Vi är uppe på ett regnigt och mulet MT Fuji. Bilen har vi parkerat några kilometer nedanför på en dedikerade bilparkering. Numera får man inte köra upp på berget, för trafiken har så klart eskalerat i samma takt som turismen. Men från parkeringsplatsen avgår det bussar var tionde minut upp till berget. 

När vi kommer upp på station fem, 2,300 meter över havet, är turistkommersen i full gång. Stationen som är känd som gränsen mellan himel och jord. Vandrare gör sig redo för både långa och korta vandringar. Man värmer upp och stretchar ordentligt. Här finns flera butiker som säljer det mesta tänkbara souvenirer, inklusive Mt Fujis bergsluft på konservburk. Men stämningen är otroligt varm och fylld av glädje och energi. Redan efter en kvart inser jag att jag är lite underklädd för bergets klimat. Så för att kunna fortsätta upptäcka Torii portarna, helgedomarna och souvenirbutikerna, måste jag investera i lite varmare kläder. Så vi går in och köper en tröja, så klart med berget som motiv. Hade vi haft bättre tur med vädret, hade vi härifrån kunnat få en hänförande utsikt över berget och de omkringliggande sjöarna. Men idag är inte en sådan dag.  Så när det bryter upp för en liten stund och vi kan se toppen, blir vi överlyckliga.

 

Med sina 3 776 meter över havet är Mount Fuji Japans högsta berg och världens mest avbildade berg. Det vackra och majestätiska Fujiberget är Japans mest berömda symbol och är en av landets heligaste platser. Dess topp är belägen på ön Honshu, 100 kilometer sydväst om Tokyo. Här i detta vulkanlandskap, som endast är 40 000 år gammalt, längs randen av kratern, ligger åtta toppar som alla går att nå till fots. Men vi har bestämt oss för att inte klättra denna gång. Denna gången njuter vi av dagen bara genom att gå omkring och upptäcka station 5 och titta på allt folk som har hittat hit.

 

Japan Mt Fuji

 

DEN SOVANDE VULKANEN

Japans högsta berg och landmärke är egentligen en sovande vulkan vid namn Mt.Fuji, eller Fuji-san som man säger på Japanska. Fuji har varit ett populärt motiv för japanska konstnärer och inom ukiyo-ekonsten intar avbildningar av Fuji en särskild plats. Nyligen blev det också invalt i UNESCO som kulturarv. Detta tack vare dess starka symbolism och inspiration för otaliga artister och vandrare under flera århundraden. Berget ligger till viss del i nationalparken Hakone som är en populär tillflyktsort för natur och onsenälskare. Tack vare den vulkaniska aktiviteten i Mt.Fujis omgivning finns det nämligen ett stort antal värdshus och naturligt varma källor att bada i. Det har däremot inte varit några utbrott sedan Hōeiutbrottet skedde 1707

 

Vi avslutar vårt besök på Mt Fuji med att äta den godaste nudelsoppan under hela vår Japanska resa. Massor av hetta och massor av goda smaker. Till efterrätt måste det så klart bli ett liten kaka i form av Mt Fuji. Varm och god. På programmet står nu byn [Fuji]Kawaguchiko och Lake Ashinoko.

 

 

ATT BESTIGA MT FUJI

Det är många som bestiger berget, men man kan bara göra det under sommarmånaderna Juli och Augusti. Alltså bara två månader om året. Fuji symboliserar renhet och ursprunglighet och bestigs varje år av ett stort antal pilgrimer. Under Obon-veckan, en buddhistisk högtid då man hedrar sina förfäder, i mitten av augusti är det klart mest folk, och vill man undvika de värsta folksamlingarna bör man helt enkelt planera in en annan vecka. Under juli och augusti finns också flera stationer med förnödenheter längs de lättillgängligaste vägarna mot toppen, där det dessutom finns en läskautomat. Vid andra tider på året är berget betydligt mer svårbestiget och det kan vara farligt att försöka bege sig upp. Omkring 200 000 människor bestiger berget varje år. En av höjdpunkterna för många vid bestigning av Mt Fuji, är att stå på toppen när solen stiger upp i gryningen.

 

Att bestiga Fuji kräver inte några extrema förkunskaper när det gäller klättring. Svårigheten för de flesta är istället att det trots allt tar ganska många timmar och luften blir allt tunnare ju högre upp man kommer. Höjdsjuka kan drabba klättrare och det är därför viktigt att man tar många pauser och går upp i lugnt tempo, för att försöka minska risken för att bli drabbad. Totalt är det 10 olika stationer på väg upp till toppen där station 1 ligger vid foten av berget och station 10 ligger på toppen. Asfalterad väg går upp till station 5 och de flesta väljer att åka hit med bil eller buss för att börja sin strävan mot toppen härifrån. Det finns totalt 4 stycken station 5, som ligger på olika sidor av vulkanen och med olika leder upp mot toppen.

 

Japan Mt Fuji

 

DE OLIKA VANDRINGSLEDERNA

 • YOSHIDA 5:e STATION
  Namnet på leden upp mot toppen, från station Kawaguchiko, Yamanashi Prefecture, är Yoshida och man får åtminstone räkna med cirka 5-7 timmar för att nå toppen och 3-5 timmar för att ta sig ner. Det finns många olika stugor där man kan ta en paus på vägen upp och en annan fördel att det är från det här hållet som solen går upp. Men man kan också börja från någon av de tre andra stationerna;
 • SUBASHIRI 5:e STATION 
  Subashiri’s 5:e station ligger dryga 2000 meter över havet och leden har samma namn som stationen. Vid 8:e stationen så sammanfaller den med mer populära Yoshida leden. Man får räkna med att det tar 5-8 timmmar att ta sig upp och 3-5 timmar att ta sig ned.
 • GOTEMBA 5:e STATION 
  Den lägsta 5:e station hittar du i Gotemba eftersom den endast ligger dryga 1400 meter över havet. Läget gör att det tar längre tid att nå toppen och man får räkna mellan 7 och 10 timmar. Att ta sig ner går något snabbare, men räkna med att du minst behöver 5 timmar. Vid 7:e och 8:e stationen kan man hitta flera stugor.
 • FUJINOMIYA 5:e STATION
  På 2400 meters höjd ligger Fujinomiya’s 5:e station och här börjar Fujinomiya leden. Att ta sig upp går på mellan 4-7 timmar medan nedstigningen tar 2-4 timmar. En fördel är att man kan komma hit med Tokaido Shinkansen och det finns en rad stugor längs leden.

 

 

Translation
During our trip in Japan, we visited Mt Fuji. We went to the most popular station 5, Kawaguchiko. Even though we did not do a hike to the top, we had an amazing day here. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *