DAGS ATT UPPTÄCKA UBUD 

Vi vaknar till ljuden av fåglar vi inte känner igen och ljuden av tuppar högt ovanför Ubud i vårt Glampingtält. Vi äter frukost i en miljö med fantastisk natur och djungel runt omkring oss och vi hade kunnat stanna här hela dagen, men Ubud väntar på att upptäckas. Vi lämnar glampingen och en fantastisk upplevelse bakom oss och kör ner mot Ubuds Centrum. Det “andliga och spirituella” Ubud som man läst så mycket om, kanske man ska leta efter någon annanstans. De små gatorna myllrar av folk, men inte på ett dåligt sätt. Det är bara inte så spirituellt som det pratas om.

 

Vi parkerar bilen. Laddar upp med kameror och vatten. Idag ska jag få möta apor. Makaker. Om man har följt oss ett tag, vet man att jag har en liten förkärlek för apor. Det kan finnas så många inlägg om möten med apor att de kanske borde ha en egen kategori. Jag vet inte varför jag har denna fascination. Kanske är det för att de är så underhållande, lite som kattungar.

 

The Sacred Monkey Forest Sanctuary

Vi promenerar in i parken och behöver inte gå många meter förrän de är där. Makakerna. Kanske för att många av besökarna har stannat precis där för att köpa bananer av de två damerna som säljer och att aporna vet att det vankas godsaker. Vi väljer att inte stanna här och går längre in i parken. Det är varmt och fuktigt och svetten lackar. Men vad gör det. Överallt hittar man några av parkens nästan 700 apor.

 

Vi kommer till en liten damm och här är det full show. Makaker i alla storlekar dyker ner i vattnet, simmar, drar ner varandra och försöker ta sig upp. Runt dammen har det så klart samlats ett stort gäng besökare, och att ta de där folktomma bilderna är nästan omöjligt. Några meter bort börjar en dam skrika efter vakter. En apa har dragit i hennes barn och hon är riktigt upprörd och skriker “do something”. Men hon får varken medhåll av vakten eller oss som står runt omkring. Flera bara säger “they are wild anymals” och “then don´t come here”. Och jag kan bara hålla med. Man måste förstå att detta är vilda djur och man kan inte förutspå hur de kommer bete sig när man håller mat i händerna eller går i närheten av dem.

 

NÄRKONTAKT MED EN MAKAK OCH KANSKE LITE KÄRLEK

Vi promenerar omkring och njuter av den otroliga skogen här. Och så köper vi till sist några bananer. Vi drar bort från folksamlingarna och hittar en liten avsats att sitta på. Av någon anledning får mannen för sig att ställa stativet och kameran några meter bort och bara låta inspelningen gå. Jag är så tacksam för det idag, [se Görans film längst ner i inlägget] . I närheten står en av vakterna. Han ser att vi är ganska lugna och kommer bort till oss för att hjälpa till lite. Han visar oss vad man bör göra och inte bör göra.

– Don´t hide food. Open hand.
Och helt plötsligt sitter vi där. Med en makak i knät. Det är svårt att förklara känslan. Men man känner sig både glad och lite välsignad på något sätt. Att man har blivit utvald och fått lite vild kärlek. För ja, jag blev nog lite smått förälskad.

 

Om The Sacred Monkey Forest Sanctuary

The Sacred Monkey Forest hittar man i hjärtat av Ubud. Det lokala namn är ”Padangtegal Mandala Wisata Wanara Wana Sacred Monkey Forest Sanctuary” och skogen ägs av byn Padangtegal. Och även om vi som många andra kommit hit för aporna, är naturreservatet en upplevelse i sig. Här finns över 100 olika sorters träd och även idylliska tempel som har kommit att bli hem för många av aporna i skogen. Det exotiska läget, där en djungel fylld av apor möter Balinesiska tempel har gjort att naturreservatet har blivit en populär resedestination för många resenärer. Idag är det inte ovanligt att det kommer 15 000 besökare under en måndag, till skillnad från 1986 då besöksantalet snarare kunde vara runt 800.

 

Naturreservatet utgör ett hem för nästan 700 Macaque-apor [Macaca fascicuiaris] som är uppdelade över fyra olika flockar. Makaker finns utspridda över hela Sydostasien och Bali är ett av de ställen där du kan hitta dem på många olika platser på ön. Vanligtvis håller sig honan till en och samma flock genom livet medan hannarna ibland byter flock. För att en hane skall kunna migrera till en annan flock krävs det att han blir accepterad av den nya flockens honor. Även om Makakaker trivs bäst i den Balinesiska skogen är det inte ovanligt att de håller till bland risfält eller ibland besöker byområdena.

 

Dragon Bridge

Där är många fantastiska sidor i “The Sacred Monkey Forest”. Utöver de tre större templen, där det äldsta är från 1300-talet, finns där nästan hundra fantastiska skulpturer,  enorma imponerande träd och plantor och två apkyrkogårdar. Trots att allt det är imponerande är kanske Dragon Bridge bland de mest imponerande i parken. Den detaljerade och handgjorda bron som går över ett en liten dal i skogen. Ingen vet hur gammal bron är, men man tror att den är över 700 år gammal och det finns många historier och legender kring den mystiska lilla bron. Själva bron går rätt igenom enorma Banyon Träd och leder till The Holy Bathing Temple.

 

TIPS INFÖR MÖTET MED MAKAKERNA

– Kom ihåg att det handlar om vilda djur. Om du är rädd, kanske du inte bör gå in i parken.
– Utmana inte aporna eller kalla på dem. Att skrika kan skrämma dem.
– Göm inte mat i väskor, bakom ryggen eller ovanför huvudet.
– Om du vill att de ska komma nära dig, sätt dig någonstans lugnt och bara håll en banan i handen.
– Rör inte aporna. Framför allt inte bebisarna. Mammorna kan bli aggressiva. Men om det rör dig, sitt bara still och njut.
– Vakter finns överallt. Om du är osäker men ändå vill komma en apa närmare, be dem om hjälp eller tips.
– Om en apa skulle hoppa på dig, håll dig lugn och skrik inte. De hoppar ganska snabbt bort.
– Var uppmärksam så att du inte trampar eller sätter dig på deras svansar.
– Ha inte på dig kläder eller värdesaker du är rädd om. De kan finnas makaker som gärna drar i kläderna.

 

 

 

Translation:
My love for monkeys made it impossible not to go to the Sacred Monkey Forest Sanctuary in Ubud on Bali. And what an experience we had. People go there for the monkeys, but the forest is amazing and definitely worth the visit too.

 

Foto: © Daniela Nasteska Olsson / Göran Olsson
Film: © Göran Olsson

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

6 Comments

 1. Enda en veldig flott film! :-) For noen tenner de apene har…

  1. Stort tack Marianne. Haha. Ja de har ju en och annan tand.

 2. Tyckte att monkey forest var så otroligt häftig – och barnen älskade det också.

  Såg en som lade upp en exakt likadan film som din någon dag senare på Facebook – med skillnaden att det då slutade med att apan bet personen. Så jag gjorde kanske rätt i att vara betydligt mer rädd än du – jag är ingen djurvän och var sååå nervös! :)

  1. En sån otrolig park och så fin.

   Jag var nog fullt medveten om att det hade kunnat gå så för mig med. Men jag tror att min försiktighet och så klart vakten ett par tre steg bort som vakade över oss var betryggande. Man får ju INTE glömma att de är vilda djur.

 3. åh vilka sötisar tänkte jag, och så såg jag bilden där man ser huggtänderna :D Nej men ljuvliga är de trots allt, och vilken himla bra video, blev lite rörd av när apan kom och satt sig tätt intill dig <3

  1. Ja man måste respektera att de är vilda djur, vilket många inte gör och sedan hamnar i en situation de ogillar. Vi hade sån oerhörd tur. För vi bara satte oss och kom han :). Oerhört speciell känsla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *