Japan, Tokyo, Odaiba

 

Vi har bestämt oss för att åka på en kryssning i Tokyo Bay längs med Sumidafloden. En båttur som kommer ta oss till den konstgjorda ön Odaiba. Varken båtturen eller Odaiba var planerade inför vårt Tokyobesök och blev en positiv överraskning. Turen tar oss förbi den vackra Rainbow Bridge och på Odaiba möts vi av Frihetsgudinnan. Hon ställdes där inför ett franskt event och blev så populär att hon fick stå kvar. 

 

Odaiba är ön som började byggas 1853 för att skydda inloppet till Tokyo och försvara staden. Ön som egentligen är två öar, Daiba och Ariake, och består av fyra distrikt. “Dubbelön” har de senaste decennierna blivit ett stort centrum för delar av den japanska underhållningsindustri och här finns bland annat det internationella utställningsområdet Tokyo Big Sight. Under 1900 talet blev det en viktig hamn för handel och idag är det ett område som består av nöjesfält, businessdistrikt och dyra bostäder. Den moderna utformningen av Odaiba påbörjades 1985 efter världsutställningen Expo 85 i Tsukuba. På Odiaba skyltades det med futuristisk boende och det var menat att “T3” skulle bli en självförsörjande stad med över 100 000 permanentboende.

 

Men när den Japanska ekonomin fick en kraftig nedgång 1991, övergavs Odiaba och blev nästan underbefolkat. Mängder av dess kvarter stod tomma. 1996 gjordes en nysatsning och området gick från att vara ett renodlat affärsdistrikt till att också omfatta kommersiell verksamhet och underhållning. Området levde upp och är idag är utflyktsmål inte bara för turister, men även för Tokyoborna själva. Det tar inte lång tid att upptäcka flera av storföretagen som flyttat hit. Det första vi ser när vi går av båten är så klart Frihetsgudinnan och Regnbågsbron. Men nästa sak man upptäcker är det stora klotet som hänger mellan två byggnader.

 

Japan, Tokyo, Odaiba

 

FUJI TVS FUTURISTISKA HUVUDKONTOR

Fuji TV:s futuristiska huvudkvarter . I Japan finns fyra, fem riktigt stora kommersiella tevekanaler. En av dessa är Fuji TV som grundades 1959. 1996 byggde de sitt nya högkvarter här på Odaiba. Med obegränsad budget satte man arkitekten Kenzo Tange att konstruera de nya lokalerna och byggnaderna. Det blev en futuristisk och modern koloss som inte går att missa. Huvudkontoret till Fuji Tv tog 3 år att bygga och det sägs att det kommer stå kvar även om det kommer en jordbävning. Bollen i mitten är 32 meter i diameter och väger 1 200 ton, och inuti finns ett utkikstorn över Tokyo stad.

 

Vi spenderar våra timmar här vid och när det är dags för middag hamnar vi på köpcentret Aqua City. Här hittar vi den coola dinern Longboard Café. Hamburgare och kall öl i äkta amerikanska stil. Finns väl inget land som är så bra på temarestauranger som Japan. Vi avslutar vårt besök på Odiaba med utsikt över Rainbow Bridge, musik och ljusspel på TV-tornet. Och när energin tar slut, tar vi ett förarlöst skytrain hem till vårt hotell New Otani. Vår tid på Odaiba var helt oplanerad och vi valde att mest strosa runt i området vid hamnen, Odiaba Seaside Park. Men här finns massor att göra och man kan lätt spendera minst en hel dag här.

 

Japan, Tokyo, Odaiba

Japan, Tokyo, Odaiba

 

16 SAKER ATT SE OCH GÖRA PÅ ODAIBA 

 1. Utsikt över Rainbow Bridge på kvällen.
 2. Fuji TV dess utpräglade arkitektur utformad av Kenzo Tange.
 3. Toyota MEGA WEB, Toyotas egen utställning där man visar upp mycket av sin forskning och det senaste inom biltrender.
 4. Daikanransha, världens näst största pariserhjul, som man hittar i Palette Town.
 5. Maritima museet Fune-No-Kagakukan. Sjöfartsmuseum utformat som en stor passagerarbåt, mycket att utforska och längs kajen finn flera historiska skepp.
 6. Tokyo Big Sight. Japans största utställnings och konferansområde, här hålls industriutställningar inom i stort sett allt året om. Ibland även öppet för vanliga besökare.
 7. Odaiba Seaside Park. En av två stränder i Tokyo som är helt okej på sommaren. Men bad här rekommenderas inte. Den närliggande parken innehåller dessutomn kopia av Frihetsgudinnan.
 8. Oedo-Onsen-Monogatari. Ett nybyggt badkomplex med en artificiell varm källa. Inrett i stil med hur badhus såg ut på 1800-talet. Innehåller flera olika badtyper och flera restauranger, barer och souveniraffärer.
 9. Joypolis, vid Decks Tokyo Beach, stort spelcenter med arkadhall.
 10. Zepp Tokyo, en Tokyos största nattklubbar och konserthallar, här är det uppträdande nästan varje dag.
 11. Venus Fort. En väldigt kitschig kopia av Venedig fullproppad med dyra affärer. Kan vara värt ett besök enbart för att se den artificiella solnedgången som sker var 30:e minut eller höra den italienska “borgmästaren” hålla tal.
 12. Decks Tokyo Beach, shoppinghall och promenadområde precis vid vattnet. Här hittar man också Sega Joypolis och Little Hong Kong.
 13. Lilla Hong Kong, vid Decks Tokyo Beach, en hel våning enbart innehållandes kantonesisk mat.
 14. Aqua City, köpcentrum.
 15. Palette Town. Det är här man hittar Venus Fort, Zepp Tokyo, Daikanransha, Tokyo Leisure Land och Megaweb.
 16. Tōkyō Water Science Museum

 

Japan, Tokyo, Odaiba

Japan, Tokyo, Odaiba

Japan, Tokyo, Odaiba

Japan, Tokyo, Odaiba

Japan, Tokyo, Odaiba

Japan, Tokyo, Odaiba

Japan, Tokyo, Odaiba

Japan, Tokyo, Odaiba

Japan, Tokyo, Odaiba

Japan, Tokyo, Odaiba

Japan, Tokyo, Odaiba

Japan, Tokyo, Odaiba

Japan, Tokyo, Odaiba

Japan, Tokyo, Odaiba

Japan, Tokyo, Odaiba

Japan, Tokyo, Odaiba

Japan, Tokyo, Odaiba

Japan, Tokyo, Odaiba

Japan, Tokyo, Odaiba

Japan, Tokyo, Odaiba

Japan, Tokyo, Odaiba

Japan, Tokyo, Odaiba

Japan, Tokyo, Odaiba

Japan, Tokyo, Odaiba

Japan, Tokyo, Odaiba

Japan, Tokyo, Odaiba

Japan, Tokyo, Odaiba

 

Translation:
Tokyo is an amazing place where you never have enought time to see all it has to offer. Odaiba is a popular shopping and entertainment district on a man made island in Tokyo Bay. It originated as a set of small man made fort islands. Today  it is filled with shopping malls, parks and museums. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

 1. Vilka fina kvällsfoton! Denna ön skulle jag absolut känt till då jag var i Tokyo, hade ju lite halvtråkigt själv.

  1. Tack Lena. Finns massor att se och göra. Vet att Maria på Fantasy Dining har skrivit om några restauranger där med. Nästa gång ;) :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *