Det är förvisso inte vinter. Där är ingen snö. Men att vi måste åka och se på snöaporna i Nagano vet jag. Jag har sett de magiska bilderna på dem överallt och när vi planerar vår roadtrip genom Japan blir stoppet där, en av de första nålarna på kartan inför planeringen. Jag vet inte var denna fascination för apor kommer ifrån, men den är nästan lika stor som för kattungar.

 

Vi har lämnat Kanazawa bakom oss och kör inåt landet mot Nagano Prefecture. Längs med vägen ser vi villaområden med unika hus som vi nu på något sätt kopplar ihop med bilden av Japan. Stora villor med många tegeltak och hus i brunt, svart och vitt. Risfälten börjar breda ut sig och jag är lycklig som ett barn. Min bild av Japan är ändå lite som jag trodde. I alla fall emellanåt. Vi bestämmer oss för att lämna motorvägen och alla tunnlar för att köra längs med havet. Vi kör igenom gröna risfält och byar med hus som ser ut som det gjort i min fantasi. När vi parkerar vid Jigokudani Yaen Koen i Nagano i västra Japan, är parkeringen helt tom förutom för en bil.

 

Vi är lite osäkra på om vi hamnat rätt, men skyltar längs med en smal skogsväg längst med branta klippor, som leder en till det rykande området som genom tiderna kallats för “Hell Valley”, visar snart att vi hamnat rätt. Platsen har sedan parken öppnades upp på 60-talet blivit en populär destination för besökare från hela världen, inte minst med anledning av de fantastiska foton man kan ta på nära håll av dessa fascinerande djur. Man kommer så mycket närmare än vad jag kunnat föreställa mig. Det är här som man kan titta på de Japanska snöaporna som badar året runt i de vulkaniska och varma källorna, onsen.

 

Det finns flera hundra apor i parken och vintertid flockas de kring eller i de varma källorna för att komma undan kylan. Sommartid, är det svalkan och maten i vattnet som lockar. På vintern får de japanska snöaporna en tjock och isolerande päls, som hjälper dem att klara sig i kylan. De har också blivit berömda för sin vana att bada i de varma källorna. Den japanska makaken är inte särskilt talrik. År 1990 beräknade forskarna att det fanns 35 000 till 50 000, men konstaterade också att stammen håller på att minska. Orsaken var den gamla vanliga, konflikten med människan. Aporna förorsakar skador i fruktodlingarna. De invaderar byarna. Där ställer de till mycket oreda. Det har hänt att de stulit mat från barn och deras bett kan ge svåra skador. Mot den här bakgrunden dödas det tyvärr omkring 5 000 japanska makaker varje år.

 

Parkvakten berättar massor om snöaporna i parken för oss. Mycket som jag inte hade en aning om. Snöaporna här är världens nordligaste frilevande apor och de tillhör de Japanska makakerna som också hittas på huvudön Honshu och på två mindre öar. De nordligast levande grupperna här, har blivit kända som de japanska snöaporna. De klarar att leva i vintertemperaturer på ner till – 15 grader. De lever i grupper på 20 till 30 djur och kan bli upp till 30 år gamla. Han berättar också att makaker utser en “nanny” till bebisaporna. En nanny som tar hand om busungarna och ser till att varken vi människor eller andra djur kommer för nära de små. Men att ta hand om de små är inget lätt jobb. Framför allt när man har väldigt många att ta hand om.

 

Flera hundra bilder senare och många fler timmar senare än vad som var tänkt, lämnar vi Snöaporna för att köra vidare mot Mt Fuji och Tokyo. Och redan här varnar jag för alldeles för många apbilder. Hade svårare än vanligt för att sålla bland bilderna. Och missa inte filmen längst ner.

 

 

Translation:
When in Japan, we visited the Snow Monkeys in the Jigokudani Monkey Park in the Nagano Prefecture. Adorable. 

 

Foto: Daniela Nasteska Olsson / Göran Olsson
Film: Göran Olsson / Daniela Nasteska Olsson

 

0
fb-share-icon0
20
Pin Share20
Daniela Nasteska

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor och personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Blog Discovering The Planet.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Profilbild

    Sååå fina! Älskar apor :)

    1. Daniela Nasteska Olsson

      Svårt att låta bli att gilla de där busiga djuren :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *