Thailand, Krabi, Railey Beach

 

För första gången i mitt liv har jag varit iväg på en lite längre resa, solo. För många låter det skrämmande att resa ensam, speciellt som kvinna, men i verkligheten reser flera tusentals kvinnor på egen hand över hela världen. De älskar det, njuter av friheten och blir mer självständiga och självsäkra efter sina soloresor.

 

De flesta upplever sin första soloresa som både skrämmande och nervös, åtminstone tills man kommit fram till sin destination. Första gången jag reste helt själv, till en plats där jag inte kände någon alls, var när jag under en vecka för ett år sedan reste runt i Tyskland. Självklart var det lite nervöst. Man hade ingen att dubbelkolla saker med, utan var tvungen att lösa alla situationer själv. För mig är det alltid transporten som är det jobbiga. Jag väljer gärna taxi när jag kan, framför allt om jag har en tid att hålla. Ärligt, annars också. Men ibland måste man ta sig runt med buss, tåg och tunnelbana, och det är nervöst även för en van resenär som mig. Nu i Februari reste jag till Thailand i tre veckor själv och denna gången fanns ingen nervositet alls. Det kan bero på att jag valde ett land som Thailand, där jag visste att det var enkelt att resa som ensam kvinna, att jag inte skulle resa runt så mycket och att jag hade bokat boende de första tio dagarna.

 

När mina tre veckor närmade sig sitt slut, var jag inte alls redo att åka hem. Jag som trodde att jag skulle blir uttråkad och kanske känna mig ensam, kände inget av det. Att resa ensam är verkligen något som leder till personlig utveckling. Man får mer självtillit och vågar ta sig an nya utmaningar i vardagen. Eftersom min resa var lite för kort för att kunna svara på mer avancerade frågor om att resa som ensam kvinna, har jag frågat fyra resebloggande kolleger som är soloresenärer om deras bästa tips. Några reser just nu på heltid och några har gjort längre resor tidigare. De har varit så hjälpsamma och svarat på tio frågor om att resa som ensam kvinna i världen. Här får du deras svar och bästa tips.

 

Kvinnliga Soloresnärer Kvinnliga Soloresenärer Kvinnliga Soloresnärer Kvinnliga Soloresenärer

EARTH WANDERESS

Evelina Utterdal
Heltidsresenär

Blogg
Instagram

READY FOR TAKEOFF

Charlotte Lundquist
Heltidsresenär

Blogg
Instagram

AGANEMNON

Maria Lindström

Blogg
Instagram

MARIAS MEMOARER

Maria Norrgård
Rest 9 månader, bott utomlands.

Blogg
Instagram

Jag är 26 år från Mölndal som rest som ensam tjej i 5 år, och sedan 1,5 år tillbaka reser på heltid. Mitt fokus ligger på naturupplevelser samt etiska och hållbara sätt att resa och leva. Jag reser sedan i år inte längre med flygplan på grund av miljösjäl och reste nyligen från Sverige till Iran med buss och tåg.Jag har hittills besökt 6 kontinenter och 75 länder.

 

 

Charlotte Lundquist heter jag och driver resebloggen Readyfortakeoff. Jag började Readyfortakeoff som en hobby vid sidan av mitt heltidsjobb i flera år, men efter att ha gått in i väggen reflekterade jag över vad jag ville göra med mitt liv och vad som är min största passion – jo, att resa! Hösten 2017 sa jag upp mig från mitt välbetalda jobb och nu reser jag som ensam kvinna runt om i världen på heltid istället. Idag är världen min arbetsplats.

Det var ett tag sedan jag backpackade i Mellanöstern men eftersom den allmänna synen är att man inte kan resa dit vill jag slå ett slag även för den delen av världen.

 

 

 

 

 

Jag heter Maria, är finlandssvensk och 30 år gammal. Jag är för tillfället bosatt på den pyttelilla ort där jag växt upp i Finland, men jag reser gärna runt i världen när möjlighet ges. Jag har rest på många olika sätt genom åren och på sistone upptäckt charmen med soloresande under min senaste långresa runt Australien och Singapore. Utöver detta har jag spenderat längre perioder som bosatt i Tyskland och på Teneriffa.

 

Är det ensamt att resa utan sällskap?

 

 

– Evelina
Ja jag skulle säga att man kan resa ensam i de flesta länder, men vissa bör man vara med försiktig i och om man vill gå ut och både på stan och utflykter tillsammans med guide eller andra resenärer man träffat på till exempel sitt hostel. De länder jag personligen haft dåliga erfarenheter är Guiana i Sydamerika och även Indien skulle jag inte vilja resa i ensam som tjej. Erfarenheter varierar dock så andra tjejer som åkt dit själva kan ha haft jättebra upplevelser. Det beror ofta mycket på specifika områden i staden som inte är lika trygga som andra delar.

– Charlotte
Ja, för det allra mesta skulle jag säga. Nu har inte jag rest som ensam tjej till alla länder runt om i världen men utefter min egen erfarenhet tycker jag att det fungerat förvånansvärt bra i alla länder jag besökt, en lista som du ska läsa mer om på min blogg där du ser alla länder jag har besökt hittills.

– Maria L
Ja, det kan man. Jag har rest i Mellanöstern, som jag skulle tippa att många inte rekommenderar, själv när jag var ung. Det var inga problem. Jag har inga länder jag inte rekommenderar, våld, våldsdåd, terrorismen, våldtäkter… Det kan hända överallt.

– Maria N
Det finns ju självklart länder som man (oavsett kön) ska vara försiktig att resa i, eller undvika att resa till helt och hållet. Jag har själv inte rest till några “svåra” länder ensam ännu, så har inga personliga rekommendationer där. Själv skulle jag till exempel vilja resa till Syd- och Centralamerika, men tvekat en aning på grund av saker jag hört om en del av länderna. Men bara man är väl förberedd, försiktig och gatusmart så tror jag nog det skulle gå helt ok, många backpackers reser runt i den världsdelen. Vissa länder/områden i Mellanöstern skulle jag i nuläget inte våga resa till ensam, och en del av dem inte ens i grupp på grund av diverse konflikter.

Evelina
Antingen ett land man varit i tidigare så man känner till platsen lite eller en plats med liknande kultur – eller varför inte i Sverige!? Att resa behöver inte per automatik betyda att man upptäcker andra länder.

– Charlotte
Jag skulle rekommendera att resa till ett närliggande land om du ska resa för första gången själv. Om du bor i Sverige, välj Norge eller Danmark till att börja med för att känna på hur det är. Du reser men har fortfarande nära hem, det skulle jag rekommendera för den som reser själv för första gången.

– Maria L
Börja med Europa skulle jag säga, alternativt länder där man kan språket. Kan man språket kommer man långt.

– Maria N
Sydostasien är ju en väldigt backpackervänlig del av världen. Australien vet jag dock personligen att är en perfekt inkörsport till soloresandet, då man redan kan språket (om än man får vänja sig lite vid Aussie English), det är lätt att resa runt där och väldigt lätt att hitta resesällskap om man vill göra roadtrips eller liknande! Det känns även tryggt, men naturligtvis ska man vidta vissa säkerhetsåtgärder var man än rör sig, och framför allt följa magkänslan!

 

Thailand, Krabi, Koh Klang

 

 

Sverige, Lappland, Kiruna

 

– Evelina
Att inte vara rädd, att våga ta sig ur och vara öppen för tuffa situationer men att vara medveten om att det kommer göra dig starkare. Att vara törstig på intryck, kultur och information. Våga stå upp och vara högljudd och be om hjälp om du skulle känna dig otrygg och lita på din magkänsla. Men världen är vår och vi ska våga ta plats i den.

– Charlotte
Var förberedd så gott det går, det kommer du långt på! Var öppen och ha modet att våga göra något spännande och annorlunda samtidigt som du behöver ha vettet att våga säga ifrån när något inte känns bra!

– Maria L
Do it. Och var inte rädd att utforska kulturer och länder som andra avråder ifrån. Det mesta löser sig och de allra flesta människor är goda. Har man otur att träffa en idiot spelar det ingen roll om man gör det i Köping eller i Kairo

– Maria N
Låt dig inte påverkas av andras negativa attityder vad gäller att soloresa som tjej, det finns så många kvinnor där ute som gör samma sak. Första gången kan vara oerhört skrämmande, men ha is i magen och bara åk!

 

FLER LÄSTIPS PÅ DET HÄR OM ATT RESA SOM ENSAM KVINNA

 

Thailand, Krabi, Koh Klang

 

Translation:
I asked four Swedish female solo travelers and travel bloggers ten questions about traveling by yourself as a female. And here are their answers. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

12 Comments

 1. åh, tack så mycket för detta fina inlägg!! Hoppas fler kvinnor inspireras till att resa solo :)

  1. Stort tack själv för att du ville vara med och dela med dig. Ha en fin midsommar!

 2. Intressant att läsa om deras erfarenheter.
  Jag har själv börjat resa lite själv helt nyliga, något som jag ärligt talat aldrig trodde att jag skulle göra för några år sedan.
  Kan vara helt ok, men samtidigt lite tråkigt, är min sammanfattning. Men då är jag inte sån som söker kontakt med andra utan reser jag själv så reser jag själv så att säga.

  1. Trodde också att det skulle vara tråkigt, men har istället förvånande nog fått mersmak. Denna senaste gången var jag inte jätteintresserad av att socialisera, men hamnade ändå i flera sociala situationer :). Däremot skulle jag nog inte tycka det var kul att göra en storstad själv. Så det kanske beror lite på vilken typ av resa man gör.

 3. Fint innlegg med nyttige tips :) Jeg vil gjerne prøve meg på en tur helt på egen hånd.

  1. Tack Laila. Det är ju bara att testa :)

 4. Vilket intressant och viktigt inlägg! Jag tror många fler skulle resa själva med sådana här tips och peppande tankar.

  En liten solskenshistoria: Jag fick mejl från en bloggläsare som undrade om hon vågade åka ensam till NY. Hon var dessutom flygrädd. Efter pepp från mig kom hon iväg och hade sedan en underbar resa som väckte mersmak. <3

  Jag tror detta blogginlägg får samma effekt. :)

  1. Visst är det Anna. Tror många av oss känner oss oroliga för att resa själva och det krävs att någon delar med sig för att man ska våga. Låt oss hoppas att vi tillsammans inspirerar ännu fler att våga :), precis som du redan gjort. Och även girlsen här ovan.

   1. Anna Marberg says:

    Hej. Tack, jag har precis fyllt 50 och är flygrädd, men tänker att jag skall åka på en charterresa själv nu i sommar. Måste våga och tror att jag kommer att klara det :)

    1. Att vara flygrädd är ju inte lätt. Det finns några saker man kan göra för att förbereda sig. Läs mer om det här
     http://www.vagabond.se/artiklar/artiklar/20171115/flygfobi-och-psykologen-som-var-radd-for-att-flyga/
     Men det finns också receptfria lugnande tabletter på apoteket som innehåller Melatonin. Andra använder typ Atarax. Självklart kommer du klara det. Någon bra musik i öronen när du lyfter är också bra. Stort lycka till och stor kram för att du ändå vågar :).

 5. Bra inlägg. Känner igen mig i mycket. Reser mycket själv. Har jag delvis gjort sen -82.. solo bilresa Holland-England med bil som pajade :-). Löste sig :-). Är dock ingen naturmänniska..blir mest städer o då o då lite strand..(New York några gånger/år bl.a). Är blandat hur mycket det socialiseras. Vandrarhem är bra för naturliga kontakter o utbyte av tips.. älskar åka kollektivt på semestern..det är mina hop on hopp off…alltid uppkopplad höjer resekvalitén för mig.. inte sällan ensamresorna sys ihop runt event som konserter eller sportevenemang :-). Reser gärna med familj o vänner oxå.. man måste ju inte hänga 24/7 i alla lägen om man vill olika..

  1. Tack Evy. Kände inför mig egen långresa att jag ville höra mer från andra ensamresenärer. Jag är sjukt imponerad över att du vågade bila. Det är en av de saker jag inte hade vågat. Inte utanför Sverige :). Men visst kan man resa själv ibland och med familj och vänner ibland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *