Vem får egentligen armstödet ombord på planet? Hur långt är det egentligen okej att fälla bak sitt flygplanssäte? Går det bra att prata med grannen?  Att man visar allmänt hyfs under sin resa och att man respekterar sina medpassagerare ombord på planet borde vara en självklarhet men tyvärr tycks inte alla dela den synen.

 

Reseetikett och flygvett är något som man enkelt kan bli bättre på. Både för sin egen skulle och sina medpassagerares skull. Idag delar jag med mig av mina 15, 17 bästa tips på reseetikett. Fler resetips hittar du under kategorin Inför resan.

 

FÖRBERED för säkerhetskontrollen.


Det har gått ett par år nu sedan i stort sett alla världens flygplatser införde strikta regler om vätska. Men trots det finns det alltid personer som blir förvånade över när de blir ombedda att slänga sin dryck eller annan vätska. Även om detta håller på att ändras på vissa flygplatser som Arlanda.

1. Förbered redan hemifrån
Packa dina flytande vätskor redan hemma i en ziplock på en liter. Flaskor får vara på max 100 ml styck. Ett tips, ta med några extra ziplocks hem från flygplatsen nästa gång du reser. OCH ha ziplocken lätt tillgänglig vid boardingen.

2. Ha dina resedokument, det vill säga boardingkort och ID-handling tillgängliga. Ett tips är att skaffa en reseplånbok som har plats för samtliga dokument.

 

SÄKERHETSKONTROLLEN


3. Dator eller ipad läggs i egen låda.

4. Jacka, mössa, bälte och halsdukar ska tas av.

5. På vissa ställen kan du få ta av skorna.

6. När du kommit igenom kontrollen. Bilda inte en kö genom att plocka ihop dina saker vid bandet. Ta med dina lådor till de platserna avsedda för det. Om det finns såna så klart.

 

Reseetikett och Flygvett

 

BOARDING


Ja. Det kan ju låta som det lättaste i världen. Och ändå är detta kanske det stökigaste momentet.

7. Om boardingen är uppdelad i grupper finns det en anledning. Att boardingen ska bli lättare och för att man ska undvika trängsel och rusning i flygkabinen. Vänta tills din sektion ropas ut. Sitt ner och njut av ett par extra minuters mobilsurfande innan det är dags att sätta telefonen i flightmode

8. Förbered redan innan vad du kommer behöva under din resa. Skapa inte köer genom att börja plocka ut allt du behöver just under boardingen. Det skapar direkt irritation hos medresnärerna. Eller ha en liten extra necessär med det du vet att du kommer behöva under resan. Jag har alltid allt jag behöver i handväskan som jag ställer under sätet. Alternativt vänta tills planet lyft.

9. När du ska lägga upp dina väskor gör det lite snabbt och smidigt och sätt dig ner. Alternativt släpp fram några i kön bakom dig.

 

 

UNDER FLYGRESAN


10. Försök respektera dina medresenärer. Håll god ton, rimlig ljudnivå, använd hörlurar, låt inte barnen sparka på sätena och rimlig doftnivå [kanske undvika parfymprovningen på taxfreen innan avgång].

11. Har du en lång flygning kan det vara trevligt att hälsa på dina stolskompisar.

12. Vems är armstöden? Kanske man kan låta personen som sitter i mitten få dem. Han eller hon kan inte luta sig mot fönstret och kolla på utsikten och tvingas dessutom sitta ihopklämd mellan två andra personer. Det minsta vi kan göra är att ge de små stackarna armstöden!

13. Innan du fäller stolssättet är det god etikett att fråga innan du gör det. Kan vara så att personen bakom sitter och äter, har dricka på sin stolsbricka eller andra prylar som kan rasa. God etikett är det också att fälla upp stolssättet inför måltider.

14. Ta av sig strumpor och skor?! Denna fråga delar många. Generellt tycker de flesta att man bör ha skorna på när man ska på toaletten. Många vill helst inte se folks bara fötter. Om du väljer att ta av skor och strumpor, behåll fötterna innanför din sfär.

15. Sätta upp fötterna mot sätet framför dig. 84% av svenskarna tycker inte detta är okej. Här är jag lite skyldig. Jag gör det ibland när jag får ont i ryggen eller kramp i benen. Men om man gör det, försök låta bli att gunga sättet framför och behåll strumporna på.

 

Reseetikett och Flygvett

 

GÅ AV PLANET


Ja vi ses vid bagagebandet! Ändå har många så bråttom att ställa sig upp i mittgången.

16. Tips. Ta det lugnt. Sitt kvar och låt alla gå av så kan du gå av i lugn och ro. Såvida du inte har ett anslutningsplan.

17. Var inte den som väntat med att resa sig upp tills kön bildats. Och då ska tränga sig in i kön OCH ha ner största handbagaget. Inte populärt.

 

RESEETIKETT, INGEN ÄR PERFEKT


Det är okej att göra fel! Ingen resenär är perfekt, inte ens de som är resvana och det är hur du hanterar situationen som verkligen betyder något. Det är okej att göra fel och det viktigaste är att du ber om ursäkt och att du är ödmjuk trots potentiella språksvårigheter. Viktigt är det kanske också att komma ihåg att inte alla är lika resevana. Var inte rädd för att erbjuda hjälp eller tips när du ser att någon kämpar eller har svårigheter.

 

Vill du se hur illa vi resenärer kan bete oss? Gå till flygvärdinnornas Istagramkonto Passanger Shaming. Dela gärna med dig av dina bästa tips för flygresan.

 

Saker som retar svenskar under flygresan

 

Translation:
Here are my best tips on how you make you flight the best possible for you and your fellow travelers.

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

8 Comments

 1. Många som skulle behöva läsa det här! Det där med armstöd kan jag bli helt vansinnig på och utan att lägga något som helst könstänk på det hela måste jag bara stilla få undra vad det är som gör att alla (kan finnas undantag som jag dock inte har träffat på) manliga individer tror att armstöden är deras ägodel???

  1. Jag kan nog hålla med lite Marina, ofta som lite mindre tjej i mitten, får man lära sig att undvika armstöden. Men nästa gång tar vi över dem ;)

 2. Visst finns det en del att tänka på! Jag undrar ibland … exakt hur sen får man vara för att få tränga sig förbi i säkerhetskontrollen…? Sist höll vi på att missa flyget. Gick ombord en minut innan avfärd ;) Folk som brer ut sig … usch! Det är ju trångt nog ändå…! Önskar en fin påskhelg! Häldningar från Tallinn!

  1. Jag tycker absolut att man ska släppa fram de som har bråttom. Ibland kan man ju säga till vakterna som då hjälper en fram. Hoppas ni med har en fin påskhelg.

 3. Bra tips! Vill göra ett tillägg kring säkerhetskontrollen. Lägg vätske-zip:en lättillgängligt i handbagaget så att du slipper stå och rota i djupaste väskan. Förbered redan i kön till kontrollen genom att ta av bältet ur byxorna, ta upp påsen med vätskorna, packa ner metalföremål i handbagaget så att du slipper ha sju-åtta prylar att ta rätt på i lådan efter kontrollen.

  Men framförallt – ha vätskorna framme.

  1. Bra där. Lägger till det tipset så klart :). Och bältet måste ju också vara med.

 4. Åh vilket underbart inlägg! Hur svårt ska det vara liksom?
  Nu när jag flög hem från Spanien igår utspelade sig följande. Jag hade en tight connection på 55 minuter till nästa flight och klockan var nu någon minut före avgångstid på denna flight. Jag satt på C-säte och en ung kille satt på B. En kvinna kommer och pekar mot A-sätet. Vi reser oss förstås upp och krånglar oss ut i gången för att släpa förbi henne. Hon sätter sig på sitt A-säte och lägger samtidigt sin handväska och 2 shoppingpåsar på B-sätet, lutar sig sedan framåt till säte framför och börjar prata med en kvinna där som hon tydligen känner. Kvar står jag och killen i gången och blockar hela boardingen!

  1. Alltså, jag som är stolt över hög tolerans för ilska, hade nog blivit galen. Ser ett helt inlägg av sådana här händelser framför mig av 4000 mil :D. För inte så länge sedan var med om en annan frustrerande upplevelse. Planet hade landat, och mannen längst fram ställer sig upp. Blir ombedd att sitta ner. Efter att åter blivit ombedd att sitta ner, av en väldigt tolerant flygvärd, utbryter han i en dialog av personliga och högljudda påhopp. Jag viskar “moron” och mannen på andra sidan försöker sig på ett “he is just doing his job”. Lite effekt av allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *