Fredrikshamn (3)

 

Det låter som om det blåser till storm utanför hotellrummet på Hotel Jutlandia  i “Frederikshavn”. Jag är kall om fötterna trots att jag ligger varmt och gott under täcket, i en sådan där säng man önskade man hade hemma. Stora kuddar, tjocka täcken, nybäddat. Den helt perfekta avslutningen på en supermysig dag.

 

Santa Line, Stena Line

Fredrikshamn är kanske för många av oss Svenskar mer ett färjeläge, en stad man åker till för att ta sig vidare. Men den Nordjylländska hamnstaden Fredrikshamn förtjänar en dag eller två. Vi åkte över med Stena Lines Jutlandica och hade äran att få träffa flera av den otroligt vänliga och trevliga besättningen. Martin Runnestad, fartygets värd och Service Manager, gav oss dessutom en personlig guidning på båten. Och vi fick se de flesta av båtens olika utrymmen. Ja, inte motorrummet då, vilket så klart var det första mannen frågade om.

 

Vi fick också besöka Kaptenen och en beckmörk brygga. När inte ögonen är vana gäller det att tänka till både en och två gånger innan man lutar sig mot något, som möjligtvis kan vara brandlarmet eller något ännu värre. Lite senare få vi dessutom en personlig tur i shoppen av himla trevliga Ann-Marie. Hon berättade om de populäraste doftproverna och nykomlingar som Zlatan. För mig blev det en flaska My Burberry, trots att den kanske inte är bland de populäraste dofterna för damer. Där ligger Marc Jacobs högst.

 

Tack för att ni alla tog hand om oss så väl.

 

Fredrikshamn 1

Fredrikshamn 2

 

The Reef, badhotellet.

Många reser över dagen, handlar, äter och åker sedan hem igen. Men väljer man att stanna finns det en hel del att välja på. Scandic The reef Hotel & Resort, populärt kallat badhotellet, lockar många västsvenska barnfamiljer som vill plaska och slappa ett par dagar. Det ligger på promenadavstånd från hamnen, och därför är det kanske inte konstigt att cirka hälften av hotellets badgäster är svenska. Det tropiska äventyrsbadet är på 1500 kvm, alltså inte jättestort, men här finns flera olika pooler och vattenrutschbanor. Här finns en familjevänlig restaurang, men också den högkvalitativa “The Reef”. Det blir “Svinemorbrad” till förätt, en mör fläskfilé med mango och äpple. Till huvudrätt en vildsvinsragu med långkok för mig och en riktigt fin fisk för Annika. Någon efterrätt fick vi tyvärr inte plats med.

 

Fredrikshamn 9

Fredrikshamn 10

Fredrikshamn 11

 

Empire Café

Fredrikshamn har också en fantastisk shopping. Tack vare den stora genomströmning av människor är utbudet av butiker stort längs gågatorna i centrum. När det är dags för fika väljer vi Empire Café. Det doftar kanel, äpple och glögg när vi kommer in och vi bara älskar stället från första sekund. De olika rummen i kaféet har helt olika stil. Du har en kafedel med stora fåtöljer som man kan krypa upp med en lite lantlig stil. Rummet intill är en “amerikansk diner” med röda fåtöljer och stolar och gamla porträtt på vägarna. Och längst in, det tredje rummet, är en mer traditionell restaurang. Här hade man lätt kunnat jobba bort några timmar.

 

Fredrikshamn 3

Fredrikshamn 4

Fredrikshamn 5

 

Brasserie & Café 2takt

Här finns ett stort utbud av restauranger, men vi har turen att hamna på det fantastiska 2tact. Brasseriet är nyrenoverat och bjuder på en fantastisk meny. Vi dricker en fantastiskt vitt vin till vår bouilliabaisse, som är den godaste jag någonsin ätit. Än bouilliabaisse är i princip en fransk fisksoppa. Den var full av räkor, hummer, kammusslor örter, serverad med tunna tunna knäckebröd och en saffransaioli. Till huvudrätt serveras vi ett riktigt gott rött vin som jag dricker med andakt. Till vinet äter vi anka “two ways”. Stekt ankbröst och och confitterad anka med grillade endiver och rödvinssås. Dagen hade inte kunnat avslutas bättre.

 

Fredrikshamn 6 Fredrikshamn 7

Fredrikshamn 8

 

Fem andra saker att göra i Fredrikshamn

Bornebunker Paa Bangsbo Fort & Bangsbo Botaniske Have
Är ett naturområde strax söder om staden. Där finns ett fort med bunkrar från andra världskriget och andra historiska byggnader, ett museum och en botanisk trädgård. Om du en intresserade av blommor kan du ta en tur till botaniska Har i Bangsbo. Här kan du gå runt och titta på den vackra blommor.

Palmstranden
Sommartid är det den långgrunda Palmstranden ortens mittpunkt. Stranden med vit sand och vajande
palmer har ett år utsetts till Danmarks bästa. Varför inte ta en cykeltur dit? På turistbyrån kan du låna en cykel gratis

Bangsbro Museum
Här finns en intressant kollektion av saker från den lokala historian.

Eagle World
För den som är djur och naturintresserad.

Mollehuset
Bra restaurang med en underbar utsikt över den lilla bäcken som går förbi.

 

 

Translation;
Fredrikshamn, or Fredrikshavn in Danish, has a lot to offer. A lot of nice coffehouses, restaurants, shopping and fun for kids. 
I samarbete med: [Stena Line][Nordic Travel Bloggers][Sembo][First Hotel Fredrikshamn][2tact][Scandic Europa Göteborg]

 

Foto: © Discovering The Planet

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

6 Comments

  1. Jag kan se en liten annika köpa godis.. hihi. Nu kom vi på henne!

    1. Haha Katarina, det där var bara början på min runda…! :)

    2. Godis till barnen ;) :D

  2. Vilka superhärliga dagar vi hade! Och dina bilder är lika fantastiska som alltid.

    1. Tack Annika. Tipsar om er podd på fredag :)

    2. Riktigt bra helg :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *