– I Samarbete med Smartbuy Glasses –

 

VILKA SOLGLASÖGON SKYDDAR BÄST?

 

Att åka på semester utan solglasögon är för det flesta en otänkbarhet. De ligger högt i packningslistan inte bara som het accessoar, men också som skydd för ögonen. Mannen min får lite småpanik om han skulle råkat förläga dem och köper utan att tänka ett par nya om dessa inte hittas. Själv tillhör jag den där lilla, lilla gruppen som faktiskt föredrar en semester utan solglasögon. Varför? Jag gillar ljuset helt enkelt.

Även om man skulle kunna tro att det skiljer sig mycket på solglasögon och solglasögon, så är det faktiskt ingen dramatisk skillnad olika modeller. Den dramatiska skillnanden ligger oftast i prislappen och märket. Trots det säljer exklusiva lyxmärken som aldrig förr i Sverige och på senare år har märken som Gucci och Louis Vuitton öppnat egna butiker i Sverige. Så vad ska man då tänka på när man köper solglasögon?

 

UV-SKYDD

Mörka glasögon utan UV-skydd lurar pupillen att vidgas och det kan skada ögat. Därför är ett bra skydd mot UV-strålar viktigt för ögonen. Klarar glasögonen att filtrera bort de ultravioletta strålarna? Det är bara glasögon med genomfärgade blå linser som inte har 100 procent UV-skydd. Alla moderna sportglasögon av god kvalitet har ett bra UV-skydd, men de som har en gul-orange-brun ton tar effektivare bort det blåa ljuset och tröttar därigenom ögat mindre. Tänk på att UV-strålningen är starkare på sjön eller i snö. Den största faran är att få grå starr om man får för mycket UV-strålar. Därför kan det vara bra att välja CE-märkta glasögon som har garanterat UV-skydd.

 

LINSEN

Tonade glas kan reducera reflexer vid bilkörning, eller förbättra ditt utseende. Till skillnad från fotokromatiska glas förblir färgen på ett tonat glas densamma. Om du är ljuskänslig rekommenderas en grå nyans eftersom den är neutral, medan till exempel en gul nyans kan vara bra för bilkörning nattetid och en brun nyans ger användaren bättre kontrast mellan färger och passar de som gillar att spela golf och tennis. Ljusare nyanser såsom rosa används i modesyfte, medan mörkare nyanser såsom grå eller brun kan användas för att ge skydd i solglasögon.

Polariserande Glas används för att minska bländning från reflekterande ytor, såsom vatten eller instrumentbrädan i en bil, genom att filtrera bort reflekterat ljus. Polariserande glas är bland annat bra för personer som gillar utomhussporter, fiske eller bilkörning. Dessa finns oftast i nyanserna grått och brunt.

Fotokromatiska Glas är kanske de ideala linsen för de flesta förhållanden är en fotokromatisk som ändrar färg utifrån solens ljusstyrka, då fungerar samma lins i alla väder. Men man bör komma ihåg att den aldrig blir helt genomskinlig när man är inomhus, utan alltid behåller lite av sin färg.

 

 

STILEN

För många är självklart stilen den viktigaste när man köper solglasögon. Och precis som med modet har också solglasögon ändrat stil. Men det finns faktiskt några klassiska modeller som aldrig gått ur tiden. Inte många accessoarer har väl någonsin blivit så förknippade med en person som John Lennon och hans klassiska runda solglasögon, så kallade ”Windsor eyeglasses” eller Tom Cruise med Ray Bans pilotmodell i . John Lennons ikoniska bågarna bars från början i alternativa kretsar under 60-talet som ett estetiskt attribut och har, förutom John Lennon, skuggat ögonen för flertalet andra megastjärnor som Mick Jagger, Boy George, Liam Gallagher och Ozzy Osbourne. Hitta din egen stil hos Smartbuy Glasses.

 

1. RAY-BAN – WAYFARER
Inga andra solglasögon har nått sådan ikonstatus som Ray-Bans storsäljare Wayfarer. Modellen har tillverkats sedan 1956 och var första båge att tillverkas i plast istället för stål. Solglasögonen är berömda för att bland annat ha burits av Bob Dylan och Blues Brothers, och de räknas idag som en klassiker i modern modehistoria.

2. RAY-BAN – CLUBMASTER
En av de idag kanske vanligast förekommande modellerna i hipsterkretsar är Ray-Bans klassiska Clubmaster. Den hornbågade glasögonmodellen har funnits sedan 40-talet men fick sitt stora genomslag på 80-talet då den blev decenniets tredje mest sålda. Efter att ha blivit lite bortglömda under 90-talet är de sköna retrobrillorna idag här för att stanna.

3. RAY-BAN – JACKIE OHH
Jackie Onassis var en stilikon på alla sätt, alltid med genomtänkta utstyrslar från topp till tå – och solglasögonen var naturligtvis inget undantag. Glasögonjätten Ray-Bans tolkning av den tidigare presidenthustruns stora bågar i modellen Jackie Ohh har redan blivit en modern klassiker.

4. RAY BAN – AVIATOR
Efter att Tom Cruise bar dessa pilotbrillor från Ray-Ban i filmklassikern ”Top Gun”, blev de hetaste modet över en natt. Idag är de klassiska pilotbågarna fortfarande precis lika stilmedvetna och deras popularitet verkar aldrig avta.

 

 

5. PERSOL – PO 714 STEVE MCQUEEN
När trendkänslige skådisen Steve McQueen 1968 dök upp på filmduken som Thomas Crown iförd ett par Persols av modellen PO 714 SM, blev bågarna en omedelbar klassiker. McQueen som var ett stort fan av Persols hade även en privat samling, och det klassiska solbågsmärket relanserar nu en begränsad upplaga av den klassiska modellen.

 

6. TOM FORD – CARY
Legendariska modeskaparen Tom Ford namngav dessa klassiska bågar efter Cary Grant, som en hyllning den stilige skådespelarens skräddarsydda stil. Modellen har blivit en modern klassiker och pryder ofta diverse Hollywood-kändisars nunor.

 

 

TÄNK PÅ DET HÄR NÄR DU VÄLJER SOLGLASÖGON

* Välj CE-märkta glasögon som har garanterat UV-skydd. Ett bra skydd mot UV-strålar är viktigt för att ögonen inte ska skadas.
* Se till att ha ett ordentlig fodral som skyddar glasögonen.
* Gröna och grå glas ger bäst färgåtergivning. Bruna glas är bäst vid bilkörning. Undvik blå glas då de skyddar sämre.
* Plastglas ger bättre UV-skydd än mineralglas, men är inte lika reptåliga
* Solglasögon är indelade i fem filterkategorier, beroende på hur mycket ljus de släpper igenom
* Optisk kvalitet. Bra solglasögon ska inte ha någon brytning.
* Obetydligt skydd. Släpper igenom mer än 80 procent av ljuset.
Litet bländskydd. Passar bäst vid ingen eller lite sol.
Mellanbra skydd. Passar bäst på våra breddgrader.
Bra skydd. För sjön, stranden eller på sydligare breddgrader.
Mycket bra skydd. På skidsemestern. Ska inte användas vid bilkörning.
* Hållbarhet. Vad händer vid lättare slag?
* Reptålighet.

 

 

Translation:
How do you choose your sunglasses? Today I am sharing how different glases and coulors can change how you sunglasses work. Getting the right pair of sunglasses isn’t allways about finding the coolest frames, but sometimes about what lense suites you the best. 

 

I samarbete med: Smartbuy Glasses
Foto: Daniela Nasteska Olsson
Källa: Skyddsnatet, Capio Medocular, Livsstil, Zeiss

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *