Ibland blir resor som bäst när man har som minst planerat. Eller när man faktiskt har något planerat, planen inte fungerar och den nya oplanerade planen visar sig bli det bästa som kunde hänt. Så var vår sista kväll på Lofoten. Vi hade kört från Svolvaer hela vägen ner till Å. 

 

Planen var att vi skulle stanna och äta kvällsmat i Å, den sydligaste byn i Lofoten. Men när vi når Å, är det mulet, regnar och känslan för att stanna infinner sig inte riktigt. Så vi stannar till, tar en fika och bestämmer att vi kör tillbaka till Svolvaer och äta kvällsmat där istället. Var vet vi inte. Men i värsta fall, är hotellet ett riktigt bra värsta fall. Vår första kväll här läser vi på. Det finns en liten restaurang som heter Restaurant Kjøkkenet och vi bestämmer oss så klart för att vi vill äta där. När vi kommer dit vår första kväll är det fullsatt. Hela kvällen. Så vi tänker denna sista kväll, varför inte göra ett nytt försök, fast vi inte har bokat. Och vi har tur. Servitören från tidigare kväll hälsar igenkännande, tittar på kvällens sittning och nickar leende, och visar oss till ett bord.

 

Restaurang Kjokkenet ligger på Anker Brygge på den lilla ön Lamholmen. Och inredningen är långt ifrån dagens minimalistiska moderna restauranger. Här har har ägaren istället inrett och dekorerat för att återskapa den inbjudande atmosfären hemma i sin mors och mormors kök. Hon har återskapat känslan och hjärtat av hennes barndoms hem som en nostalgisk hyllning till mödrar över hela världen. Och man får verkligen känslan av att komma in in någons hem. Mitt i rummet står en öppen spis omringad av gammeldags möbler, mönstrat porslin på väggarna, blandat porslin på bordet och söta volangprydda gardiner. Precis som om man var hemma hos mormor.

 

MATEN PÅ RESTAURANG Kjøkkenet

Här serveras mestadels traditionella rätter från Norra Norge med högkvalitativa råvaror och lokala ingredienser. Atmosfären är helt underbar och maten ligger inte långt efter. Hembakat bröd, heta räkor, valcarppaccio, fisktunga och fiskgryta. I generösa portioner. Och så gott att dricka till. Mycket mer behöver inte vi. Och servicen är nog bland de bästa vi någonsin fått. Den uppmärksamma och personliga servitören ger mig känslan av att vara hemma hos vänner. När jag vill ha mitt glas påfyllt kikar jag bort mot vår servitör för att kalla på honom. En halv minut senare är han där med flaskan. Utan att jag sagt vad jag ville. Om jag ska säga något negativt, så var det kanske att jag behövde salta min gryta. Men å andra sidan saltar jag i princip allt. Jag rekommenderar verkligen ett besök här. Det är som en liten upplevelse och inte bara middag. Dock bör man kanske veta att prisnivån är relativt hög. En huvudrätt kostar från 350 svenska kronor.

 

Norge, Lofoten, Kjokkenet

Norge, Lofoten, Kjokkenet

Norge, Lofoten, Kjokkenet

Norge, Lofoten, Kjokkenet

Norge, Lofoten, Kjokkenet

Norge, Lofoten, Kjokkenet

Norge, Lofoten, Kjokkenet

Norge, Lofoten, Kjokkenet

Norge, Lofoten, Kjokkenet

Norge, Lofoten, Kjokkenet

Norge, Lofoten, Kjokkenet

Norge, Lofoten, Kjokkenet

Norge, Lofoten, Kjokkenet

Norge, Lofoten, Kjokkenet

 

Translation:
In Svolvaer in Lofoten Islands in Norway, you will find the adorable restaurant Kjokkenet. It is an oldfashioned resturant offering modern Norweigan cuisine and the best service. It really is worth a visit. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Vad mysigt det ser ut! Och gott! Vi flyger till Nordnorge imorgon ;)

    1. Supermysigt. Ser fram emot era rapporter. Kommer ni åka till Svolvaer? Ha en underbar resa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *