 
Innsbrucks romantiska lilla julmarknad lockar många. Med omkringliggande berg och värmande brasor kan man sitta och lyssna på spelande trumpetares julsånger. Här rekommenderas man testa adventsmunken, Kiachln, som serveras varm med tranbärssås. Dess julmarknad är känd som en av de vackraste platserna i hela alpregionen.

2. WIEN | ÖSTERRIKE
I Wien kan man uppleva en härlig gammaldags jul med lukten av gluhwein i luften och tre utomhus Christkindlmarkts. Stadens tradition för julmarknad går tillbaka till 1200-talet.

3. ANGERS | FRANKRIKE 
Framför teatern på torget Place du Ralliement dukas det upp för en julfest. Förutom lokala läckerheter från Loiredalen finns nougat, glögg, pommes d’amour [knäckäpple] och mycket annat.

4. STRASBOURG | FRANKRIKE 
Under advent ska staden vara alldeles magisk och det är inte konstigt att julmarknaden rankats som Europas bästa 2013. Kolla in de 11 olika små byarna som tillsammans skapar en av världens största julmarknader. Smaka på den lokala julkakan “bredele” som finns i alla former och smaker, från hasselnöt och kanel till kokos och nougat.

5. HAMBURG | TYSKLAND 
I Hamburg kan man välja bland 15 olika julmarknader. Här finns alltifrån leksaker på Spielzeuggasse till exklusiva delikatesser och varor på Jungfernstieg. Det finns kakor, choklad, silver och läderhantverk i överflöd. Längst kanalen vid marknaden Fleetinsel är det lugnare. Här ligger dekorerade segelfartyg vars juleljus glimmar i det spegelklara vattnet. Det finns bagare från Aachen och träsnitt från Tyrolen, silversmeder och en mängd andra hantverkare från hela Tyskland. En speciell höjdpunkt är julparaderna, komplett med jultomten och hans renar, som äger rum på de fyra lördagarna före jul.

 

 

6. STUTTGART | TYSKLAND 
Julmarknaden i Stuttgart har funnits sedan 1692 och är en av Tyskland mest kända marknader. Här finns ungefär 300 salustånd som ringlar sig utmed kullerstensgatorna. Håll utkik efter handgjorda Schwarzwald specialiteter, såsom tovade tofflor, tagelborstar, stickade mössor och fruktbrännvin. Under firandet hålls konserter i renässansgården i Gamla Palatset och på rådhustrappan.

7. WORMS | TYSKLAND 
Det sägs att Worms är Tyskland äldsta stad och det pittoreska lilla torget, staden och de 50 salustånden skapar en gemytlig känsla. En provisorisk isbana lockar till snurriga åk och ur jultomtens säck kan man fiska upp en överraskningsjulklapp.

8. DRESDEN | TYSKLAND
Dresden är hem för det största antalet julmarknader i Tysklands östra region. Striezel julmarknad ligger på Altmarkttorget i den historiska stadskärnan och är omgiven av olika julmarknader som sträcker sig hela vägen till centralstationen och Albertplatz. Här bör man testa Dresdens kulinariska specialitet, det traditionella Striezel-fruktbrödet, Stollenmadchen eller Fruitcake Maiden. Några av de bästa handgjorda föremål som Tyskland har att erbjuda kan hittas här, inklusive keramik från Lusatia, pepparkakor från Pulsnitz, blåst glas från Lauscha, trähantverk från Ertsbergen och mycket mer.

9. BOLOGNA | ITALIEN 
“Buon Natale” heter det och i Bolognas hjärta firas julen vid sidan av stadens gamla charmiga katedral och kvarter. Här finns, som på alla andra julmarknader, massor att köpa, men i Bologna är det ju maten som står i juleljusens underbara sken. Aptitretande frestelser finns överallt, från frukter gjorda av marsipan, choklad och nougat med nötter och honung. Marknaderna finns på två platser, Fiera di Natale spridd längs San Pietro-katedralen, medan den mindre Antica Fiera di Santa Lucia är centrerad på klostret i kyrkan Santa Maria dei Servi.

10. BUDAPEST | UNGERN
Den ungerska huvudstaden erbjuder inte bara massor av charm men också ett överflöd av kulturella influenser. På S: t Stefans torg och Vorosmarty kan du smaka söta ungerska bakverk, men också handgjord choklad och honungskakor.

LÄS MER: Julstämning i Budapest och julmarknaden Vorosmarty

Ungern, Budapest, Julmarknader

Ungern, Budapest, Julmarknader

 

11. STOCKHOLM | SVERIGE 
Julmarknaden i Stockholm i Gamla stan har allt ifrån pepparkakor och glögg till saffransbullar och renkorv. Stockholms gamla stan julmarknad, har sitt ursprung på de medeltida marknaderna. Men den allra första julmarknaden var på Stortorget Square i Gamla Stockholm och hölls för nästan 500 år sedan, 1523.

12. PRAG | TJECKIEN
Prag är känt för sin underbara gotiska arkitektur och unika folkloretraditioner. Julmarknaderna har vackert dekorerade träkojor fyllda med festligt godis och allt från snidade träleksaker, granatsmycken och bohemsk kristall till traditionella halm och majsdekorationer, och mängder av gourmetdelikatesser. Min absoluta favorit är trdelnik, en traditionell varm sockerbelagd bakelse.

 

Julmarknader, Budapest

 

13. STRASBOURG | SCHWEIZ 
Strasbourg har massor av gammaldags charm hela året, men under advent blir det ännu mer magiskt. Alsace huvudstad är fylld med kullerstensgator som är dekorerade med änglar, stjärnor och snöflingor.  Sedan 1570 har Strasbourg fortsatt sin tradition för en traditionell, autentisk jul. Till och med det höga granträdet på Place Kleber är en 400 år gammal sed. Utforska de 11 olika “byarna” och se till att prova de kex som kallas “bredele” som finns i alla former och smaker, från pralin och hasselnöt till apelsin, kokos, kanel och valnöt.

14. VILNIUS | LITAUEN
I Vilnius finns inga gränser för vad som smyckas till Jul. Här smyckas till och med TV-tornet till en enorm julgran. Här finns handgjorda ulltofflor, ljusstakar och bakverk såsom raguolis, vallmofrökaka. På Christmas Chrity Fair säljer utländska ambassader från hela världen hembakade kakor och gåvor.

15. ZAGREB | KROATIEN
Kroatiens största julmarknad äger rum i huvudstaden Zagreb. Den har blivit en sådan succé att den tre år i rad valts till Europas bästa julmarknad. I julbodarna hittar man genuina gåvor som lokalt handgjort hantverk. Bodarna lockar också med smakprov ur det fantastiska kroatiska köket. Håll kylan borta med värmande kuhano vino, kroatisk kryddad glögg eller prova något starkare som rakija, som smaksätts med allt från plommon till örter enligt hemliga recept.

 

 

16. SANTA CLAUS VILLAGE | FINLAND
En av de kanske populäraste destinationerna till Jul är Santa Claus Village i Finska Lappland. Byn lockar besökare från hela världen som vill träffa den “riktiga” tomten. Här finns så klart också en stor julmarknad där man hittar lokala finska hantverk.

17. VALKENBURG | NEDERLÄNDERNA
Valkenburg är kanske en av de mer annorlunda julmarknaderna. Det är den största underjordiska julmarknaden i Europa. Vi har ju också en i Skåne, Tykarpsgrottan. Grottorna är fylld av ljus och dekorationer och dekadenta Julgranar.

18. BIRMINGHAM | ENGLAND
Frankfurt julmarknad, i Birmingham, är den största i sitt slag i Storbritannien och den största tyska marknaden i Europa utanför Tyskland. Här finns en mängd tyska delikatesser och en skridskobana. Det säljs allt från kringlor, bratwurst och schnitzels till glögg, gluhwein, Weissbeer och varm choklad.

19. BRYSSEL | BELGIEN
“Winter Wonders” är en festival som sträcker sig över hela staden och har ett pariserhjul upplyst med 18 000 ljus, en 200 fot lång ishall, nostalgiska rondeller för de små, konserter och marschband, över 240 säljare och mer.

 

 

BONUSTIPS FRÅN ER LÄSARE

20. NURNBERG | TYSKLAND
Nürnberg är en av Tysklands mest kända.
Tips från Charlotta på Bara Brittiskt.

21. LUBECK | TYSKAND
Charlotta gillar jag Lübeck med marsipanglögg hos Niederegger.
Tips från Charlotta på Bara Brittiskt.

 

Ungern, Budapest, Julmarknader

 

Translation
Here are the ninteen best Christmas markets in Europe according to the Telegraph and The Planets World

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

7 Comments

 1. Känns bra att jag ska jobba i Vilnus flera veckor i december så jag kan få en dos julmarknad. De började redan i veckan när jag var där på startup möte. Tallinn är också en höjdare. Tyvärr var Dresden stängt förra december när jag var där pga c19.

  1. Åh vad härligt med jobb i Vilnius. Faktiskt inte varit där. Finns ju inget som ger julstämning som en julmarknad.

 2. Fast varför så många brittiska städer ska ha tyska julmarknader vete sjutton. Det finns mysigare än de i storstäderna. Små katedralstäder med atmosfär.
  Nürnberg måste vara med på din lista, den är en av Tysklands mest kända. Själv gillar jag Lübeck med marsipanglögg hos Niederegger.
  Bryssel är min absoluta favorit för den är en underbar blandning av belgisk surrealisk och europeiska bidrag. Man provar finsk glögg, österrikisk punch och så där håller det på.

  1. Det funderade jag inte ens på. Kanske det är så att mycket inspiration kommer från just de tyska för att de är så stora och funnits länge. Tack för alla fina tips. Ska lägga till dem på listan som Bonustips :). GOD JUL

 3. Åh, skriver upp varenda en! Stort tack för alla bra tips :)

  1. Vad kul att du hittat några förslag som kan locka lite. Finns ju oerhört många julmarknader man vill besöka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *