– Dagens inlägg är ett samarbete – 

tyskland-rudesheim-am-rhein

 

Rheingau är det minsta av Tysklands stora vindistrikt, lite drygt 3 000 hektar. Men vad jag inte visste var att “Upper Middle Rhine Valley” i det vackra området Rheingau i Tyskland, är ett UNESCO Världsarv. Här finns också det bästa läget för riesling viner. Rheingau ligger på en kort sträcka av ungefär tre mil mellan Wiesbaden och Rüdesheim längs med Rhen.

 

I området kring Assmanshausen, där floden kröker norrut, ligger några av Tysklands bästa vingårdar för Spätburgunder [pinot noir]. Men 78 procent av vinodlingarna täcks här av Riesling. Och det är rekordmycket om man drar en jämförelse med hur det ser ut i de tolv andra underregionerna i Tyskland. Men här finns också en fantastisk matkultur och det finns många restauranger med hög klass i området. Självklart finns här ännu fler matställen där man kan få rejäl husmanskost och en god öl. Här kommer mina sju tips inför resan till Rüdesheim am Rhein och Assmanshausen.

 

RÜDESHEIM

1# RATSSTUBE
Restaurang Ratsstube hittar man på den lilla gatan Marktstrasse. Restaurangen har gott om platser både inomhus och utomhus. Här kan man beställa rejäl tysk husmanskost till riktigt bra priser. Jag beställde en tomatsoppa med grädde och basilikapesto till förrätt som var helt ljuvlig. Huvudrätten blev riktig tysk husmanskost. Fläskfilé med färska champinjoner, smörstekt potatis och bacon. Portionen var så stor, att hemma hade den ena halvan blivit morgondagens lunch. Två drinkar, en soppa och en huvudrätt gick på cirka 25 euro.

tyskland-rudesheim-ratstube-1

tyskland-rudesheim-ratstube-4

tyskland-rudesheim-ratstube-3

 

2# STIEBLER´S
Stiebler´s har funnits här i över 40 år. Ägaren Stefan Henning berättar att den en gång var en vinkällare. Portionerna här är lite mindre, lite mer fine dining och priset lite högre. När Stefan visar trädgården frågar jag om de odlar egna örter. Han skrattar till och säger med tysk accent:
“Honestly no. We need so much. But we use the figues for our own marmelade.”
Jag ber Stefan Henning bestämma menyn åt mig. Det blir en sagolik pumpasoppa med thailändska smaker, kokosmjölk och chili. Till huvudrätt blir det fisk med smörstekt potatis. Och det är så gott.

tyskland-rudesheimer-stieblers-3

tyskland-rudesheim-stieblers-1

tyskland-rudesheim-stieblers-2

 

3# RÜDESHEIMER SCHLOSS
Rüdesheimer Schloss  avslutar jag en av mina dagar i just Rüdesheim am Rhein. Fast klockan bara är sex blir stället snabbt fullt. Vid pianot spelas igenkännande låtar och runt omkring dricker gästerna huset vin Georg Breuer eller öl och skrattar. Susanne Breuer, ägarinnan, berättar att de alltid har fullt, året om. Och jag kan förstå varför. När hon går runt hälsar hon på alla och tilltalar flera vid namn. Här är det en familjär känsla som råder, trots att stället faktiskt är bland de större på orten.

Restaurangen har familjen drivit sedan 1952 och man ser engagemenget ända ner på små detaljer. Allt har med vin att göra. Menyerna är gjorda av trä från tunnor, lapparna på hotellrummen är i formen av en vinflaska, salt och pepparkaren är gjorda av vinflaskor. Ja, ni förstår. Själva byggnaden har stått här länge och övervåningen fick byggas om efter att den brann ner 1944 då bomber slog ner här. Kryddorna på restaurangen kommer från den egna trädgården och deras egna viner exporterar även till Sverige.

Det är egentligen Susannes lediga dag, men hon har kommit in för att träffa mig. I receptionen är det personligt och hjärtligt. George är här för andra gången i år. Och ett annat par säger att de är stammisar här. Senast de var här var i Februari. Undrande frågar jag vad man gör här då. Skrattande svarar de
– Drink wine!
Men de kommer också hit för vinprovningar, julmarknaden i december och matlagningskurser.

Susanne berättar att deras vingård är så populär att de har folk som kommer hit bara för vinprovningar. Bara kvällen innan hade hon haft en gäng norrmän här. Det var deras tredje kväll på Schloss och de drack vinner från 90-talet. De hade startat två kvällar innan med 70-talet. Bra tema det.

tyskland-rudesheimer-schloss-5

tyskland-rudesheim-schloss-5

tyskland-rudesheim-schloss

tyskland-rudesheimer-schloss-6

tyskland-rudesheimer-schloss-4

tyskland-rudesheim-schloss-4

tyskland-rudesheimer-schloss-3

tyskland-rudesheimer-schloss-2

tyskland-rudesheimer-schloss-10

 

4# RESTAURANT ZUM GRÜNEN KRANZ
En av mina nätter i Rheingau bodde jag på Hotel Zum Grünen Kranz. Det historiska lilla hotellet är inrett som många andra hotell och restauranger här, mörkt trä och rummen är enkelt inreda. Deras restaurang har platser utomhus på båda sidor om Oberstrasse. Ett glas vin, en sallad och en huvudrätt kommer kosta dig cirka 20 euro. Zum Grünen Kranz är också hotellet som hyr ut cyklar om du vill cykla runt i området.

tyskland-rudesheimer-zum-grunen-kranz-1

tyskland-rudesheimer-zum-grunen-kranz-2

 

5# RÜDESHEIMER KAFFEKÜCHE
Som ni redan förstått är min femte rekommendation ingen restaurang. Utan en kaffestuga. Kanske inte världens finaste uteplats, men kanske Rüdesheim godaste mackor. Och kakorna… Kanske inget ställe för den som vill hålla vikten. Min frukost, en stor kaffe, en liten baguette med tysk skinka och färska grönsaker och en Knusper Streuselchen. Min frukost kostade 5,5 euro.

tyskland-rudesheimer-kaffekuche-1

tyskland-rudesheimer-kaffekuche-2

 

ASSMANSHAUSEN

6# ZWEI MOHREN
Jag tar mig vidare för en lunch på Hotel Zwei Mohren. Jag möts av Sandra Schambach som driver hotellet med sin man. Vid ett bord sitter en grupp och gör eget salt, med örter de tidigare plockat under en gemensam promenad bland vinodlingarna. Förrätten är en symfoni av färger och i såsen finns sju sorters örter plockade samma morgon uppe bland vingårdarna. Och alla blommorna är ätliga. Andra rätten är en örtig skummad skaldjurssoppa med örter. Jag skulle komma tillbaka bara för den soppans skull. Till huvudrätt serveras jag fisk med en kantarell och purjolöksrisotto med rosmarin. Okej. Jag skulle komma tillbaka för risotton också.

tyskland-assmanshausen-altes-mohren-11

tyskland-assmanshausen-altes-mohren-3

tyskland-assmanshausen-altes-mohren-7

tyskland-assmanshausen-altes-mohren-4

tyskland-assmanshausen-altes-mohren-2

tyskland-assmanshausen-altes-mohren-1

tyskland-assmanshausen-altes-mohren-5

tyskland-assmanshausen-altes-mohren-8-horz

tyskland-assmanshausen-altes-mohren-6

tyskland-assmanshausen-altes-mohren-9

 

7# ALTE BAUERNSCHÄNKE
Många av restaurangerna här i Rheingau är ganska kitchiga. Överfulla av märkt trä, mörka målningar och inredning som i nästa varje restaurang hintar om vin och vinproduktionen i området. Och Berg´s Alte Bauernschänke är inget undantag. Idag är det både hotell och Restaurang. De har ägts i generationer av samma familj, ända sedan 1408. Från början var den äldsta delen av byggnaden stall för hästar och åsnor. Här har man också gäster nästan året runt och nu har man dessutom utökat hotellet med ett spa. Redig husmanskost och riktigt generösa portioner.

tyskland-assmanshausen-alte-bauernschanke-1

tyskland-assmanshausen-alte-bauernschanke-3

tyskland-assmanshausen-alte-bauernschanke-4

tyskland-assmanshausen-alte-bauernschanke-5-tile

tyskland-assmanshausen-alte-bauernschanke-6

tyskland-assmanshausen-alte-bauernschanke-2

 

Translation:
There are a lot of amazing restaurants in Rüdesheim am Rhein and Assmanshausen. I had a LOT of great food here during my week. Here are seven of my tips. 

 

Foto: Discovering The Planet
I samarbete med: German National Tourist Board & Nordic TB, #EnjoyGermanNature #MittTyskland

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

  1. Oj vad mycket gott! Och vilka mysiga ställen!

    1. Supermysiga. Rekommenderas verkligen!

  2. Många goda tips att spara för framtida besök i området.

    1. Vad kul. Jag gillade verkligen maten här. Och området så klart :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *