– I samarbete med Momondo –

England, Stratford Upon Avon

 

Vi landar i Birmingham tidigt förmiddag och hämtar ut vår hyrbil. Vi lämnar snabbt Birmingham bakom oss. Istället tar vi oss söderut. Mot Warwichshire. Bara 45 minuter från Birmingham landar vi i Stratford Upon Avon. Helt oplanerat.

 

Stratford Upon Avon. Att det är Skakespeares hemstad vet jag. Men inte mycket mer än så. När vi rullar in i staden är inte förväntningarna så höga. Så döm min förvåning när jag upptäcker vad Englandsentusiasterna vetat sedan länge. Att här finns en av många Engelska pärlor redo att upptäckas och utforskas. Den charmiga byn ligger i Warwichshire i centrala England. Bara två timmars resa nordväst om London. Eller rakt söder om Birmingham.

 

Men vi går inga guidade turer. Vi tar dagen som den kommer och bara promenerar. I timmar. Från mysiga Sheep street med de vackra gamla korsvirkeshusen tar vi oss Bancroft Gardens. Parken vid kanalen, Avon Canal, där man står och matar svanarna. En gås har hamnat i flocken och tar miste på mina byxor och mat och hugger efter trådarna på mina byxor. Nej, jag är absolut inte rädd, och bara skrattar åt händelsen. Vi fortsätter promenaden och självklart passerar vi många av höjdpunkterna som har med Shakespeare att göra, men också Tudors World.

 

England, Stratford Upon Avon

 

WILLIAM SHAKESPEARE

 

De flesta som besöker Stratford, kommer hit för att det var här William Shakespeare föddes. Och mycket av turismen här handlar om Shakespeare. Man kan gå en guidad tur och besöka den stuga där han tog sina första andetag. Shakespeare föddes i ett hus på Henley Street i Stratford-upon-Avon. Eller se huset där hans fru växte upp. Man kan också se en uppsättning av hans verk på the Royal Shakespeare Company. Eller besöka hans grav. När han föddes vet man inte riktigt, för det finns inga uppgifter om hans födelse. Däremot vet man att han döptes 26 April 1564. På den tiden var det vanligt att man döptes två till fyra dagar efter förlossningen. Så med det i åtanke har man satt hans födelsedatum till den 23 April 1564.

 

1582 gifter han sig med Anne Hathaway som är 26 år gammal. Shakespeare är då 18 år och Anne är gravid med deras dotter Susanna. Två år senare får de tvillingar, Hamnet och Judith. 1585 lämnar han Stratford och sin familj och flyttar till London. Varför vet man inte. Men åren därefter gjorde han sig ett namn som skådespelare, poet och senare som dramatiker i London. Han skapar några av sina mest berömda verk som Hamlet, Romeo och Julia, En midsommarnattsdröm, Kung Lear, Macbeth och Othello. Han anses av många ha varit inte bara Englands nationalskald, utan också världslitteraturens främste dramatiker genom tiderna.

 

”Shakespeare was not of an age, but for all time”

”Shakespeare tillhörde inte bara en tidsålder, utan alla”

                                                                                                           Ben Johnson

 

 

HOLY TRINITY CHURCH

 

Via Southern street tar oss till Holy Trinity Church där Shakespeare ligger begravd. Han återvände senare till Stratford som en rik man och levde åtminstone sina fem sista år där. Han dog 1616 vid en ålder av 52 och begravdes här. Men kyrkan är värd ett besök oavsett. Den ligger vackert längs med kanalen och har stora utsirade gravstenar med gamla texter och ligger i en vacker och grön park. När vi kommer dit övar en barnkör för en kommande söndagsmässa. Inte långt från kyrkan, längs med Old Town, hittar man Hall´s Croft. John Hall var läkare och gift med Shakespeares dotter Susanna.

 

SONNET 145

De läppar som kärlek egna handen gjorde,
Andades ut ljudet som sa “jag hatar”,
För mig som försmäktade för hennes skull:
Men när hon såg min olyckligt tillstånd,
Rakt i hennes hjärta hade barmhärtighet komma,
Chiding att tungan som någonsin sweet
Användes ge mild undergång;
Och lärde det således på nytt att hälsa;
‘Jag hatar’ hon förändras med en ände,
Som följde det så skonsam dag,
Doth följa natt, som gillar en djävul
Från himlen till helvetet är flugit iväg.
‘Jag hatar’, från hat bort hon kastade,
Och räddade mitt liv, säger “inte du.

 

Vi avslutar vårt besök i Stratford upon Avon med lunch på Sheep Street. Vi hamnar på en riktigt mysig restaurang som heter The Opposition. Senare upptäcker vi att den är rankad som nummer 7 av 146 restauranger i området. Mina laxburgare är riktigt goda och efterrätten Banoffe Paj gör mig lycklig som ett barn. Grabbarna ger sin mat betyget okej. Lite mer kryddor och salt hade de gärna velat ha.

 

TA SIG HIT

 

Vi flyger med Sas till Birmingham från Köpenhamn. Med Momondos sökmotor hittar man lätt både bästa dagarna och bästa tiderna att flyga hit. Använd bara deras Flight Insights för att få reda på när det är mest ekonomiskt att flyga. Självklart kan man också flyga till London och då ta tåget till Stratford Upon Avon. Väljer man snabbtåget tar det cirka två timmar och det går flera tåg om dagen. Vi väljer hyrbil via Momondos hyrbilssida. Med hjälp av sorteringsfunktionen hittar vi snabbt bilen som passar oss bäst. Och de flesta biluthyrarna finns med här. Från Birmingham är det 45 minuter till Stratford Upon Avon med bil.

 

England, Stratford Upon Avon

England, Stratford Upon Avon

England, Stratford Upon Avon

England, Stratford Upon Avon

England, Stratford Upon Avon

England, Stratford Upon Avon

 

England, Stratford Upon Avon

England, Stratford Upon Avon

England, Stratford Upon Avon

England, Stratford Upon Avon

England, Stratford Upon Avon

England, Stratford Upon Avon

England, Stratford Upon Avon

England, Stratford Upon Avon

England, Stratford Upon Avon

England, Stratford Upon Avon

England, Stratford Upon Avon

England, Stratford Upon Avon

England, Stratford Upon Avon

England, Stratford Upon Avon

England, Stratford Upon Avon

 

Translation
Stratford Upon Avon is the city where Shakespeare was born and buried. And a lot of the sights are conected to Shakespeares life. But the village is adorable and worth a visit even if you are not interesed in Shakespeare. 

 


Discovering The Planet är ambassadör för . Läs mer om samarbetet här.  

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *