Warning: Undefined array key "HTTP_USER_AGENT" in /home/httpd/vhosts/discoveringtheplanet.com/httpdocs/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_socialhelper.php on line 249

 

Bara några mil utanför Kristianstad, mot Hässleholm, ligger Tykarpsgrottan. Grottan som ligger tolv meter under jord och som både sommartid och vintertid bebos av ett flertal arter fladdermöss. Tolv meter under jorden bröt drängar och pigor kalksten med hammare och och hackor under flera sekel.

 

Brytningen påbörjades under 1700-talet och upphörde i gruvan 1888. Kvar i underjorden finns en mystisk värld, en 10 000 m² stor labyrint av gångar och pelarsalar. En värld helt skapad av människohänder under århundraden. Gruvan har använts vid ett flertal filminspelningar, de mest kända är Ronja Rövardotter, Kullamannen och Snapphanar.

 

På vinterhalvåret är gruvan även sovkammare för ett flertal arter fladdermöss. Här söker de sig undan kyla och buller från världen ovanför. Bechsteins fladdermus är Sveriges ovanligaste däggdjur och återupptäcktes i Tykarpsgrottan 2004 efter att inte ha setts sedan 80-talet. Den är stor, med en kroppslängd på ca 4 – 5,5 cm och vingbredd på 24-28 cm.

 

JULMARKNAD I TYKARPSGROTTAN

Men vi är här för att besöka den årliga Julmarknaden. I de små gångarna serveras det glögg och pepparkaka, säljS stickade lovikavantar och fina bebisskor, hemmagjorda julkorv dignar på borden likaså hemmagjord senap och gårdens äppelcider. Det än nu man ska passa på att fylla julens skafferi med rökt korv, te, ost och honung. En riktigt mysig julmarknad att besöka så här års. Vill bara påpeka att det kostar 75 kronor i inträde för vuxna, men grattis för barn i vuxet sällskap. Fler Julmarknader i Skåne hittar du här.

 

 

Translation
Visit a Christmas market that is underground in Hässleholm in Skåne.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Men åh vad mysigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *