Warning: Undefined array key "HTTP_USER_AGENT" in /home/httpd/vhosts/discoveringtheplanet.com/httpdocs/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_socialhelper.php on line 249

 

Cornwall. Vilken oväntat vacker del av Storbritannien. Vi åker genom ett böljande landskap av kullar och dalar och omges av femtio nyanser av grönt. Och många fler nyanser än hemma i Skåne. Vi möts av hela den gröna skalans nyanser. Allt från murrigt mörkgrönt till ljusaste pastellgrönt. 

 

Vi har lämnat surfparadiset Newquay bakom oss för att ta oss till St Ives. Byarna och städerna i Cornwall ligger tätt. Victoria, Redruth, Hayle, Angarrack. Vi kör genom gröna alléer och välklippta buskage. Redan innan vi nått St Ives, nås vi av utsikten över staden från höjden. Och den är som inget vi förväntat oss. Det förklarar också lite varför St Ives ofta kallas för Storbritanniens Skagen. Så, inte oväntat lockas också många konstnärer hit. Fiskebyn som är en av Britternas weekendpärlor sedan ett sekel tillbaka, rymmer 40 konstgallerier, en Tate-filial och ett fint trädgårdsmuseum som en gång var skulptören och stans stolthet Barbara Hepworths hem.

 

Förutom London, finns det ingenstans i Storbritannien, fler verksamma konstnärer än i västra Cornwall. Den som som slog sig ned här, och lämnade starkast avtryck var just Barbara Hepsworth. Hon kom till St Ives 1939 och dog med huset, i en eldsvåda på 1970-talet. Och idag är hon, jämte Henry Moore, landets kanske mest berömda skulptör. En rundvandring i huset och skulpturparken bland tropiska växter och hennes högst organiskt formade skapelser ska vara allt annat än bortkastad tid. Men tyvärr något vi inte hann med denna gång.

 

LÄS MER: Fler artiklar från vår roadtrip i Cornwall, England

 

 

DE LJUVLIGA STRÄNDERNA OCH TIDVATTNET

Infarten till byn kantas av palmer och grå stenhus. Trots att vi närmar oss slutet på Oktober, är varenda parkering full. Men vår väntan får sin belöning när vi fem minuter senare. När någon annan turistat klart och det är vår tur. På Wharf road längs med vattnet är bänkarna och uteborden på kaféerna fulla. Det är fler som njuter av solen, lågvattnet och den vackra dagen. St Ives är mer än vi hade väntat oss. Det är lågvatten och strändernas yta har mer än dubblats.

 

Folk tar promenader på den vidöppna flodbädden och njuter av den vackra dagen. Hundar springer springer lyckligt runt och barnen i badkläder ännu lyckligare. De små fiskebåtarna ligger som som strandade valar på rad. Skillnaden mellan högvatten och lågvatten är enorm hela Cornwall runt. Och här i St Ives töms hela hamnen på vatten. Ett ljuvligt fenomen. Cornwalls stränder är inte välbesökta utan anledning. Här, i St Ives, finns dessutom Porthminster. Stranden som är rankad som Storbritanniens renaste. Stans andra berömda sandstrand, Porthmeor Beach, lockar också både surfare, simmare och vandrare.

 

 

ÖVERGÖDDA MÅSAR PÅ WHARF ROAD

Vi tar en promenad längs med Wharf Road. Och tittar på hundarna. Och barnen. Och de övergödda måsarna. Det är pittoreskt så det förslår. Och långt där ute i bukten anar man den klassiska Fyren i Virgina Woolfs klassiker. Att många väljer att vandra här känns också självklart. Det fantastiska landskapet är svårslaget. Vindpinade röda hedar. Gröna kullar och dalar. Turkosfärgat hav och gyllene sandstränder. Många väljer att vandra sträckan mellan St Ives och Penzance, The South West Coast Path. En led som följer kustlinjen ner till Storbritanniens västligaste punkt. Land´s End.

 

Vi fortsätter in på huvudgatan Fore Street. Den enda större gatan i byn. Bakom gulliga knallblå och knallröda fasader trängs godisaffärer, fudgebutiker, konstnärliga butiker och kaffer och bagerier.  Och vi kan inte låta bli att lockas in i det första “Cornish bakery” vi passerar. Vi handlar färdkost. Klassisk Cornish pastry. Piroger fyllda med kött och ost. Självklart måste jag ha en scone och morotskaka.  Morotskakorna här i England är så himla goda. Men en stor papperspåse från bageriet och två kaffe i händerna, har det blivit dags att lämna St Ives och köra vidare. Vi ska via Land´s End [Storbritanniens västligaste punkt], Mousehole, Newlyn och Penzance ta oss norrut igen mot St Austell där vi ska bo kommande natt. Det för att vi ska besöka The Eden Project som finns där. The Eden Project har världens just nu största växthus.

 

 

TA SIG TILL CORNWALL & ST IVES

Västra Cornwall och St Ives nås enklast med direktflyg från Sverige till London. Därifrån är tåg smidigast sista biten. Det går också att flyga Gatwick till Newquay. Men, sedan 2019, kan man också under sommarhalvåret flyga direkt via Köpenhamn till  Cornwalls flygplats Newquay. Sen tar det en timme med bil till St Ives. Från London tar det ca fem timmar med tåg och från Bristol ca fyra timmar. Vi flög till Birmingham och hyrde där bil. Men bil från Birmingham till St ives tar det cirka sex timmar.

Mer om vår Engelska resa och alla inläggen hittar ni här.

 

 

Translation
Cornwall in England really is stunning part of the country. Here you will find endless beaches, pitoresque villages, stunning moores and a gorgeus landscape. It was our first visit here, but defentitly not our last one. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Underbara bilder av ett av våra paradis. Hepworths hus är sååå rofyllt. Det går också att flyga Gatwick till Newquay även om jag själv föredrar den vackra tågresan så du känner att du åker över till kelternas rike.

    1. Åh tack Charlotta. Man kan ju inte annat än säga att det St Ives är oerhört fotogeniskt. Lägger till ditt tips också. Men jag håller med. Jag hade föredragit tågresan. Eller bila som vi gjorde. Hepworths hus måste vi absolut besöka nästa gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *