Japan är känt för sin raffinerade mat, som sushi, sashimi, grönsaker, nudlar och olika woker. Men sida vid sida med de traditionella restaurangerna ligger snabbmatställena i rad. Många känns igen från de amerikanska kedjorna. Red Lobster, Mc Donalds, Big Boy, Burger King och till och med Dennys.

 

Men det finns också lokala varianter. I Japan kallar man dem “Western style japanese family restaurants”. Här kan man välja Japanska specialiteter men också internationell mat som pasta, pizza och hamburgare. Vårt första besök på en sådan är på Okinawa. Vi upptäcker redan andra kvällen att köken här stänger åtta. Och den enda restaurangen vi hittar är Joyfull, öppet tjugofyra timmar om dygnet. Men om man tror att Fast Food i Japan kan likställas med Fast Food i Europa och Usa är man ganska långt ifrån sanningen. Hela upplevelsen är lite annorlunda.

 

Trots att det är en snabbmatsrestaurang blir vi visade till vårt bord. På några av restaurangerna kan man välja att sitta i ett bås eller vid låga bord. Vi får vår lilla våta handduk OCH med den menyn med bilder. När man har bestämt sig för vad man vill beställa ringer man på den lilla knappen på bordet och en servitris dyker upp vid bordet på två sekunder. Något man också lär sig efter hand, är att det inte är mycket mening att beställa allt på en gång. För allt kommer inte i den ordningen man har tänkt sig. Vi upptäcker att Japanerna beställer en rätt i taget, delar, ringer på klockan, beställer nästa rätt och delar. Och det är faktiskt så, att den här modellen, använder man även på det vanliga restaurangerna och också på de finare. Här hemma får man ett litet ögonbrynslyft om man säger att man ska dela.

 

Under vår resa blir snabbmatsrestaurangerna snabbt en favorit. Joyfull, Gusto, Saizerya. Inte bara för att det är enkelt men också för att maten är otroligt god. Kvalitén på maten är som på vilken fin restaurang som helst. I Japan tummar man inte på råvaror eller tillagning. Allting är färsk, inte en chans att pastan skulle vara överkokt och du kan till och med beställa ostron. Och efterrätterna är fantastiska. Dessutom, på nästan varje meny, får man reda på hur många kalorier rätterna har. Och notan, ja den betalar man i kassan på vägen ut. Man är inget annat är noggranna i Japan.

 

Japan, mat 1

Japan, mat 2Japan, mat 3

Japan, mat 4

Japan, mat 5

 

Translation
Love the fusion of “American Fast Food” with Japanese food culture in Japan. But Fast Food in Japan is nothing less then good quality food and good service.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

8 Comments

 1. Elller när man beställer och betalar maten via en automat, men servicen är lika bra som en fem stjärnig! Men så är servicen överallt i Japan…även i Mac donalds!;)
  Vill tilbaka!

  1. Daniela says:

   Det är såå galet roligt. Kommer inlägg om det med ;)…
   Har man otur, är bilden på automaten allt man har att
   gå på, om man inte kan japanska :D

 2. Kul att höra hur det går till på snabbmatsrestaurangerna i Japan, och annorlunda att se korv serveras där ;)
  SV: Vad skönt att just du gillade min sammanfattning av Makedonien, det känns ju extra bra! :) Hojta gärna om du har några särskilda tips. Vi tänkte hänga kring Orhidsjön ett litet tag, och sedan blir det nog Skopje.

  1. Daniela says:

   Ja, korv och pizza är lite otippat :).. Pasta är ju nästan nudlar :). Kan ju vara så att jag
   är lite subjektiv, men blir aldrig trött på Makedonien. Är såå avis på att ni är där. Tycker
   absolut att ni ska ta båttur till Kaneo och äta på en av restaurangerna där. Sedan en båttur
   till Sveti Naum och bada och äta gott på något av strandhaken där.

 3. Hejsan! Jag har precis hittat hit via Freedomtravels blogg och hittat väldigt mycket härlig och spännande läsning hos dig. Jag kommer absolut tillbaka för att läsa mer!
  /Marina

  1. Daniela says:

   Åh, tack för dina fina ord Marina. Du är välkommen :)
   Freedom är ju en av mina favoritresebloggar…

 4. Ser verkligen fram emot maten i Japan, fast vi är veganer så får ha med en översättare men har hört att det ska finnas otroligt mycket gott.

  1. Finns massor med gott. Och ja, vi rekommenderar en översättningsapp :)))). Vi hittade en som översatte när man skannade bilden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *