Warning: Undefined array key "HTTP_USER_AGENT" in /home/httpd/vhosts/discoveringtheplanet.com/httpdocs/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_socialhelper.php on line 249

 

Att jag får myggbett under våra resor är mer regel än undantag. Jag är oerhört känslig. Mannen däremot, får inte ett enda myggbett och behöver inte bekymra sig om varken myggmedel är lindring av några kliande bett. Hur min kropp reagerar beror på typen av mygga. Ibland är det många och små bett. Ibland stora hårda svullnader. 

 

Jag kommer ihåg ett tillfälle när jag var yngre och befann mig i Makedonien. Jag lyckades få ett myggbett på ögonlocket och gick med igentäppt öga i tre dagar. När vi var i Dominikanska Republiken för några år sedan, råkade jag för första gången på Sandloppor. Tydligen var sanden importerad och full av dessa oerhört besvärliga rackare. På mindre än några timmar hade jag över 50 bett på benen. Jag och många andra på stranden. Man kan väl säga att vi kände igen varandra.

 

Att jag låg på handduk på solstol, gjorde inte det inte mycket besvärligare för rackarna. De hittade mig ändå. Det enda som hjälpte var myggmedel över hela kroppen innan jag gick ner på stranden. Myggmedel som dessutom fick bättras på varje gång jag svettades lite. Myggor sticker sig genom huden och sprutar samtidigt in saliv i såret, detta för att blodet inte ska stelna så myggan kan dricka sig mätt.

 

Kroppen reagerar på ämnen i saliven vilket skapar rodnad och svullnad i och kring sticksåret. Vissa är till och med allergiska mot myggbett. Jag skulle tro att jag tillhör denna gruppen. För oss innebär myggbett en olidlig klåda och stora, röda svullnader i huden av myggornas stick.  Andra kan sitta omsvärmade av mygg en hel kväll utan att uppleva några problem alls, medan sådana som mig har svårt att sova för att det kliar så våldsamt. Och allt beror på histaminfrisättning efter myggbetten.

 

Dominikanska Republiken, Las Galeras

 

HUR SKA MAN SKYDDA SIG MOT MYGGBETT

Det finns många sätta att skydda sig mot myggbett och sandloppor, och det finns mycket man kan göra för att lindra betten. Myggspiraler, doftljus och anordningar som ska placeras i uttag, fungerar dåligt på mig, men kanske fungerar för någon. Vita kläder är ett av tipsen för att slippa myggbett. Det tipset, med långärmade byxor och tröjor, eller ljusa kläder, fungerar inte heller för mig.

 

Jag blir biten genom kläderna. Vare sig jag har svarta, vita eller färgglada kläder. Inför min kommande resa till Thailand har jag finkammat webben för de bästa tipsen. Så här kommer de bästa tipsen från experter, resegrupper på Facebook och min egen erfarenhet. Jag hoppas att du hittar något som fungerar för dig.

 

Sverige, Skåne, Nyehusen

 

FÖRE RESAN

B1-VITAMIN. B1-vitaminer ska hjälpa. Man ska enligt uppgift börja “lukta illa” och myggorna väljer att undvika dig. Enligt tipsen bör man börja minst en månad innan myggsäsongen. Enligt experterna finns det inget vetenskapligt belägg för att detta skulle fungera.

ALLERGIMEDICIN. Enligt Vårdguiden kan man förebygga med receptfri allergimedicin innehållande antihistamin. Antihistaminerna minskar kroppens reaktion på betten. Myggen fortsätter bita, men om man tar en antihistamin får man inte samma reaktion på sin överkänslighet. Kolla med personalen så att läkemedlet har någon kontraindikation. Receptfria Allergitabletter från Apoteket är till exempel Loratadin.

 

UNDER RESAN

# RÄTT FÄRG. Ha rätt färg på kläderna. Använd helst ljusa kläder, då myggor dras till mörka färger.
# PEPPARMINTSOLJA. 1-2 droppar pepparmintsolja blandad i 1 till 1,5 liter vatten. Ha i ditt dagliga vatten varje dag.
# LÅNGÄRMAT. Täck kroppen med långärmat/långbyxor.
# KOKOSOLJA.
# MYGGMEDEL. Myggmedel med högt DEET. Typ Mygga. Spraya även utanpå kläderna.
# CITRON COLOGNE.
# BODYBUTTER.
# TIGERBALSAM.
# BECKOLJA.
# OLIVOLJA. Blanda hälften olivolja och hälften vaniljextrakt och smörj in dig. Obs vaniljen kan ge fläckar men går bort i tvätten.
# CITRONDOFT. Krämer med Citrondoft.
# ALOE VERA. Aloe veras heat lotion.
# DOFTER. Det man vet är att myggor dras till dofter hos människor. Och det finns individuella skillnader hur vi doftar och det kan avgöra om myggorna kommer till dig eller inte. Men vilka dofter det är finns det flera olika teorier om. Det som man vet är att gammal svett lockar till sig myggor. Så tvätta dig och kläderna ofta om du vill undvika myggbett.
# MYGGSPIRALER OCH DOFTLJUS. Myggorna gillar inte rök i någon form. Så fram med rökstav på borden eller tänd en mysig brasa. Myggspiralen är särskilt effektiv då dessa även innehåller någon typ av doftsubstans som också verkar avskräckande, så rök i kombination med doftsubstans är det som fungerar allra bäst.

 

Grekland, Kreta, Elafonissi

 

NÄR MAN REDAN FÅTT MYGGBETTEN

# Voltarensalvan 23% på myggbettet lindrar. Dock ska man undvika Voltaren gel om man vistas i solen. Läs alltid bipacksedeln på antiinflammatoriska geler.
# Ättiksprit som  Salubrin som kan kyla ned bettet.
# Medel innehållande ammoniak.
# Pressa lime på myggbetten.
# Salvan Plai.
# Alsolsprit eller kylbalsam.# Att stryka en svag hydrokortisonsalva på myggbettet kan också fungera väl.
# Göra ett kryss på myggbettet med nageln [finns inga vetenskapliga belägg, men man stimulerar nervtrådarna på en annat sätt vilket lindrar klådan].
# Kallt vatten eller en isbit.
# Alsolsprit
# Aloe vera
# Kylbalsam

 

Bali, Canggu

 

MINA BÄSTA TIPS MOT MYGGBETT

MYGGMEDEL. Köp myggmedel i landet du är i. Enligt min erfarenhet är de oftast effektivast. Köpte med mig massor av Soffell från Thailand och Malaysia. Både mycket billigare och effektivare och det bästa myggmedel jag haft förutom mygga. Dessutom doftar det supergott.

AMMONIAK. När man väl fått myggbetten säger alla experter att man inte ska klia! Jo tack. Lättare sagt än gjort. Även här, bästa medlen på myggbetten finns utomlands. Ofta medel som innehåller ammoniak. De vanliga salvorna fungerar inte för mig.

KRYSS. Göra kryss på myggbetten fungerar för mig. En liten stund.

 

SANDLOPPOR

Sandloppa är en loppa som huvudsakligen lever i tropiskt klimat. Ursprungligen i Amerika och Västindien, men numera även i Asien och Afrika. Sandloppan är cirka 1 millimeter lång och därmed den minsta kända lopparten och trivs i lite fuktigare sand. Betten jag fick var annorlunda än myggbett. De var små och vattenfyllda, vilket innebar att de gick sönder när jag kliade. Bland det värsta jag varit med om. Här kommer några tips som jag hittade när jag letade efter en lösning till mitt problem.

FÖRE

1. För mig fungerade myggmedel, men behövde appliceras ofta.
2. Smörj in dig med kokosnötolja. Tydligen ska sandlopporna inte kunna sticka genom oljan.
3. Smörj in dig med vanlig solkräm först och sedan med kokosolja.

EFTER

1. Salvan Systral ska hjälpa mot klådan.
2. Smörjer man betten med tigerbalsam så slutar det klia.
3. Om inget av ovan hjälper, kan du behöva antibiotika.

 

myggbett

 

Translation:
How to survive moscito bites and other bugs on your vacation.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

8 Comments

 1. Myggorna älskar mig också! Ibland kan det skugga ett resmål så illa att jag inte vill dit igen. En gång i Kroatien hade jag EN mygga på rummet. Den gav mig 6 bett på natten (ja, jag vaknade vid varje bett och försökte döda den) och därefter bölder och klåda i flera dagar. Tack för tipsen!

  1. Förstår precis vad du menar. Numera har jag alltid myggmedel i handväskan när jag reser. Men trots det slipper man ju aldrig dem helt :/. Hoppas några av tipsen hjälper.

 2. Ja visst är det fruktansvärt med mygg! Avskyr de små rackarna. Usch å fy. Men mig är det bara vissa myggsorter som älskar, medan andra mygg inte alls bryr sig om mig (utan föredrar mannen istället).

  Soffell är överlägset bäste myggmedlet jag haft. Kul också att det doftar gott och finns i olika dofter. :)
  http://www.29grader.se/2015/02/sjukt-bra-myggmedel.html

  Så här såg min rygg ut tack vara mygg en gång då jag inte hade myggmedel… så dumt!
  http://www.29grader.se/2010/04/myggallergi.html

  1. Hemskt!! Alla älskar mig alltid :)). Älskar Soffell. Har bara haft den rosa innan, idag införskaffade jag både den gröna och den orange. Ska undersöka vilken som luktar godast :). Jösses, så din rygg ser ut. Hur kliar man??? :))

 3. Cina says:

  Hej! Tack för tipsen!
  Bara undrar det är alltså ok att sola med myggspray på?
  Mvh Cina

  1. Ja, det ska gå bra enligt apoteket. Men smörj dig först med solskydd och spreja sedan myggsprejen ovanpå.

 4. Helena says:

  Igenkänningsfaktor HÖG!!!
  Tack för alla tips, flera nya som definitivt ska testas!

  1. Ja, det är inte lätt det där :). Kul att kunna hjälpa lite. Lycka till :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *