Limhamn, Dragörkajens Restaurang

 

Vi har åkte ner till Skanör Falsterbo, vid Malmö, för en liten miniweekend. Vi har bokat två nätter på det nya Havshotellet. Som visar sig ligga i Limhamn. Vi har bokat Limhamnspaketet. Då ingår i vårt hotellpaket en sittning på restaurang Dragörkajen i Limhamn. Och på den menyn står en femrätters avsmakningsmeny.

 

Det är inte långt från hotellet till restaurangen i västra hamnen i Limhamn. Men under den korta promenaden inser vi hur mycket stadsdelen har förändrats. Vi kan inte riktigt släppa hur fint det är här och hur fin Dragörkajen har blivit. Längs med kajpromenaden finns många mysiga kaféer och restauranger. Även vinnaren av Sveriges Mästerkock 2015, Sandra Mastio, har öppnat en restaurang här. Mastio. Även om vårt besök där, kvällen efter, lämnar oss ganska besvikna. En nästan tom restaurang, fyra i personalen och noll service. Och pizzan, enligt oss, överreklamerad och inte värdig prislappen. Bara liten parantes :).

 

Restaurang Dragörkajen slog upp sina dörrar 2017 och strax efter det, började kommunen bygga om hamnen och kajen precis utanför. Det blev ett litet bakslag för restaurangen, som under sommartid, så klart är beroende av sin uteservering. Sommaren 2020 var konstruktionen av västra hamnen i Limhamn klar. Och restaurangen ligger så vackert belägen i den vackra hamnen, med en underbar uteservering med utsikt över Öresundsbron och kringgående båtar. Då kommer nästa bakslag. En pandemi.

 

Limhamn, Dragörkajens Restaurang

 

ALLT HAR SIN LJUSNING

Gästerna är få. Ytterligare ett av alla små företag i Sverige som har blivit drabbade av pandemin. När vi stiger in i Dragörkajens restaurang, är vi de enda där. Vi tänker att det kanske är för att vi är där exakt när de öppnar. Under kvällen kommer gäster och går. Några hämtar mat. Men kanske inte mer än tio procent av vad restaurangen kan fylla. Men allt har en ljusning och en positiv sida. Om man väljer att se den.

 

Eftersom vi inte är så många i restaurangen, har Dennis, kock och en av delägarna, massor av tid att prata med oss. Han berättar om kajen och promenaden som varit under renovering i flera år. Och just denna sommar, 2020, hade den äntligen premiär. Istället för att leva med byggprojekt utanför restaurangen, fick man nu istället leva med Corona och försöka nå kunderna på nya sätt och erbjuda nya tjänster.

 

NOSTALGISKT MED ESLÖFSÖL

Vi behöver inte många minuter med Dennis för att förstå hans stora passion för det han gör. När vi får dryckesmenyn hamnar han och mannen snart i ölens värld. En gemensam passion. Det visar sig att de har mött många gemensamma kontakter, dock inte varandra. Själv fördjupar jag mig i ölmenyn, som egentligen inte intresserar mig så mycket. Men en öl fångar min blick och min uppmärksamhet. Eslöfsölen. Ja, inte bara för att jag är Eslövtjej ända in i själen, men för att det är så sällan man ser den gamla stavning Eslöf på min uppväxtstad. Trots att den lockar, blir det ändå ett glas rött vin.

 

Limhamn, Dragörkajens Restaurang

 

KONCEPTET SHARING MED EN TOUCH AV FINE DINING

Dennis berättar att han och hans partner länge försökte hitta ett nytt matkoncept och att de nu hittat hem. Hem i ett koncept som fungerar bra för dem och deras publik. De serverar mellanrätter med konceptet ”sharing”. Det vill säga, att man får lite finare mat, nästan fine dining, som man delar med varandra. Deras vision är att servera mat som får gästen att vidga sina vyer och testa nya saker. Det blir enklare när man beställer fler mellanrätter.

 

Man tar också hand om hela djuret. Det finns mer än bara filéer på menyn, vilket också är bra ur ett hållbart perspektiv. De fokuserar på säsong och lokalproducerat. En trend som kunderna efterfrågar och som känns som en trend som kommer att finnas kvar. Man serverar skånsk husmanskost i en modern och fräsch tappning. Och varje vecka tar köksmästarna Paul Andersson och Dennis Larsson fram en ny meny som komponeras efter säsongen. När vi äter vår meny, inser vi, att det just nu är säsong för grönkål. Ja, vi gillar.

 

Om du inte känner dig redo för att sitta på restaurang, passa på att beställa en av Dragörkajens Helgkassar eller hämta lunch för att stötta restaurangen. Vi kommer absolut besöka restaurangen igen. Det är bland den godaste mat vi ätit i Skåne.

 

Limhamn, Dragörkajens Restaurang

 

VÅR 5-RÄTTERS MENY

1. Ouef en cocotte, pocherad ägg, murkelsås, spenat och toast
2. Friterad Jordärtskocka, hollandais, svartkål, lök och macademia
3. Kantareller, grillat bröd, grädde och cognac
4. Anka, pumpapuré, ingära, mangold, sky och friterad potatis
5. Pecannötstarte med Bourbon Kaffegrädde

 

HITTA TILL LIMHAMN & DRAGÖRKAJEN

Restaurang Dragörkajen
Övägen 8c
Limhamn, Malmö

 

Limhamn, Dragörkajens Restaurang

Limhamn, Dragörkajens Restaurang

Limhamn, Dragörkajens Restaurang

Limhamn, Dragörkajens Restaurang

Limhamn, Dragörkajens Restaurang

 

Translation
If you love inventive food, on local produce, tasting amazing, then you should pay Restaurang Dragörkajen i Limhamn in Malmö a visit. You won´t be disapointed. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *