Kyoto-upptack-13-sevardheter-i-kyoto-japan

 

Kyoto är den enda japanska storstad som förskonades från bombangrepp under andra världskriget. Det sägs att det berodde på stadens enastående kulturskatter. Tyvärr har kommunrådet i Kyoto inte visat samma respekt, så de stora sammanhängande kvarteren med vackra trähus har nästan försvunnit.

 

Men ingen har vågat röra de tusentals tempel, helgedomar och de vackra trädgårdarna. Särskilt i stadens utkanter kan man känna sig som förflyttad till en annan tidsålder. Kyoto är hemort åt över 1600 buddist-tempel, 270 shinto-helgedomar och hela 17 platser på UNESCOs världsarvslista. Det gör Kyoto till en av jordens största kulturskatter. Därtill kommer kejsarpalatset, shoguns Nijo-borg, kejserliga villor och trädgårdar och en rad av Japans bästa museer.

 

Kyoto anses vara Japans kulturella vagga och därför ett måste på de allra flesta Japanresor. Staden gör på ett mångtydigt och förtjusande sätt skäl för sitt smeknamn: Hana no Miyako, den blommande huvudstaden. Det sägs att sonen till USAs krigsminister, som en gång studerat i Kyoto, övertalade sin far att Kyoto inte tillhörde Japan, utan världen och att det var därför Kyoto inte bombades sönder under andra världskriget.

 

Om du vill uppleva det traditionella Japan är ett besök till Kyoto ett måste. Staden som var Japans huvudstad mellan åren 794 och 1868 har en uppsjö av tempel och områden som ger dig en inblick i hur Japan såg ut förr. Det är med Japanska mått mätt en ganska liten stad så även om du bara stannar i en eller två dagar hinner du med en hel del, men jag hade helt klart planerat in minst tre dagar här. Men i Svenska mått är den ganska stor.

 

 

13 SEVÄRDHETER I KYOTO


1. ARASHIYAMA BAMBOO FOREST

Arashiyama är framför allt känt för sin tusenåriga bambulund och den var också anledningen till vårt besök i den vackra staden, The Bamboo Grove, The Bamboo Forest, The Bamboo Path. Inga bilder kan riktigt fånga känslan av att gå här. Känslan av att det inte är riktigt verkligt, utan mer kulisserna till en film. Ljuset och skuggorna som spelar med hjälp av solen på den 200 meter långa stigen är magiskt.

Bambu är ett snabbväxande gräs som man hittar i Asien och Amerika och används till både byggen av hus och broar. Vid regn kan bambu växa mellan 10 och 30 centimeter över en natt. Moso Bambu växer snabbast av alla bambusorter och kan växa en meter på en dag och bli cirka 28 meter hög.

nio-saker-att-gora-i-kyoto-arashiyama-bamboo-forest

 

2. BYODOIN TEMPLE

Det röda templet ligger vackert omringat av en liten sjö och en underbart grön trädgård. Byodoin är ett fantastiskt exempel på ”Buddhist Pure Land, Jodo” arkitektur och templet och dess trädgård har också inspirerat senare tempelbyggen. Det byggdes för första gången 998 som ett sommarhus för den mäktiga och viktiga politikern Fujiwara no Michinaga. Michinagas son gjorde cirka femtio år senare, 1053, om huset till ett tempel. Smeknamnet för templet är Hoodo, Phoenix Hall.

Byggnaden som man numera också återfinner på baksidan av tio-yens-myntet. Krig och bränder satte sina spår här som på många ställen i Japan. En brand under Edo-perioden blev förödande för templet. Endast en del, Höö-dö, förblev intakt. Man håller fortfarande på att bygga upp delar av templet.

nio-saker-att-gora-i-kyoto-byodoin

 

3. GION

Längs med Kamogawa River ligger Gion. Gion i Kyoto är Japans mest välbevarade områden och genomsyras av traditionell känsla. Det är fullt med traditionell Kyoto-bebyggelse. Trähus, träpersienner och mystiska små tehus. Det är hit som många tar sig till för att få möjligheten att möta en äkta geisha. Man räknar med att det idag finns cirka 1 000 geishor, också kallade Geiko, i Japan och många av dem i Gion. Och många blir något besvikna när det inte blir så. Men hur kan man bli besviken på Gion? En favorit blev Shirakawa Area längs med Kamogave river där det finns en liten promenad och massor med små upplysta resturanger, tehus och kaféer.

nio-saker-att-gora-i-kyoto-gion

 

4. FUSHIMI INARI TAISHA

Kyoto är något av Japans historiska kulturarv och här finns över 1 600 buddhistiska tempel, 260 Shintohelgedomar och en massa andra fantastiska sevärdheter. Mitt första val föll på Fushimi Inari Taisha som ligger i distriktet Fushimi-ku utanför Kyoto. Shintohelgedomen som har över 10 000 orangeröda toriis, portar. Du lär inte vara ensam om att vilja uppleva portarna, men det är ändå helt klart värt det.

nio-saker-att-gora-i-kyoto-fushimi-inari-taisha

 

5. ARASHIYAMA MONKEY PARK IWATAYAMA

Det är få djur som är så underhållande som apor och självklart tar jag alla chanser att möta dem. I Arashiyama, i Kyoto, finns en park som heter The Arashiyama Monkey Park Iwatayama. Den öppnade 1957 och idag finns här 170 vilda makaker. Om man bortser från makakerna, är det dessutom en fantastisk utsikt över Arashiyama och Kyoto.

nio-saker-att-gora-i-kyoto-arashyima-monkey-park

 

6. ARASHIYAMA

Arashiyama betyder “stormbergen” och för den som vill vandra i berg ska den 3 timmar långa vägen upp till byn Kiyotaki vara otroligt vacker, framför allt på hösten, då lönnlöven fått vacker färg. Norra delen om Togetsukyo Bridge är mer känt som Sagano och där hittar man många små tempel vid foten av berget. Arashiyama avser bergen vid södra delen av floden, men är också namnet man använder för hela distriktet. Bara promenerar omkring, titta på folk och ta en god mjukglass.

nio-saker-att-gora-i-kyoto-arashiyama

 

7. THE GOLDEN TEMPLE KINKAKU-JI

The Golden Temple är ett vackert förgyllt tempel som är en rekonstruktion och öppnades upp igen 1955. Det ursprungliga templet från 1400-talet brann ner efter att en av templets sinnessjuka munkar satte fyr på det. Även om man inte kan gå in i själva templet är omgivningarna otroligt vackra. Man förstår till fullo varför Guldpaviljongen är så berömd när man står ansikte mot ansikte med den stämningsfulla guldklädda paviljongen som speglar sig i sjöns vatten. Om du kan stå ut med att trängas med alla andra turister som vill dela upplevelsen är den absolut värt ett besök.

nio-saker-att-gora-i-kyoto-golden-temple

 

8. BO PÅ EN RYOKAN I UJI

Om du vill bo hemma hos en japansk familj finns det möjlighet att göra det i Kyoto. Många har lite större hus och hyr därför ut rum till turister. Många gånger är de också väldigt hjälpsamma och kan tipsa om bra restauranger och attraktioner. Du kan boka sådant boende via exempelvis Airbnb. När vi planerade vår resa till Japan, var det många saker som planerades preliminärt, i vanlig ordning.

Men där var en sak som var helt säker, och det var att vi skulle bo på en Ryokan någon gång under resan. Ett traditionellt Japanskt värdshus. Redan innan vi lämnade Sverige hittar jag ett och bokade. Ryokan Hanayashiki Ukifune-en som ligger precis intill floden Uji River i Uji, Kyoto. Och jag skulle verkligen rekommendera att ni passade på att göra det här.

nio-saker-att-gora-i-kyoto-uji-ryokan

 

9. KEJSARPALATSET

Mitt i staden ligger de magnifika palatsbyggnaderna som en stillsam oas och som en skön reträtt från gatulivet. Även om Kejsaren numera residerar i Tokyo, återkommer varje ny regent till Kyoto Gosho för sin kröning. Som turist har man privilegiet att få tillträde till palatset vilket japanerna själva får vänta i månader för. Här finner du också de utsökta kejserliga villorna Katsura och Shugakuin samt den vackra parken Sento Gosho.

 

10. SHIMOGAMO SHRINE

Shimogamo shrine är de två äldsta shinto shrines i Kyoto. Shimogamo shrine ligger mitt i Tadasu no mori, ett välbevarat skogsområde i norra Kyoto.

 

11. KIYOMIZUDERA TEMPLET

Det mest populära templet i Kyoto är effektfullt placerat på pålar högt uppe på en kulle. Här är det magiskt att vara under körsbärsträdens blomningar om våren eller på hösten då omgivande träd exploderar i färgsprakande gult och rött. Ursprungligen uppfört år 780 till en av japanska Buddhismens äldsta sekter, Hosso. 1994 uppfördes tempelområdet på UNESCOs världsarvslista. Mest känd är huvudbyggnaden med sin enorma träterrass där man har en strålande utsikt över omgivningarna.

 

12. NIJOBORGEN 

Nijoborgen är en unik historisk kvarleva som vittnar om  den makt och slughet som Japan härskades med. Borgen byggdes år 1603 som residens för Tokugawa Ieyasu, den förste shogun, militärbefälhavaren, under Edoperioden, 1603-1867. Man anlitade Japans främsta snickare och konstnärer för att bygga borgen, som idag är Japans bäst bevarade palats. En fascinerande konstruktion är de legendariska näktergalsgolven, som ger ifrån sig ljud när någon passerar över dem.

Än idag har man trots modern teknik har man inte lyckats kopiera fenomenet . Området runt slottet är stort och innefattar flera trädgårdar utöver huvudbyggnaden och tusentals tatamimattor och vackert bemålade väggar. Om du är i Kyoto under slutet på mars, början på april kan du även se många vackra körsbärsträd som blommar över hela området.

 

13. TECEREMONI

Kyoto är känt för sitt te och här kan uppleva en japansk teceremoni. I Japan har denna ceremoni traditionellt sett varit viktig, och för de som arbetar med teceremonier tar det ca 10 år innan de går från att vara elev till te-mästare! Under lite drygt en timme får du en detaljerad genomgång i hur du under en ceremoni förbereder och serverar te. Efter genomgången får du själv prova på att göra ditt eget te.

sevardheter-i-kyoto-teceremoni

 

Translation
Here are thirteen thing to do when you visit Kyoto in Japan. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

8 Comments

 1. Ett riktigt drömresmål och en natt på Ryoka, wow! Fina bilder.

  1. Att bo på en Ryokan är verkligen en härlig upplevelse. Och Japan är verkligen unikt
   och kanske inte alltid som man förväntat sig.

 2. Svarar dig här ang Bali. Och tyvärr måste jag säga så är inte Bali någon bra destination under svenska vintern. I alla fall inte om du är ute efter fina stränder. Under regnperioden är Balis stränder katastrof, de är väldigt skräpiga och havet är inte trevligt att bada. Plastspåsar och annat skräp flyter omkring och även fast de städar stränderna fler gånger om dagen så hjälper det inte. Du kan läsa mer om det på länken nedan:
  http://www.29grader.se/2015/02/regnperiod-pa-bali-innebar.html

  Under torrperioden däremot har Bali många fina stränder och lite mer info hittar du här:
  http://www.29grader.se/2015/07/strander-pa-bali.html

  1. Stort tack för ditt svar. Vår första tanke var Maldiverna. Men vill man bo fint och
   bra blir priserna lite onödigt höga. Så vi började fundera på Bali och Santrian. Men
   då kanske vi ska fundera på något annat. Förslag :)?

 3. Japan är en av min drömdestinationer, men det får bli i framtiden nån gång… Underbar bild på den lilla apan! :)

  1. Finns så många ställen man vill se. Och Japan kommer ni säkert till. Kanske en resa med husbil ;) :)

 4. Jeg likte Kyoto veldig godt, det er en ordentlig hyggelig by med mange flotte severdigheter. Ekstra fint var det jo at det var kirsebærblomstringstid da jeg var der

  1. Tyvärr missade vi blomningen, men kanske nästa gång::)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *