50 nyanser av grönt. Det är meningen som bäst beskriver vägen från Worcester till Cornwall. Djupa dalar och höga kullar i hela den gröna skalans spektra. Från bokskogens vårgröna till den allra mörkaste mossa. På sina platser börjar tonerna gå mot höstens gula och röda färger. Men än är det inte riktigt höst.

 

Jag vet inte mycket om Cornwall, men både namnet och bilden av grevskapet har dykt upp otaliga gånger på TV. Framför allt i Brittiska program som “Ett hus under solen”. Det är här de bästa stränderna ska finnas. Kanske mindre viktigt med tanke på att det är Oktober och vi inte har tänkt leva strandliv. Vi glider in i Newquay på den Brittiska Atlantkusten. Staden som är vårt första stopp på vår roadtrip i Cornwall. Här ska vi bo vår första natt och jag blir störtförtjust i staden redan vid infarten. Trots att vi bara sett några gator. Kanske vi ändå ska stanna två nätter… här i Newquay. Jag hade inte väntat mig denna söta idyll.

 

Jag har hittat ett hotell på Booking och det ligger jättefint på höjden över havet. Hotel Atlantic Palace. Utanför hotellets entré blir vi mötta av röda mattor. Mannen tror att det är fel entré och undrar om det inte finns någon annan ingång. Men jag, jag tvekar inte. Jag rullar helt enkelt min lilla väska över röda mattan. Det visar sig vara ett galaevent ikväll och vi har lyckats boka ett av de sista rummen. Utsikten från rummet på femte våningen är magisk. Och jag kan inte låta bli att trycka kameran mot de stora fönstren. Trots alla spegelreflexer i bilderna hoppas jag på en bra bild. Rummet i sig är inget speciellt, men å den där utsikten. Att jag inte hittar en enda bild på rummet i arkivet, är i sig bevis på att jag inte kunnat vända blicken inåt.

 

 

IDAG NEWQUAY MEN TOWAN BLYSTRA PÅ 1400-TALET

Genom rutan ser vi Towan Headland. En påminnelse om att Newquay, trots att det idag är en av Storbritanniens populäraste turistdestinationer, faktiskt har historiska anor. Här finns förhistoriska gravplatser vid både Barrowfields och Travegue Head. Och man har hittat bevis för att det bodde folk här redan på Bronsåldern och Järnåldern. På Medeltiden var Newquay en liten fiskeby som växte fram i den skyddade viken.

 

Fram till 1400-talet var staden mer känd som Towan Blystra, sitt Corniska namn. Men i mitten på 1400-talet påbörjades byggandet av en ny hamn, New Quay, vilket ledde till att staden så småningom blev känd som Newquay. Vi avslutar kvällen i hotellets restaurang. Musslorna är bland de möraste och fräschaste vi någonsin ätit. Självklart kommer de från trakten. Jag äter fisk med risotto. Kanske inte den bästa jag ätit, men när man hade saltat lite var det helt okej. Man kan inte få allt.

 

England, Cornwall, Newquay

 

SURFMECKAT NEWQUAY

Vi vaknar tidigt till den magiska utsikten över udden. Frukosten serveras i en enorm sal som nästan känns som en balsal. Det blir massor med kaffe och lite ägg och bacon. Sedan är det dags att utforska denna lilla idyll. Newquay är ingen stor ort. Staden har bara strax över 20 000 invånare. Men det är däremot ett av surfarnas många paradis i Cornwall. Till och med kanske det största surfparadiset i hela Storbritannien.

 

Från Hotellets baksida kan vi se bort till Tolcarne Beach. Stranden ligger innästlad i en halvmåneformad vik omgiven av höga klippor. Här på Tolcarne är allt organiserat. Här finns hytter för den som vill hyra en sådan. Eller varför inte hyra ett strandtält. Här finns café, butiker, surfarhytter och vattenaktiviteter i de flesta former. Men vi tar oss istället till Fistral Beach.

 

England, Cornwall, Newquay

 

FISTRAL BEACH SURFARNAS PARADIS

Trots att det är mitten på Oktober, ligger surfarna tätt i det klarblå vattnet på Fistral Beach. Här samlas surfare i alla åldrar, nybörjare och proffs, för att surfa vågorna. Staden har ytterligare fem fantastiska stränder, bland annat Watergate Bay Beach, men Fistral är den populäraste. Kanske på grund av strandbrytningen här som ger långa ihåliga vågor. I Augusti varje år arrangeras dessutom Boardmasters Festival här. En festival som bjuder på surftävlingar, skateboardåkning och konserter på stora utomhusscener.

 

Strax ovanför Fistral Beach ligger golfbanan med mörkgrön gräsmatta. Och ovanför den, det glamurösa Headland Hotel. Hotellet som har anor från början på 1900-talet. Kul kuriosa om hotellet. Beatles besökte hotellet som en del av deras Magical Mystery Tour 1960 och 1990 spelades delar av Roald Dahl’s ‘The Witches’ in här. Det har blivit dags för oss att lämna Newquay för att ta oss till St Ives. Vi åker genom ett böljande landskap av kullar med femtio nyanser av grönt. Victoria, Mez, Redruth, Hayle, Angarrack. Byarna ligger tätt. Vår fortsatta resa tar oss vidare till St ives, Lands end och Mousehole, Newlyn, Penzance, St Austell och The Eden Project och till sist Padstow.

 

LÄS MER: Här hittar ni allt från vår roadtrip i England och Cornwall.

 

England, Cornwall, Newquay

England, Cornwall, Newquay

England, Cornwall, Newquay

England, Cornwall, Newquay

England, Cornwall, Newquay

England, Cornwall, Newquay

 

Translation
Newquay is our first stop on our roadtrip in Cornwall. The city is charming, has beautiful nature and is surounded by lovely beaches. And those beaches are filled with surfers. Newquay might be one of the most popular tourist destinations in Brittain. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Haha, min man och jag har helt olika vanor när det kommer till att salta. De gör helt enkelt inte det lika mycket i England.
    Newquay är ju också känt för sina högljudda svensexor och möhippor så man får kolla upp var man bokar boende om man inte kommit för att festa. Härliga foton!

    1. Haha. Både jag och min man översaltar. Vi tyckte att maten var ganska bra saltad generellt under resan :). Var bara lite smaklöst just här :).

      Vi såg inte en enda faktiskt. Kanske Oktober är en bra månad. Å tack. Så himla fint. Tänk att jag gått från att inte vilja åka till SB hela mitt liv, till att förstå varför du älskar det så mycket. Nu vill vi dit igen å åka kanalbåt där med :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *