I Skåne är konstrundan under Påsken en stor tradition. Framför allt på Österlen. Den genomfördes för första gången 1968 och firade denna Påsken femtio år. Jag kan inte påstå att den har varit något stor tradition för oss. För Österlen under Påskhelgen, framför allt om det är fint väder, kan innebära långa bilköer och frustration. 

 

I år blev vi medbjudna av familjen Ahlqvist att följa med dem på deras Österlenrunda. Att svara nej var ju omöjligt. För den här familjen bjuder alltid på mycket skratt, avslappnat sällskap och god mat och dryck. Jag vet inte om man ska kalla det tur eller otur, men just på Påskafton var vädret här i Skåne ganska grått och mulet. Vilket innebar att det inte var så mycket trafik under vår dag. Med målet satt på Ystad Saltsjöbad och Carolina Gynnings utställning började vi vår roadtrip.

 

Vårt första stopp var det obligatoriska stoppet i Kivik i en av de många små äppelbutikerna på Österlen. Självklart köper vi med oss lite spettekaka som färdkost. Vårt andra stopp blir Hylkegården som man hittar på kustvägen mellan Brantevik och Skillinge. Här har jag aldrig varit och blir stormförtjust i den enorma och mysiga butiken. Här kan man också njuta av gott kaffe med hembakat i genuin allmogemiljö, eller, när vädret tillåter, sitta i den lummiga trädgården med utsikt över Bornholmsgattet [bildinlägg kommer]. Vi fortsätter vår dag med att köra inom Kåseberga. En fiskeby, vid Ale Stenar, som sommartid är ett ljuvligt stopp. Denna dagen nöjer vi oss med att bara göra en liten driveby.

 

SANDHAMMAREN PÅ ÖSTERLEN, EN AV SVERIGES VACKRASTE STRÄNDER

 

Sedan är det dags för en sen lunch. Helt oplanerat hamnar vi i Sandhammaren. Och väl här kan jag för allt i världen inte förstå varför jag aldrig varit där förut. Däremot kan jag förstå varför Sandhammaren är en av Sveriges vackraste stränder. Vi äter en fantastisk lunch som Hanna och Pierre ordnat. Gott vitt vin med grovt bröd, varmrökt lax och goda såser. Vi intar vår lunch med utsikt över Sandhammarens fyr. En fyr som står i sydostligaste hörnet av Skåne. Den bestod ursprungligen av två som tändes första gången 1862. Den norra fyren släcktes 1891 men stod kvar till 1904. Den södra är fortfarande igång.

 

YSTAD SALTSJÖBAD OCH CAROLINA GYNNINGS KONSTUTSTÄLLNING

 

Sedan är det dags för Ystad Saltsjöbad. Traditionsenligt ställer Carolina Gynning och hennes mamma Agneta ut sin konst här. Blir lite kändisspaning när vi upptäcker att även Carina Berg är här. Efter att ha tagit lite selfies till tävlingen, avslutar vi med en liten vätskepaus i den fina baren. Vi provar så klart Gynnings egna rosé. Fragolino. Det smakar smultron och körsbär och är riktigt gott, men mer än ett glas av det söta vinet klarar inte vi. Vårt sista stopp blir Hannas favoritloppis i Ystad. En enorm gammal lada full av roliga fynd.

 

Vi avslutar dagen med en fantastisk Påskmiddag hemma hos familjen Ahlqvist i Åhus. Pierre, som hade lagat all maten själv, har dukat upp en en helt otrolig påskbuffé till oss. Sill, lax, ostpajer, revben, hemmagjorda köttbullar, jansson, prinskorvar och lite till. Jag älskar deras hus och Hanna är fenomenal när det gäller inredning. Jag hittar direkt en liten favoritplats där jag avslutar vår långa dag med kaffe och bayleis och en god persikodessert.

 

Fler smultronställen på Österlen hittar du här. 

 

 

Translation:

In the south of Sweden, in Skåne, there is a tradition of art exhibitions in many gallery’s, hotels and coffee houses. And you will notice “konstrundan” in many cities.

 


Foto på mig: Hanna 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Älskar Österlen!
    Superfina bilder Daniela.

    1. Österlen är ju supermysigt. Tack :)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *