Idag vill jag djupdyka i all den här kritiken mot yrket Influencers. En kritik som jag inte riktigt förstår. Det började för ett tag sedan när Anna Ekström, Gymnasie och kunskapslyftsminister, uttalade sig i ämnet i Dagens Samhälle. Det var kritik mot den nystartade utbildningen för just influencers. En utbildning som hon inte tyckte behövdes. Jag undrar vad det är för fel med en utbildning som lär ungdomar entreprenörskap, marknadsföring och att skapa innehåll. Det finns väl många sämre utbildningar.

 

Med den inställningen skulle vi behöva lägga ner alla konstnärliga och kreativa utbildningar i landet. Vi skulle inte behöva fotbollsutbildningar, dansskolor, konstskolor och musikskolor. För det är väl inget nytt att många vill läsa ämnen som de är passionerade för. Att pusha alla till att bli sjuksköterskor, när inte alla är lämpade för det, är väl knappast någon god ide. Men mer upprörd blir jag när jag hamnar på Bianca Ingrossos Instagram, där många ger henne kritik för att hon är just influenser. Inlägget har skapat över 1 400 kommentarer och tack och lov är de flest peppande och positiva. Men så har vi de där som alltid ska döma, alltid kritisera och som kanske egentligen inte är så insatta i vad yrket innebär.

 

 

 

Något som definierar en sanna influencer är
att den 
har en speciell förmåga att inspirera
och motivera
andra genom sitt uppbyggda
förtroende.

Wikipedia

 

Varför är det okej för @Jannid att kalla sig influencer, se kommentar två, men inte Bianca? Något som många också glömmer är att inte alla influencers är modebloggare. Vi har mat och bakbloggar, resebloggar, teknikbloggar, föräldrabloggar och nischade bloggar som diskuterar viktiga ämnen. Och de är alla influencers. Att använda fula ord som “pantad” och “kränkt okreativ kretin”, känns bara onödigt, elakt och gör avsändaren till en bitter och missnöjd människa. Dessutom HAR ju Bianca faktiskt gjort något bra med sitt kändisskap, se kommentar tre. Hon samlade ihop över 150 000 kronor till Musikhjälpen. Det var många som har inflytande och är kända som inte gjorde något alls.

 

 

 

 

 

 

 

 

Med den inställningen är det många kreativa yrken som skulle behöva försvinna. Konstnärer, skådespelare, romanförfattare, journalister, musiker, alla som utövar sport, allt som har med pr och marknadsföring att göra. Ja ni förstår min poäng. Det finns sjukt många yrken som egentligen inte behövs och inte räddar liv. Men de gör folks vardag lite trevligare. Handlar det inte i slutändan om att alla som jobbar bidrar till samhället, och vad man jobbar med spelar mindre roll? Vissa har haft turen att få jobba med något de verkligen gillar och gör det bra. Varför ska vi döma dem för det? Är det inte vad vi alla önskar och drömmer om? Att få jobba med det vi är passionerade för? Och de som gör det visar och ger oss att hopp om att det faktiskt går att jobba med det man brinner för.

 

Att arbeta som Influenser kan för många verka glassigt och man kan tro att det krävs väldigt lite för att bli influencer. Jag vill påstå raka motsatsen. Det ligger många timmars jobb bakom att skapa allt material i alla kanaler. Först ska du samla materialet, sen ska du redigera bilder och skriva en text. Ett inlägg för mig tar ofta minst en arbetsdag och då räknar jag inte tiden när jag samlade in det jag behöver. Dessutom behövs det kompetens inom ganska mycket.

 

För att driva min blogg har jag behövt lära mig mycket mer än jag trodde när jag började. Först att lära sig WordPress och att bygga upp en blogg. Jag har blivit tvungen att lära mig tekniska saker som plugin, html och seo. Saker som jag inte alls är intresserad  av. Jag har också fått lägga mycket tid på att lära mig ta bättre bilder och hur man redigerar. Och ska man göra det här på heltid måste man lära sig Sociala media, bokföring och ekonomi, fotografera, skapa film, hur man marknadsför sig själv och framför allt att sälja. Man är en person som ska kunna många yrken.

 

 

 

 

 

 

Jag önskar att vi istället för att kritisera varandra, kunde peppa varandra mer, döma varandra mindre, låta varandra ha olika åsikter, tycka det är okej att vi gör saker på olika sätt och förstå att vi alla gör så gott vi kan där vi sitter på våra kammare. Och framför allt, se influencers som ett inspirerande och kreativt yrke. För många influnencers ÄR dagens nya journalister. De skapar innehåll för att det tycker det är roligt och vill inspirera andra. Precis som tidningar och magasin gjort i många år. Skillnaden är bara att det innehållet nu har flyttat in på Internet och gett alla som vill möjlighet att skapa på egna plattformar. Innehåll måste inte publiceras i traditionella kanaler för att produktionen ska kunna betraktas som professionell.

 

FLER ARTIKLAR I ÄMNET

Tipsa gärna om fler bra artiklar i ämnet.

 

Bild: Neo Reach

 

Translation:
What is an influencer? And shouldn´t we value everyone in our community contributing, no matter what they work with?

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

8 Comments

 1. I mitt huvud är det att påverka något man gör och inte något man är. Jag har därför lite svårt för ordet/substantivet influencer. Att utbilda sig till influencer, hade missat hela den debatten, men visst, en sådan utbildning kan väl vara bra om den kompletterar något annat, till exempel hur en duktig konditor kan bli influencer, hur en person med stor reseerfarenhet kan bli influencer etc. I min hjärna måste det liksom ligga något annat i grunden först, och när man väl har det, då kan man försöka påverka folk inom sitt område. Fast jag kanske tänker fel?

  1. Intressant vinkel. Jag har ju inte alls utgått från att en Influencer måste vara något man bara är. Jag har mer kopplat det till det man gör och genom det blir en influencer. För mig har det inget med kändisskap eller yrke att göra. Jag tänker, att många av oss Resebloggare har ju blivit influencers fast det inte var vårt mål. Det har inget att göra med vilka vi är, utan det vi gör, det vi skapar.

 2. Mycket bra skrivet! Jag tar alltid på mig teflonet och låter all sorts negativitet bara rinna av mig. Negativitet är det värsta jag vet och jag kan inte låta det skapa obalans i min energi. Tänker därför lite i stil med ”vad tråkigt för den som inte tycker influenser är ett yrke”, jag vet bättre.

  1. Men visst är det så! Jag försöker tänka exakt likadant så mycket jag bara kan. Men ibland rycks man med och blir negativ över de som är negativa :))). Å ja, vi vet bättre.

 3. Vilket bra inlägg Daniela, tack!

  1. Tack Annika <3

 4. Kritiken handlar väl om att världen förändras, och att en del tycker att det är jobbigt. Eller avundsjuka, i vissa fall. Personligen har jag inget att invända mot yrket, men liksom Johnny lite svårt med ordet. För mig känns “influencer” lite som något som sägs ur företagens perspektiv när de letar efter någon som ska influera marknaden. Själv vill jag hellre vara kreatör, berättare, skribent eller bloggare eller nåt sånt. Om människor sedan blir influerade eller inte, det känns liksom som nästa steg. Men det kanske är jag som inte fattar riktigt, jag vet inte ;)

  1. Man kanske inte ska fokusera så mycket på ordet tänker jag. För ni är ju Influencers inom resor å husbil, men det betyder inte att ni INTE jobbar sjukt mycket. Ordet omfattar ju många kreativa yrken, även journalister. Så man kanske mer ska se ordet som ett samlingsnamn för många kreativa yrken där skaparna inte bara är kändisar som har tur, utan jobbar hårt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *