Ungern, Debrecen, Ikon (3)

 

Det är första kvällen i Debrecen och ett bord har bokats åt oss på IKON. Debrecens bästa restaurang. Restaurangen ligger lite diskret vid det centrala torget på Piac str 23. I dörren möts vi av chefskocken som visar oss till vårt bord och välkomnar oss.

 

Ett glas vitt vin hälls upp och till det nybakat bröd. Ett bröd som retar smaklökarna och får oss att längta till första rätten. Vi har alla beställt deras femrätters smakmeny, men innan den serveras, får vi smaka en lokal specialitet. Dubbel sausage. Dubbel korv. En fantastiskt god sådan serverad med senapssås och så klart hembakat bröd.

 

Den första rätten i smakmenyn är en sallad på rädisor. Rädisor som jag aldrig riktigt har lärt mig tycka om. Inte förrän nu. Salladen är fräsch, frisk och len på samma gång. Och jag är såld. Rädisor. Sedan kommer potatissoppan. Och hur god kan en potatissoppa vara? Ja så god att man kan längta efter den i skrivande stund. Ja, så god att det troligen är en av de fem godaste sopporna jag ätit under min tid. Och jag anser mig vara en soppgourmé.

 

Den tredje rätten innehåller ytterligare en råvara som jag inte är så van vid, anka. Men den är så mör att jag knappt hinner fundera på vad jag äter innan den är borta. Den näst sista rätten är en av mannens favoriter. Inte bara här, men generellt. Krispigt sidfläsk. Okej. Här får jag erkänna. Min bit slinker lite diskret över till mannens tallrik, men pastan på tallriken behåller jag själv. Sista rätten är en fantastisk final på en galet god middag. Cheese cake med hallonskum. Och ja, här skickades inget mellan tallrikarna, varken diskret eller odiskret. Ni vet, även om man är supermätt, så finns det alltid plats till lite efterrätt.

 

På Ikon lagar man traditionell mat med en modern tvist. Lokala råvaror är viktigt, men också att det är säsongens bästa. Och vi får så klart avsluta vår kväll med att ta en titt in restaurangens innersta. Det toppmoderna köket. Och där får vi också möta huvudkockarna och tacka för en fantastisk kväll. Jo, Debrecen skulle jag kunna åka tillbaka till, bara för att äta på IKON igen.

 

MENU 30 KM


Fresh bread

Herb cream cheese, radish salad
– With Czemiczki, Tolcsva Tokaji Furmint 2014

Hungarian potato soup, mangalitsa debreziner, sour cream

Confited duck neck, poached egg, toast
– Légli Géza, Gesztenyés Rajnai Rizling 2011

Crispy pork belly, spring vegetables, fresh garganelli
– Pannonhalmi, Sauvignon Blanc 2015

Cottage cheese cake, raspberry foam
– Obzidian Bormanufaktúra, Kései Cuvée 2014

6.500 Huf/ person
Matching wines with the tasting menu: 9.900 Huf / person.
[9.900 Huf = 295 svenska kronor]

 

Ungern, Debrecen, Ikon (1)

Ungern, Debrecen, Ikon (2)

Ungern, Debrecen, Ikon (4)

Ungern, Debrecen, Ikon (6)

Ungern, Debrecen, Ikon (5)

Ungern, Debrecen, Ikon (11)

Ungern, Debrecen, Ikon (10)

 

Translation:
Ikon is the best restaurant in Debrecen. But it is also the third best resturant in Hungary. The amazing menue is a twist on local hungarian cuisine made with local produce.

 


Resan var en pressresa och arrangeraes av Hungariam Tourism.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

 1. Skulle ni rekommendera stället för en barnfamilj?

  1. Svårt att säga :). Beror hur kräsna barnen är. Men de har även en barnmeny…

   1. Syftade mer på stämningen där inne :-)
    Så det inte är för mycket “Nobelfest” över stället!

    Nationalparken satt jag och läste om nyss, verkar trevligt “! Hur tog ni er dit från stan? Fick ni förboka? Hinner man med mycket på en dag här? Känns gigantiskt stort när man läser på bloggen här och deras sida.

    Tack för mycket intressant och bra läsning! Ni har sålt in mycket i Debrecen ikväll :-)

    1. Åh jättemysig stämning även för barn. Inte så “uppklätt och stelt”.

     Parken är nog bästa att förboka. Det kan säker hotellet hjälpa er med. Inte så farligt stor stad pch mycket är på promenadavstånd och spårvagn och taxi finns. Eftersom det finns så mycket för barnen får man kanske bestämma sig för några aktiviteter. Svårt att hinna allt på en eller två dagar.Hortobagy är ett absolut måste :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *