Loch Ness. Redan där är man fångad i myten om Loch Nessodjuret och den djupa mystiska sjön. Jag minns alla historierna, myterna och de stora forskningsprojekten att hitta de stora vidundret. Det förhistoriska djuret som ingen hittills hittat, men som fortfarande fascinerar världens invånare. 

 

Skottland är ett vackert land och det är svårt att inte charmas av Skottarna, trots att regnet allt som oftast strilar nedför ryggen och att man inte förstår hälften av vad de säger. Vi har tagit oss från Inverness för att göra en dagstur till Loch Ness. Vi som många andra vill se den där mytomspunna sjön och leta efter “Nessie”. Här, i det Skotska högländerna finns berg, hedar, ängar, sjöar och så Loch Ness Sjön som är Storbritanniens näst djupaste sjö efter Loch Morar.

 

Vi tar oss till Clansman Harbour för att ta en liten kryssning runt sjön. Vi har bestämt oss för att sitta på övre däck trots att vindarena drar i både vårt hår och våra kläder. Och bara naturen gör det värt det. Men vi, som alla andra som någonsin varit vid sjön, lämnar sjön med fina minnen, men utan några bilder på förhistoriska djur.

 

 

URQUHART CASTLE

Inte långt därifrån, bara tjugo minuter senare, lägger vi till vid slottet Urquhart. I dag är det bara en vacker ruin, men trots det en av Skottlands mest besökta sevärdheter. Den tredje största faktiskt. Slottet har en tusenårig historia och ger en av Höglandets mest dramatiska glimtar av livet under Medeltiden här.  När vi kommer upp på toppen av ruinen landar vi bredvid en grupp människor med den Korsikanska flaggan.

 

Helt plötsligt brister de ut i världens häftigaste operatoner. Och här, på toppen av ruinen, blir känslan mäktig. Urquhart Castle är den mest berömda och fotograferade byggnaden vid sjön och det som finns kvar idag, byggdes i början på 1200-talet. Slottet hade en viktig strategisk roll i de Skotska frihetskrigen under 1300-talet och David II av Skottland var den ende kung som någonsin bott här, visserligen bara över sommaren 1342.

 

 

MYSTERIET MED LOCH NESS ODJURET

Mysteriet med Loch Ness odjuret har lockat och fascinerat hela världen i över tusen år och på Loch Ness Exibiton Museum i Loch Ness  kan man följa projekt, personer och media som har hållit odjuret historia vid liv. Stora pengar har lagts på att hitta Loch Ness monstret. Bland annat finansierade tv-kanalen BBC 2003 ett omfattande vetenskapligt projekt, där drygt 600 forskningssonarer användes för att söka igenom hela Loch Ness. Man kom då fram till att inget ovanligt fanns i sjön.

 

Nessie omnämns första gången i verket Vita Columba som skrevs av abboten Adomnán på den skotska ön Iona cirka år 700. År 563 reste det Irländska helgonen Sankt Columba till Skottland för att sprida Guds ord bland de hedniska infödda. Han grundade kyrkan på Iona och tog sig sedan där­ifrån in i det skotska höglandet. På en av sina resor mötte han, enligt Adomnán, några personer som höll på att begrava ett lik. Den döde hade fallit offer för det monster som levde i den vidsträckta och djupa sjön Loch Ness.

 

Resolut befallde helgonet en man i sitt sällskap att simma över till stranden på andra sidan. När odjuret visade sig gjorde Columba korstecknet och befallde djuret att inte komma närmare. Besten stannade tvärt och försvann ned i djupet och höll sig borta i tusen år. 1933 dyker det upp igen. Enligt George Spicer och hans hustru ska de ha sett en lång, ormliknande varelse vid sjöns strand och snart kom andra med liknande vittnesmål, och redan år 1934 publicerades ett fotografi av Nessie.

 

En annan som tillbringade nästan halva livet på att söka efter odjuret var Steve Feltham, som så småningom kunde titulera sig rekordinnehavare i tid som någon någonsin spenderat att söka efter monstret.  Åtskilliga och många mycket påkostade försök har gjorts för att hitta Nessie. 1987 genomsöktes hela sjön i en annan jätteoperation.

 

Skottland, Loch Ness

 

LUNCH PÅ LOCH NESS INN

Vi avslutar vår fina dag i Loch Ness med den perfekta lunchen på lantliga och supersöta krogen Loch Ness Inn. En krog som till och med är rekommenderad av Michelin Guide. Det är här jag äntligen krossar mina fördomar om Haggis och inser att det faktiskt är riktigt gott. Efter lunchen tar vi oss tillbaka till Inverness för att sedan fortsätta vår Skotska resa vidare mot Aberdeen.

 

NIO SAKER DU KANSKE INTE VISSTE OM LOCH NESS

1# Sjön är  36 kilometer lång och 2,7 kilometer bred och dess vattenyta ligger 16 meter över havsnivån. Loch Ness är Skottlands till ytan näst största sjö, men sett till volymen är den störst  inte bara i Skottland utan också i Storbritannien. Loch Ness är också Storbritanniens näst djupaste sjö med ett maxdjup på 227 meter. Allt vatten som finns i Englands och Wales sjöar skulle få plats i den.

2# Sjön är rik på torv som förs dit av de vattendrag som har sitt utlopp här. Torven grumlar sjön och gör sikten mycket dålig.

3# Sjön ligger mitt i en förkastning, Great Glen Fault, som sträcker sig tvärs över hela Skottland. Förkastningen bildades i samband med att kontinenterna Laurentia [nuvarande Nordamerika] och Baltika [den Skandinaviska halvön, Finland, Baltikum och den europeiska delen av Ryssland] kolliderade med varandra för 490–390 miljoner år sedan.

4# Under den senaste istiden, som slutade för omkring 10 000 år sedan, var Great Glen Fault täckt av en stor glaciär som karvade ut flera sjöar, däribland Loch Ness.

5# Urquhart Castle är den mest berömda och fotograferade byggnaden vid sjön. Det som finns kvar idag byggdes i början på 1200-talet och David II av Skottland var den ende kung som någonsin bott här.

6# Mest känd är Loch Ness för sitt påstådda sjöodjur Nessie. Den äldsta kända noteringen om otäcka varelser i sjön härrör från berättelser om missionären Columba som på 500-talet påstås ha stött på odjuret. Den nutida fascinationen för Nessie startade med en artikel i The Inverness Courier 1933. Trots intensivt sökande har ingen kunnat presentera bevis på Nessies existens.

7# Loch Ness är ingen badsjö, medeltemperaturen i sjön är 5,5 grader, på sommaren 13,5 grader.

8# Loch Ness är en del av den Kaledoniska kanalen som förbinder Nordsjön med ­Atlanten väster om Skottland. Konstruktören till kanalen, den skotske ingenjören Thomas Telford, ledde och genomförde för övrigt även projekteringen av Göta kanal i Sverige.

9# Ordet loch är gaeliska och betyder sjö.

 

TIPS

– Vi gör vår Loch Ness Cruise från Clansman Harbour och man kan köpa biljetter på Visit Britain Shop.
– Mer information om Urquhart Castle hittar du på Visit Scotland.
– Besök Museet om Loch Nessmonstret, Loch Ness Exibiton.

 

 

Translation:
Loch Ness would be mostly known for the mythical stories about the Loch Ness Monster. But the area is beautiful and I recommend doing a cruise on the lake with a visit at Urquhart Castle. 


Resan: Denna resan var en pressresa som arrangerades av Visit Brittain.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

3 Comments

 1. Vilka fantastiskt fina artiklar du gör! Du får mig verkligen sugen på
  Resmål som jag inte tänk på
  Innan! Kram

  1. Åh, tack fina Lina. Det är ju nästan lika kul att skriva om resmålen som att uppleva dem ;) :)

 2. Bo Eneman says:

  Hi Daniella
  Looked at the pictures about the lake Loch ness in connection with the “beast”!
  Just wanted to praise the nice pictures, photographs!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *