Storbritannien, England, Cornwall, Padstow

 

Vårt sista stopp i Cornwall under vår resa i England, blir Padstow. Att det blir just Padstow, kan ha lite att göra med mitt intresse för BBC´S kock Rick Stein. Bland alla reseprogram jag tittar på, är Steins matlagningsprogram ett av dem.

 

Hans resor världen runt i kombination med matlagning är i min värld gör de perfekta reseprogrammen. Det var ju dessutom hans kanalresor som inspirerade till vår egen kanalresa på Canal Du Midi i södra Frankrike. Staden är känd för sina många fantastiska restauranger och Rick driver flera av dem [åtminstone före Corona]. Hans många restauranger här har gjort att staden ibland på skoj kallas Padstein. Och efter att han öppnade sin första restaurang här 1975, exploderade byn som ett matmecka.

 

Padstow är en av de mindre och mysigare byarna i Cornwall. Här bor inte mindre än 2 300 personer. Den lilla fiskebyn, som ligger intill floden Camels flodmynning, är också känd som Cornwalls skaldjurshuvudstad. Fram till år 981 låg det viktiga klostret St Petroc här. Men när staden invaderas av vikingar flyttade munkarna St Petrocs viktiga reliker till staden Bodmin. Idag är Padstow en myllrande turistdestination. På andra sidan sandbanken hittar man dessutom den oerhört populära fiskebyn Rock. Det är inte ovanligt att man kan se helikoprar flyga in TV-stjärnor, framgångsrika företagare och en och annan kunglighet till Rock.

 

RICK STEIN, SCONES & TJOCKA FISKMÅSAR

 

Vår promenad kantas av tjocka fiskmåsar, oändliga stränder tack vare tidvattnet, smala gator och en pittoresk hamn. I hamnen ligger många små söta fiskebåtar, men under sommartid är hamnen mest fylld av privata yachter och motorbåtar. Idag har flera lokalbor, vuxna och barn, tagit plats vid hamnkaten med sina fiskespön. Kaféerna är fyllda av folk på utomhusserveringen i den milda höstkylan. Och vi kan väl inte göra annat vi heller. Vi sätter oss på en av de mysiga uteserveringarna, kaféet och souvenirbutiken Down By The Ferry, och beställer Scones, Cornish Pasty och kaffe. Efter fikan tar vi oss till Rick Steins butik. Jag är ute efter hans serie “The French Odessey”, eftersom den inte finns att streama. Men självklart är just den dvdn slut.

 

Det är dags att lämna Padstow och Cornwall för att köra vidare mot Bristol. Men vi känner oss inte alls klara med Cornwall. Jag som aldrig velat åka till Storbritannien, har nu blivit tagen på sängen av hur otroligt vackert Cornwall är. Och Cornwall hamnar nu på min topp-fem lista över platser i Europa som jag måste besöka igen.

 

 

12 SEVÄRDHETER I PADSTOW

 

1. FATTIGHUSEN

Bortom hamnen blir det färre turister och du kommer närmare Padstows historiska kvarter.  De gamla fattighusen  är idag några av det mest åtråvärda i fastigheterna här.

2. KYRKAN SANKT PEDROC

Kyrkan Sankt Petroc byggdes i ära av Brittiska prinsen och kristna helgonet St Petroc. Han föddes i Wales och dog 564 ef.kr. Kyrkan finns kvar, men alla reliker flyttades till Bodmin 981 när vikingarna invaderade staden.

3. SLOTTET PRIDEAUX PLACE

Sedan färdigställandet av det Elisabetanska slottet 1592 har fjorton generationer i samma familj bott där. Här uppe har man fin utsikt ner över staden och här finns också ett hägn med hjortar utanför slottet.

4. PADSTOW BREWING CO

Om du gillar öl, kan ett besök på Padstows egna ölbryggeri vara av ett intresse. Bryggeriet öppnade 2013 och är det enda bryggeriet i Cornwall som drivs av en kvinnlig bryggare.

5. SANDBANKER & STRÄNDER

Här finns många stränder och sandbanker. En av de populärste är den fina stranden vid byn ROCK. Tack vare tidvattnet kan man gå längs stranden hela vägen till byn Daymer.

6. CYKLA THE CAMEL TRAIL

The Camel Trail är en av de populäraste cykellederna i landet. Den är curka 29 kilometer och är perfekt för en cykeltur för alla åldrar. Hyra cykel gör man inne i Padstow.

7. ÅK PÅ FISKETUR

Gillar du att fiska kan en fisketur vara på sin plats. Här kan du fånga stora baddare till fiskar.

8. BYN ROCK

Tvärs över floden ligger den lilla byn Rock med fler finkrogar och lyxvillor. Den är idag känd som Cornwalls St Tropez. Det är en populär plats för Englands elit och det är inte helt ovanligt att man kan se TV-stjärnor, framgångsrika företagare och en och annan kunglighet anlända med helikopter. Hit kan du ta flodfärjan som går i skytteltrafik.

9. THE NATIONAL LOBSTER HATCHERY

Detta marina konservatiorium lockar många besökare. Det öppnade år 2000 och här forskar man huvudsakligen kring den Europeiska hummern.

10. PADSTOW SEALIFE SAFARI

Detta familjägda företag erbjuder en viltsafari på havet. Har man tur får man se både delfiner, hajar och sälar.

11. PORTHILLY GALLERY

Cornwall är känt för att locka många konstnärer och här finns därför många gallerier. Ett av dem här i Padstow.

12. OBBY OSS FESTIVAL

30 April börjar firandet av 1 Maj genom Obby Oss festivalen. Lokalbefolkningen samlas utanför The Golden Lion Inn och sjunger The Night Song. Dagen efter är byn smyckad för att påbörja den riktiga festivalen som startas med att borgmästaren sjunger The Morning Song”.

 

Storbritannien, England, Cornwall, Padstow

 

FLER INLÄGG FRÅN CORNWALL

The Eden Project, världens största växthus

Pittoreska Idyllen St Ives på Cornwalls kust

 

Storbritannien, England, Cornwall, Padstow

Storbritannien, England, Cornwall, Padstow

Storbritannien, England, Cornwall, Padstow

Storbritannien, England, Cornwall, Padstow

Storbritannien, England, Cornwall, Padstow

Storbritannien, England, Cornwall, Padstow

Storbritannien, England, Cornwall, Padstow

Storbritannien, England, Cornwall, Padstow

Storbritannien, England, Cornwall, Padstow

Storbritannien, England, Cornwall, Padstow

Storbritannien, England, Cornwall, Padstow

Storbritannien, England, Cornwall, Padstow

Storbritannien, England, Cornwall, Padstow

Storbritannien, England, Cornwall, Padstow

 

Translation
Padstow in Cornwall in England, is one of the lovliest fishing villages in Cornwall. The village is also known as food mecka for seafood, much thanks to Rick Stein who has oppened many restaurants in Padstow. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *