Warning: Undefined array key "HTTP_USER_AGENT" in /home/httpd/vhosts/discoveringtheplanet.com/httpdocs/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_socialhelper.php on line 249

 

Det är förvisso inte vinter. Där är ingen snö. Men att vi måste åka och se på snöaporna i Nagano det vet jag. Jag har sett de magiska bilderna på dem överallt. Och när vi planerar vår roadtrip genom Japan, blir stoppet där, en av de första nålarna på kartan inför planeringen. Jag vet inte var denna fascination för apor kommer ifrån, men den är nästan lika stor som för kattungar.

 

Vi har lämnat Kanazawa bakom oss och kör inåt landet mot Nagano. Längs med vägen ser vi villaområden med unika hus, som nu blir bilden av Japan för oss. Stora villor med många, sneda tegeltak och hus i brunt, svart och vitt. Risfälten börjar breda ut sig och jag är lycklig som ett barn. Min bild av Japan har äntligen uppfyllts och gett mig bilden av hur jag trodde det skulle vara. I alla fall emellanåt. Vi bestämmer oss för att lämna motorvägen och alla tunnlar för att köra längs med havet.

 

Vi kör igenom gröna risfält och byar med hus som ser ut som det gjort i min fantasi. När vi parkerar vid Jigokudani Yaen Koen i Nagano i västra Japan, där snöaporna ska finnas, är parkeringen nästan helt tom. Utöver vår bil, finns bara en till parkerad på den stora grusslätten. Vi är lite osäkra på om vi hamnat rätt. Men skyltar längs med den smala skogsvägen bekräftar att vi är där vi ska vara. Vi tar oss längst med branta klippor uppåt. Längs med stigar som leder en till det rykande området, som genom tiderna kallats för “Hell Valley”.

 

 

DE JAPANSKA SNÖAPORNA I JIGOKUDANI 

Platsen har sedan parken öppnades på 60-talet blivit en populär destination för besökare från hela världen. Inte minst med anledning av de fantastiska foton man kan ta på nära håll av dessa fascinerande djur. Man kommer så mycket närmare än vad jag kunnat föreställa mig. Det är här som man kan titta på de Japanska snöaporna som badar året runt i de vulkaniska och varma källorna, onsen.

 

Det finns flera hundra apor i parken och vintertid flockas de kring eller i de varma källorna för att komma undan kylan. Det är lite det de har blivit berömda för. Sin vana att bada i de varma källorna. Sommartid, är det svalkan och maten i vattnet som lockar. På vintern får de japanska snöaporna en tjock och isolerande päls, som hjälper dem att klara sig i kylan. Det finns inte så många kvar av de Japanska makakerna. 1990 beräknade forskarna att det fanns 35 000 till 50 000, men konstaterade också att stammen håller på att minska.

 

Orsaken var den gamla vanliga. Konflikten med människan. Aporna förorsakar skador i fruktodlingarna. De invaderar byarna. Ställer till oreda. Det har hänt att de stulit mat från barn och deras bett kan ge svåra skador. Mot den här bakgrunden dödas det tyvärr omkring 5 000 japanska makaker varje år. Men parkvakterna här berättar också mycket mer som vi inte visste om dessa makaker.

 

 

VÄRLDENS NORDLIGASTE FRILEVANDE APOR

Snöaporna här är världens nordligaste frilevande apor och de tillhör släkten Japanska makakerna som också hittas på huvudön Honshu och på två mindre öar. De nordligast levande grupperna här, har blivit kända som de japanska snöaporna. De klarar att leva i vintertemperaturer på ner till – 15 grader. De lever i grupper på 20 till 30 djur och kan bli upp till 30 år gamla. Parkvakten berättar också att makaker utser en “nanny” till bebisaporna.

 

En nanny som tar hand om busungarna och ser till att varken vi människor eller andra djur kommer för nära de små. Men att ta hand om de små är inget lätt jobb. Framför allt när man har väldigt många att ta hand om. Flera hundra bilder senare och många fler timmar senare än vad som var tänkt, lämnar vi Snöaporna för att köra vidare mot Mt Fuji och Tokyo. Och redan här varnar jag för alldeles för många apbilder. Hade svårare än vanligt för att välja bland bilderna. Och missa inte filmen längst ner.

 

 

Translation
When in Japan, we visited the Snow Monkeys in the Jigokudani Monkey Park in the Nagano Prefecture. Adorable. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Sååå fina! Älskar apor :)

    1. Svårt att låta bli att gilla de där busiga djuren :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *