Glassmaker udda och annorlunda

 

Låt oss prata glass. Ja, det är kanske inte glasstider. Men ändå. Och låt oss gå hela vägen till min barndom. Glass då innebar GB glass. Varken mer eller mindre. Hemma hade vi alltid den traditionella två liters lådan med tre glassmaker, varav jag bara gillade päron, vilket inte gjorde så mycket.

 

Mina två yngre syskon löste resten… well ibland löste de päronsmaken också. Framför allt bror. Som ibland liksom såg till att alla tre smakerna försvann på en och samma dag. Andra tillfället för glass var när man skulle till utomhusbadet. Vi var tre barn. Och en fin sommar kunde det blir en dyr historia för föräldrarna att skicka oss dit. Så det innebar ofta exakt kronor till inträde och EN glass. Pengen räckte oftast till en av tre glassar. Piggelin, päronsplitt eller en igloo [ni som är millenialls får googla]. När man hade varit snäll kunde det till och med räcka till en sandwich eller en Cornetto.

 

Jag äter glass. Men det är inte så att jag har direkta begär efter det. Inte ens på sommaren. Och när vi besöker en glasskiosk, är glassen jag föredrar och faktiskt gillar, en Svensk mjukglass. Att den är slut, händer mig oftare än man skulle kunna tro. Jag blir först lite besviken, men väljer sedan lite halvbittert en kula Chockolate chip mint. Om den finns. Om inte, blir valet en kula citron. Logik. Eller hur.

 

 

KULTSTATUSEN KRING GLASSEN I KRISTIANSTAD & ÅHUS

Det var inte förrän jag flyttade till Kristianstad, som jag insåg att det finns en hel kultur kring glass. Och att inte all glass bara är GB, och att man till och med ansåg det vara en oerhört viktig fråga. Vilken glass man väljer. Här fanns bara ett märke som gällde. Och det var Åhusglass. Omnämnandet en en vanlig GB-strut kunde ge en en något nedlåtande blick. Så jag föll för trycket. Valde en sådan där Åhusglass.Det fanns många glassmaker att välja på som jag faktisk gillar. Men, om jag anslöt mig till “sekten” kulturen, nja, för mig var det fortfarande mer, bara glass.

 

Förstod inte hajpen alls. Sen köptes Åhusglass upp av ett större glassbolag. Och glassmakaren från Åhus glass, startade då ett nytt glassmärke. Självklart med krav att inte skapa samma glassmaker. OTTOglass. En ny subkultur startade. OTTOglass. Det var the real deal och the only deal. Så jag körde the only deal. Åh… well, ja, glass är fortfande glass. Det är ju inte direkt en len Italiensk Gelato. Så det är där jag är. Om jag inte kan få en mjukglass, eller en len gelato, då är jag okej med att äta glass en annan dag. Däremot älskar jag att handla min mjukglass på Glassbåten i Åhus. Ja, för att det är en båt.

 

Men om ni hamnar i Kristianstad i Nordöstra Skåne, besök då Minas Chokladstudio. Här finns nog en av Skånes godaste glassar. Som en len gelato :). Jag var där och fick vara med om att göra några pinnar  hemmagjord glass.

 

Glassmaker udda och annorlunda

 

VANILJ & JORDGUBBSGLASS, OVANLIGA GLASSMAKER

Idag är glass så mycket mer. Vaniljglass har nästan blivit ett utdött släkte, den udda smaken. Till och med glassmaker som avocado, bacon och lakrits faller innanför ramarna av det som räknas som normala smaker. Jag minns att man i säsong åtta av Masterchef Australia, utmanades att skapa nya glassmaker av de mest besynnerliga råvaror. Det blev ingfära och morot, räckcocktail, ärtor och skinka, senap och pommes, vegemite och rökt rödbeta. Och det kan väl också sägas att inte alla gick hem.

 

GLASSMAKERNA PÅ GOTLANDS, OCH EUROPAS, STÖRSTA GLASSBAR

Glassmagasinet i Visby hamn ska ha 305 smaker på menyn, något som faktiskt gör dem världsunika. Bland storsäljarna finns smaker som mörk chokladglass, saffransglass, mascarpone med hallon, nutella och popcornglass. Men det känns som rätt bekväma glassmaker. Däremot har de en lite udda smak som bara säljs till midsommar. Dill och gräslök, en slags förrättsglass som bara säljs till midsommar.

 

Under våra resor har vi fått smaka en del glass som varit ett litet experiment för våra smaklökar. Men de har ändå varit inom ramen för den där bekvämligheten. Avocado. Vaniljglass med olivolja. Och jag får den känslan, att vi måste ta oss utanför Sverige för att chockas, undra och kanske till och med få våra smaklökar att rymma av rädsla. Vilken är den mest udda glass du smakat? 

 

OBS! Bilderna i dagens inlägg är inte på glassmakerna nedan. De är bara vanliga glassar vi ätit runt om i världen :).

 

Glassmaker udda och annorlunda

 

SÅ HÄR KOMMER 29 LITE ANNORLUNDA GLASSMAKER

 

1. GÅSLEVER | FRANKRIKE

Hos Philippe Faur i Frankrike kan du njuta av glass gjord på gåslever, fois gras. Dock anser han att den bör ätas som ett tillbehör i vanliga rätter och kanske inte som en dessert. Han är också känd för sina tidigare skapelser av glass gjord på kaviar, Roquefortost, basilika och senap.

2. KETCHUPGLASS | AUSTRALIEN

Som en hyllning till sångaren Ed Sheeran, som tydligen älskar ketchup, skapade glassbaren Gelati i Australien, en glass fylld av just ketchup.

3. PIZZAGLASS | LOS ANGELES, USA

Glasshuset Coolhaus i Los Angeles, har tagit fram en ny pizzaglass.  Coolhaus är sedan tidigare känt för att ta fram annorlunda glassmaker. Som gin o tonic, kubansk cigarr och öl.

4. CICADA [insekten] | MISSOURI, USA

På Sparky’s Homemade Ice Cream i Columbia, Missouri, har man skapat denna knapriga glass på kokade cikador [typ syrsor] som är doppade i choklad och brunt socker. Tydligen går det dock bara att få denna delikatess vart trettonde år, när en ny generation av cikador kommer upp från under jorden.

5. TRE SORTERS CHILIPEPPAR | NORTH CAROLINA, USA

Sunni Sky’s Homemade Ice Cream i Angier, North Carolina, serverar en glass som kallas Cold Sweat. Kanske lite missvisande då glassen innehåller tre sorter chilipeppar och två sorters chilisås.

 

Glassmaker udda och annorlunda

 

6. THANKSGIVING DINNER | DELAWERE, USA

Thanksgiving Dinner. Det är glassen du bjuds på om du hamnar på The Ice Cream Store i Rehoboth Beach, Delaware. Glassen innehåller, inte oväntat, glass gjord på äggula och smaksatt med tomat, potatis, gröna bönor, chilisås och lite socker.

7. GETOST MED RÖDA KÖRSBÄR | USA

Kedjan Jeni’s Splendid Ice Creams erbjuder denna fina kombination. Den ska smaka som cheesecake och innehåller också getost. Kanske inte så konstiga som andra av alternativen på listan.

8. ÄGG, LÖNNSIRAP & BACKON | DELAWARE, USA

Hos The ice cream store i Delaware, USA, kan du skippa frukost och lunch och istället ta en glass. Deras specialitée är glassen Breakfast in Bed. Den innehåller extra många ägg, lönnsirap och bacon. En hel frukost, helt enkelt.

9. GHOST PEPPER | WASHINGTON, USA

Om denna glass är en bra idé eller inte går nog att diskutera. Den innehåller Ghost Pepper blandat med pepparmint. Bhut Jolokia, också känd som Naga Jolokia, Ghost Bite, Ghost Chili, Ghost Pepper och spökbett, är den chili som 2006 bekräftades av Guinness World Records, som den starkaste chilin i världen med 1 001 304 scoville-enheter. Men Mallard Ice Cream i Bellingham, Washington, bjuder just på en sådan glass.

10. HUMMERGLASS | MASSACHUSETTS OCH MAINE I USA

Om du gillar skaldjur ska du bege dig till Ben & Bill’s Chocolate Emporium i Maine i USA. För det är där du hittar hummerglass. Med en bas på smörglass, har sedan smörstekt hummer mosats och tillsatts.

 

Glassmaker udda och annorlunda

 

11. DURIAN | CHINATOWN I NEW YORK

Om du gillar den omdiskuterade frukten Durian, ska du ta dig till Chinatowns Ice Cream Factory i New York. Det är, tro det eller ej, en av de populäraste smakerna i glassbutiken.

12. KARAMELSÅS GJORD PÅ FISKSÅS OCH RÅSOCKER | LOS ANGELES, USA

Karamelsås gjord på fisksås och råsocker är smakerna för glassen man hittar på Salt & Straw i bland annat Los Angeles. Skulle den inte locka kan man också välja en glass på fermenterad ansjovisås.

13. NACHO | PORTLAND, USA

Hos Salt & Straw i Portland, Oregon kan du få en hel mexikansk måltid i en enda glasskula. Basen i glassen är gjord på cheddarost,  och genom glassen hittar man salsasås, avokado och ostbakade tortillachips.

14. DAGENS SPECIAL MED LITE AV ALLT | BROOKLYN, USA

På OddFellows Ice Cream Factory i Brooklyn har man något som kallas dagens special. Den kan innehålla precis vad som helst. En helt vanlig dag kan du hitta smaker som Miso butterscotch cherry, jordnösssmör med marmelad och rostate bröd bitar, manchegoost med ananansbitar och karamelglass med  chorizo.

15. FIKON & KALKON

I  New York på Il Laboratorio del Gelato hittar man smakerna av fikon och kalkon i en och samma glass.

 

Glassmaker udda och annorlunda

 

16. KROKODIL | FILIPPINERNA

Låter kanske inte som ett förstaval. Men, glassen gör inte av krokodilkött utan av krokodilägg.

17. CHOKLADPUDDING & ANSJOVIS | FILIPINNERNA

I Filippinerna tycker man att chokladpudding och torkad ansjovis är en delikatess. Sött och salt. Varför inte.

18. FISK | FILIPPINERNA

Tilapia är en afrikansk fisk som är populär både som matvara och som akvariefisk i USA och Asien. Men glassen smakar inte alls fisk och fick guldutmärkelse som bästa innovation på en internationell matmässa i Manila tidigare i år.

19. SALTAT ÄGG | FILIPPINERNA

Salt och sött på samma gång. Kanske jag ändå föredrar äggen i glassmeten än i struten.

20. GRÖN MANGO & JÄST FISKRÖRA | FILIPINNERNA

Syrlig glass toppad med en salt röra på jäst fisk. Den kanske mest udda av alla filippinska glassorter och verkligen inget för alla. Men det är en omtyckt, lokal långkörare.

 

Glassmaker udda och annorlunda

 

21. RÖKT MAKRILL | LITAUEN

Här kan du få smaka, det vill säga om det lockar, en glass med smaker av rökt makrill.

22. GLASSMAKER I JAPAN [22-32]

Och så har vi till sist hamnat i Japan. Japan är kanske ett av länderna som inte skyggar för att våga använda lite annorlunda ingredienser i sin glass. Några känns kanske helt normala, eller mindre onormala, som röda bönor och tärnad bacon. Men Japan är ett stort glassland och anses vara ett glassparadis. Det är få länder som kan slå Japan när det kommer till att skapa nya unika glassmaker. Glass gjord på anklever eller glass med hela bitar av grönsaker är vardag. Här kommer några flera udda glassmaker för ditt framida besöka i Japan.

 

KYCKLINGVINGAR
Jodå, glassen smakar precis som friterad kyckling.

HAJFENA OCH BLÄCKFISKBLÄCK
Bortsett från det uppenbara, att hajfena inte borde vara en delikatess, är jag tveksam till fisksmak i glass. Och låt inte färgen av glassen med bläckfiskbläck skrämma dig. Den bara ser oaptitlig ut.

VITLÖK, ÖL ELLER ORM
Tre helt normala smaker att tillföra glassen. Ormsmaken tillförs genom att torka ormen till ett puder som sedan blandas ner i glassen.

HÄSTKÖTT
Ja, varför inte.

INDISK CURRY
Alla smakerna av sött, salt och surt i en glass. Gillar ju Curry i och för sig… Så smakerna av morot, kokosmjölk & curry kanske inte är så konstig.

KAVIAR
Om man vill betala lite mer för en glass, kanske kaviar är alternativet. Både grön och svart finns.

WASABI
Om man gillar hetta, är kanske wasabiglassen för dig. Wasabi som är det normala tillbehöret till Sushi är nu också en del av en glass.

FERMENTERADE SOJABÖNOR
Om man inte har en känslig näsa eller räds udda smaker är detta glassen för dig. Fermenterade bönor kallas Natto i Japan och är som en kletig röra med små bönor.

KROSSADE BLÄCKFISKBITAR
Finhackade bitar av bläckfisk kommer med varje tugga. Well… vad mer behöver sägas.

RÅ FISK
Denna glassmak är på något sätt både väntad och oväntad i sushins land. Glass med hela bitar av rå fisk. Why not.

 

Glassmaker udda och annorlunda

Glassmaker udda och annorlunda

Glassmaker udda och annorlunda

Glassmaker udda och annorlunda

Glassmaker udda och annorlunda

 

Translation
Here are 21 31 odd flavours of Ice Cream from around the world. Wich ones you dear to try depends on how adventourus you are. How about fermented ansjovis, durian, cikada or squid. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

7 Comments

 1. Jag har gjort glass på grönt te en gång och en annan på avokado men inget mer exotiskt. I Rom finns också ett ställe med udda smaker. Däremot behöver man inte åka utomlands för dem. Köld i Malmö har t.ex gorgonzola med fikonrippel med valnöt och cognac. De har en annan med India Pale Ale och vattenmelon samt lite annat också. Tack för tipset om körsbärsglassen med getost. Även hummer borde jag testa. Den mest udda jag ätit är rödingglass apropå saker från havet. Den serverades på en knäckebrödssked på PM & vänner i Växjö.

  1. Har faktiskt aldrig gjort glass själv. Men har sett många på TV som gjort :D :D. Känner att du ligger många steg före. Jag kan se att gorgonzola skulle kunna funka i kombinationen du nämner… men först måste man gilla gorgonzola :). Men tack för många bra tips. Malmö hamnar vi ju i titt som tätt. Vad tyckte du om rödingglassen? Serverades den som dessert eller mer som aptitretare?

 2. Jag är glassoman, hehe. Växte upp med Lejonet och björnen i Göteborg med saffran, viol och allt vad de hade. Gorgonzola älskar jag också, haha. Rödingglassen var mycket riktigt en aptitretare och förvånansvärt god.

 3. Oj! Min mest udda glassmak som jag provat är rödlöksglass i Tropea, Italien. De har en speciell sorts rödlök just där som är mildare och sötare än vanlig rödlök, förmodligen pga jordmånen.
  Så allt är rödlök där. Inte så gott, mer en grej att prova. Men inser efter detta inlägg att det finns betydligt mer udda glassmaker.

  1. Rödlök lätt så där :). Tror säkert det finns ytterligare udda kombinationer som jag säkert missat.

 4. Haha åh, tack för ett roligt och intressant inlägg! Glassmagasinet är ett måste när jag är på Gotland, annars är jag lite som dig och föredrar faktiskt mjukglass :)

  1. Kände att det behövdes en lite rolig pauslista bland alla mindre kul nyheter:). Den svenska mjukglassen är svårslagen… men Japan ligger bra till :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *