Jag har många gånger förr pratat om att jag tycker mat och lokala traditioner är en stor del av resandet. Det förutsätter så klart att man gillar mat och det gör jag. Kanske lite för mycket. Så när jag fick reda på att jag skulle till Skottland, visste jag att jag bara var tvungen att prova Haggis och Fish´n Chips. 

 

Jag hade däremot inte så mycket koll på skillnaderna mellan det Brittiska köket och det Skotska så det fick så klart undersökas. Allt jag hört tidigare om maten i Storbritannien var att man inte ska förvänta sig några kulinariska sensationer. På sin höjd kan man få riktigt god Curry och just Fish´n Chips. Kanske beror det på att det inhemska köket under krigstiden hade brist på smaksättande matvaror på grund av ransoneringar. Vid en första anblick är det inte mycket som skiljer sig mot England. Samma mer eller mindre Fish´n chips, tjocka pommes frites som serveras till allt, pizza, lasagne eller köttgryta med ris. Fish-and-chips är precis som i England stapelkost, tillsammans med ”Steak and kidney pie”. Och jag blev också snabbt varse om haggisen och blodkorven som fanns på frukostbuffén varje morgon. Och så klart te till det mesta.

 

Hur det än är med den saken, så vandrar faktiskt några av världens mest välsmakande får och kor på de skotska Högländerna. Framför allt rasen Aberdeen Angus som är känd för sitt fantastiska kött och är särskilt uppfödda med tanke på just biff. För ett tag sedan gjorde man en satsning för att lyfta det skotska köket genom ”Taste of Scotland”. Detta har gjort att Skottlands hotell, restauranger och kaféer nu kan erbjuda bättre mat av högre kvalitet än tidigare. Enligt Taste of Scotland har satsningen inneburit att Skottarna mer och mer gått över från att se måltiderna som ett nödvändigt ont till att betrakta dem som dagens höjdpunkt.

 

En annan anledning till nytänkande och godare mat kan vara intågandet av nya kulturer och etniska restauranger. Förutom de vanliga kinesiska, indiska och italienska restaurangerna har skandinaviska restauranger och kaféer blivit väldigt populära och trendiga. Fortfarande serveras nationalrätten ”Haggis”, gjord på inälvor, lever, havregryn, lök och kryddor, men på menyn finns också riktigt bra kött, fisk och skaldjur. Numera lämnar ingen Skottland hungrig och det gjorde inte vi heller. Extra roligt blev det när vi insåg att vi en av kvällarna i Aberdeen skulle äta på en restaurang ägd av en vinnare i Brittiska Masterchef Proffessionals. För en galen foodie som mig som frossar i TV-serier om mat, framför allt Masterchef, var detta som en vinstlott.

 

NÅGRA SKOTSKA MATRÄTTER

 

Några typiska skotska maträtter och rätter och varav många serveras på i stort sett samtliga restauranger med Taste of Scotlands märke på dörren är;

Cullen skink – En krämig soppa på rökt torsk
Cock-a-leekie – En soppa med purjolök, kyckling och katrinplommon samt givetvis
Haggis – Är Skottlands absolut mest kända maträtt, traditionellt gjord på lever, inälvor, havregryn, lök och olika kryddor. Tillbehören till en riktig haggis består av potatismos, mosade kålrötter och en liten skvätt whisky. Vill du pröva på haggis så är det lätt ordnat, det säljs överallt i konserver och serveras på de flesta restauranger, både på snabbmatsställen och finare hotell.
Arbroath Smokies – Arbroath Smokie  är kolja som har saltats och rökts över trä för att få fram en fisk med en intensiv rökig smak och kopparfärg.
Scotch Eggs – En maträtt eller “snacks” som är vanliga här i Skottland är Scotch Eggs. Det är ägg inslagna i korvsmet och sen panerade och så klart friterade. En rätt som namnet till trots inte är en Skotsk maträtt, utan uppfanns i London.
Black pudding – Är detsamma som vår egen blodpudding, fast den är något mer grovmald här kanske. Fanns allt som oftast på frukostbordet.

 

EDINBURGH

 

1# BOMBAY CAFÉ / DISHOOM

Några av mina favoritländer när det gäller mat är Indien. Och med den långa historian mellan Storbritannien och Indien är det kanske inte så konstigt att det finns så många bra Indiska restauranger här. Vi stiger in på Bombay Café och de där magiska dofterna slår emot en och det börjar vattnas i munnen. Maten är bara supergod och menyerna rätt så roliga. Will bring hapiness… and it did…

 

 

LOCH NESS

 

2# LOCH NESS INN | Här testar vi haggis

Vissa måltider och restauranger lämnar bara lite större spår än andra. Redan där där lite charmiga lilla gatan lägger ribban för upplevelsen. Lokalen i det lilla huset är charmerande och ger verkligen den där Brittiska och Skotska känslan. Och det är här, här, jag för första gången får uppleva Haggis. Jag nämner lite försiktigt att jag gärna vill smaka, men att jag inte vågar beställa in det som huvudrätt. Då kommer det in en tallrik med Haggis till förrätt så att alla kan smaka. Och vet ni, det var faktiskt riktigt gott. Vi får reda på, att man idag ofta gör Haggis av lite bättre kvalitet och blandar ut den med andra delar av djuret än bara inälvorna. Och mina Fish´n Chips är bara så goda. Det var verkligen rätt ställe att smaka det på. Loch Ness Inn rekommenderas dessutom av Guide Michelin.

 

 

INVERNESS

 

3# RIVER HOUSE RESTAURANT

I ett litet, litet hus går vi in genom en dörr som leder till ett draperi som leder in i en liten, liten söt lokal. Restaurangen har bara trettio platser och dessa är alltid fullbokade långt i förväg. Personalen med kocken och ägaren Alfie är ett glatt gäng som bjuder på sig själva och får alla gästerna att känna som hemma och bjuder på många skratt. Menyn bygger på lokala produkter från havet och här kan man smaka de bästa ostronen från området.

 

 

ABERDEEN

 

4# THE SILVER DARLING

Bara några meter från hamnkanten hittar man restaurangen The Silver Darling. Skaldjursrestaurangen som öppnade redan 1986. Passionen för lokala råvaror har gett restaurangen flera priser bland annat ”AA Rosette”. Och trots att det är en skaldjursrestaurang erbjuder de också fina kötträtter. Min köttbit är kanske den finaste bit kött jag ätit på flera år.  Men det är nästan så att man lätt glömmer maten här. Läget vid hamnen Pocra Quay i början på hamnen ger dig en magisk utsikt panoramautsikt över stranden, den historiska fiskebyn Footdee och Aberedeens hamn. Och känslan när de stora fartygen far förbi utanför går nästan inte att förklara. Det känns nästan som att man kan ta på fartygen när de lyser upp insidan av restaurangen.

 

 

5# MELDRUM HOUSE COUNTRY HOTEL

Mitt ute på landsbyggden i Meldrum utanför Aberdeen, hittar man Meldrum Hourse. Utöver den fina restaurangen erbjuder man övernattning, golf och flera unika aktiviteter. I restaurangen serveras rätter av de lokalaste produkterna och i många av dem finns så klart deras egna whiskey. Vi äter lunch i deras ”Cave Bar” som bara ger en den där gemytliga känslan och man hade helst velat sitta där med en bok hela dagen. Innan vi får in vår mat blir vi ombedda att inte lägga ut några bilder på maten, för menyn är alltid hemlig. Man vill att gästerna ska bli överraskade när de får in maten. Men hur ska jag kunna låta bli, så jag fuskar lite och ger er ändå två bilder.

 

 

#6 MOONFISH CAFÉ

Besöket till Moonfish Café var kanske det jag hade sett fram emot mest. Ägaren och kocken vann Brittiska Masterchef Proffesionals, och jag är ju ett riktigt Mastercheffan. Restaurangen som grundades 2004 ligger i de Medeltida delarna av Aberdeen. Här är det fokus på moderna och innovativa rätter.

 

 

Translation:
The Skottish food culture is more exciting than one would believe. Many restaurants are exploring local produce and delivering stunning dishes. Here are six restaurant tips for your trip to Scottland. 

 

Resan: Denna resan var en pressresa som arrangerades av Visit Brittain
Foto: Daniela Nasteska Olsson

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

  1. Åh, jag ser att Meldrum måste besökas. Det ser sååå mysigt ut.
    Scotch eggs är namnet till trots engelskt och hittades på av Fortnum & Mason i London. Att Storbritannien har ett rykte om tråkig mat att dras med beror inte på kolonierna utan mycket på krigstiden. Ransoneringarna var stora och man led brist på just smaksättande varor så man tappade bort kryddningar och mer äventyrlig mat. Det var inte så lätt att skeppa in matvaror som inte fanns i landet eftersom många fartyg användes till annat eller gick under. Det märktes att man satt på en ö uppe i norr helt enkelt.

    1. Gillade verkligen Meldrum.

      Där ser man. Jag som tyckte jag läste på så bra och jämförde olika källor ;) :). Ska så klart ändra. Tack för superbra input.

  2. Ändra behöver du inte, det finns alltid fler orsaker. Krigstiden var bara en stor orsak. Likaså att man efteråt inte kom igång. Tyskland fick ju hjälp att bygga upp mycket och moderniserades ironiskt nog mycket mer än Storbritannien. Det påverkade också liksom de tillhörande klasskillnaderna. Lägg lite kolonialism till det du.

    1. Ändrade inte så mycket, men la till lite :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *