Egypten, Ras Mohammed, Sharm El Sheik

 

Egypten är ett land som har en totalt annorlunda kultur mot vad vi är vana vid. Så bestämmer man sig för att åka hit, bör man vara beredd på dessa kulturskillnader. Precis som varje gång man reser till ett land med andra värderingar. 

 

Majoriteten av befolkningen är muslimsk. Iställer för alkohol, dricker man te. Det är inte ovanligt att kvinnor blir ögnade och tutade på. Däremot är det väldigt låg kriminalitet i Egypten, men det innebär inte att det inte förekommer, se punkt 12. Du kan lätt bli bestulen på andra sätt, genom att bli lurad på både taxi och utflykter och valutaval. Mitt tips är att läsa på och vara beredd på kulturskillnaderna. Jag har samlat mina tretton bästa tips inför din resa till Egypten i denna artikeln. Många undrar kanske också om det är säkert att resa till Egypten just nu. Så här säger UD.

 

Utrikesdepartementet avråder från alla resor till norra Sinai-provinsen samt till gränsområdet mot Libyen inom ett avstånd om 20km från den libyska gränsen.

 

UD avråder vidare från icke nödvändiga resor till södra Sinai-provinsen som ligger norr om väg 36 (St Catherine-Nuweibaa Rd), med undantag för huvudvägarna utmed kusterna, d.v.s. mellan Sharm el Sheikh och Taba samt Sharm el Sheikh och Suez, och orterna längs dessa huvudvägar.

 

Utrikesdepartementet avråder även från icke nödvändiga resor till ökenområdena väster om Nildalen och Nildeltat med undantag för kustområdet mellan Nildeltat och Marsa Matruh samt väg 19 från Marsa Matruh till oasen Siwah. Även Fayoum-provinsen undantas från avrådan.

 

LÄS MER: Fler artiklar om Egypten

 

 

1. MAT & DRYCK

Kranvatten bör undvikas. Om du har en känslig mage, var försiktig med vad du äter och dricker för att undvika magsjuka. Drick endast buteljerat vatten och undvik isbitar, råa grönsaker och mat från gatuförsäljare.

 

2. EURO ELLER EGYPTISKA PUND

Egyptiska pund fungerar generellt. Men man vill av förklarliga skäl, alltmer ha betalt i euro. Så när du gör upp om pris på till exempel transport, var tydlig med om du betalar i pund eller euro. Var medveten om att priser ofta kan skilja sig mellan lokalbefolkningen och turister, så försök att förhandla om priser på marknader och i taxibilar. Istörre städer är möjligheten att ta ut pengar i automater och betala med kort relativt god. Även många hotell har uttagsautomat.

 

3. KLÄDSEL

Egypten är ett relativt konservativt land, därför bör man tänka på att respektera lokala seder och bruk och klä sig på ett sätt som inte kan uppfattas som utmanande. Vid besök i moskéer och basarer bör kvinnor bära klädsel som täcker överarmar och ben och män bör bära långa byxor. Vill du undvika oönskad uppmärksamhet, särskilt som ensam kvinnlig resenär, klä dig lite konservativare. En sjal som täcker håret och solglasögon kan hjälpa till att smälta in bättre. Däremot är det ofta mer avslappnat på hotellen och resorterna.

 

4. VISUM & INRESA

Svenskar behöver ett visum för att resa in i Egypten. Detta kan erhållas vid ankomst på flygplatser för cirka 25 USD, eller via e-visa online innan resan. Reser man charter ingår visumet i ditt paketpris. Det krävs också ett pass som har en giltighet på minst sex månader vid hemresan.

 

5. FOTOGRAFERING

Fotografering vid och i närheten av militära och polisiära byggnader och anläggningar är förbjudet. Detsamma gäller andra offentliga platser som bevakas av militär eller polis. Enligt Sweden Abroad, har personer som fotograferat vid sådana platser och vid demonstrationer blivit av med sin utrustning och i vissa fall arresterats. Och om du ska fotografera människor, be om lov innan.

 

6. DYKNING & SÄKERHET

Anlita alltid seriösa och välkända dykarrangörer, med kvalificerade instruktörer och ordentlig utrustning. Dykolyckor förekommer, och möjligheten till sjukvård kan vara begränsad. Vid oklarheter bör resenären kontakta sin researrangör eller den lokala turistbyrån. Tänk på att aldrig dyka och flyga samma dag. Enstaka hajattacker förekommer vid Rödahavs-kusten och i Sharm el-Sheikh. Resenärer uppmanas att följa egyptiska myndigheters instruktioner vad gäller bad och dykning.

 

7. NARKOTIKA 

Straffskalan för narkotikabrott inkluderar livstidsstraff och dödsstraff. Även små innehav kan innebära fängelse. Tramadol klassas som narkotika i Egypten och det är förbjudet att föra in eller ut det ur landet. Resenärer uppmanas att före ett besök i Egypten, hos närmaste egyptiska ambassad, informera sig vilka läkemedel som är lagliga att inneha.

 

8. HÄLSO & SJUKVÅRD

Sjukvård i Egypten kan vara dyr och standarden på vården varierar. Kontrollera inför din resa att du har tecknat en reseförsäkring eller kontrollerat om sådan ingår i din hemförsäkring. Ta med ditt reseapotek hemifrån. Det bör innehålla handsprit, solkräm och annat du tror du kan behöva som inte är narkotikaklassat, se punt 7. I Egypten finns det en del sjukdomar som inte förekommer här hemma i Sverige. Man bör vaccinera sig mot hepatit A och fylla på skyddet mot stelkramp, difteri och kikhosta.

 

9. TELEFONI I EGYPTEN

Ett relativt välutvecklat mobiltelefonnät täcker större delarna av Egypten. Svenska mobilabonnemang går att använda men till en hög kostnad. Att ringa till Sverige från Egypten med fast telefoni är dyrt. Kostnaden blir dock lägre med lokalt telefonkort. Trådlösa nätverk finns på de flesta större hotell och en del restauranger och caféer. Skaffa ett lokalt SIM-kort vid ankomst. De största operatörerna är Orange, Vodafone, WE och Etisalat. Kom ihåg att din telefon måste vara upplåst för att kunna använda ett utländskt SIM-kort. Om du behöver jobba under tiden, kan det vara en bra idé att använda en VPN för att skydda din personliga information när du använder offentliga WiFi-nätverk.

 

10. BOENDE

När du bokar hotell, var medveten om att det kan finnas olika priser för lokalbefolkningen och utländska besökare. Jämför priser noggrant för att få bästa möjliga erbjudande. Det är också bra att boka i förväg, särskilt under högsäsong.

Egypten, El Quseir, Marsa Alam-kusten, Mövenpick

 

11. TRANSPORT & TAXI

Förboka din transport från Cairo International Airport för att undvika oseriösa taxiförare. Inom städer är det bäst att använda appar som Careem eller Uber för säkrare och pålitligare transport, eller hotellets taxiservice.

 

12. KRIMINALITET & PERSONLIG SÄKERHET

Under vår resa vid Marsa Alam kusten, kände vi oss väldigt säkra. Men det är en mindre destination och med mindre befolkning. På större orter får man vara lite mer aktsam. Sexuella trakasserier på allmän plats av framför allt kvinnor är utbrett, i synnerhet i anslutning till demonstrationer och andra folksamlingar. Homosexualitet är inte förbjudet enligt lag, men betraktas i många delar av samhället som tabu och det förekommer frihetsberövanden och rättegångar. Om du råkar ut för ett brott är det viktigt att snarast möjligt, och innan du lämnar Egypten, göra en anmälan hos närmsta turistpolis.

 

13. ANMÄL DIN UTLANDSVISTELSE 

Om du vill känba dig extra säker under din resa, och vill att UD eller den svenska ambassaden ska kunna nå dig i händelse av en konsulär krissituation, kan du lämna dina kontaktuppgifter via den så kallade svensklistan här.

 

Egypten, El Quseir, Marsa Alam-kusten, Mövenpick

 

Translation 

Here are my thirteen best tips for your trip to Egypt. These will prepare you a little for your trip to this muslim country.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *