Julmarknad i Tykarpsgrottan i Skåne,tolv meter under jord

 

Bara några mil utanför Kristianstad, mot Hässleholm, ligger Tykarpsgrottan. Grottan som ligger tolv meter under jord och som både sommartid och vintertid bebos av ett flertal arter fladdermöss. Tolv meter under jorden bröt drängar och pigor kalksten med hammare och och hackor under flera sekel.

 

Brytningen påbörjades under 1700-talet och upphörde i gruvan 1888. Kvar i underjorden finns en mystisk värld, en 10 000 m² stor labyrint av gångar och pelarsalar. En värld helt skapad av människohänder under århundraden. Gruvan har använts vid ett flertal filminspelningar, de mest kända är Ronja Rövardotter, Kullamannen och Snapphanar. På vinterhalvåret är gruvan även sovkammare för ett flertal arter fladdermöss. Här söker de sig undan kyla och buller från världen ovanför. Bechsteins fladdermus är Sveriges ovanligaste däggdjur och återupptäcktes i Tykarpsgrottan 2004 efter att inte ha setts sedan 80-talet. Den är stor, med en kroppslängd på ca 4 – 5,5 cm och vingbredd på 24-28 cm.

 

Men vi är här för att besöka den årliga Julmarknaden. I de små gångarna serveras det glögg och pepparkaka, sälja stickade lovikavantar och fina bebisskor, hemmagjorda julkorv dignar på borden likaså hemmagjord senap och gårdens äppelcider. Det än nu man ska passa på att fylla julens skafferi med rökt korv, te, ost och honung. En riktigt mysig marknad att besöka så här års. Vill bara påpeka att det kostar 75 kronor i inträde för vuxna, men grattis för barn i vuxet sällskap.

 

 

Translation:
Visit a Christmas market that is underground in Hässleholm in Skåne.

 

Foto: Daniela Nasteska Olsson

 

0
Nyare Inlägg
Äldre Inlägg
Daniela Nasteska Olsson

Välkommen till resebloggen Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss av våra resor, upplevelser och intryck. Du är välkommen att följa med på vår resa.

2 Kommentarer

Lämna en kommentar