På Kap Verde är frukosten och lunchen inga viktiga måltider. Vanligen tar man en kaffe med mjölk till frukost och till lunch kanske en sallad eller en smörgås. Middagen däremot, som i många andra sydligare länder, intas sent och storslaget. Många restauranger öppnar inte förren efter sju på kvällen.

 

Kap Verdes läge mitt i havet bidrar självklart till att köket här domineras av fisk i alla former. Tonfisk är kanske vanligast och tillagas i många former, tonfisk-curry, tonfisk-carpaccio eller soppa på tonfisk. Nationalrätten Kallas för catchupa. En gryta eller soppa beroende på vem som tillagar den. Tillagningen varierar men vanligtvis görs den på bland annat majs, bönor, sötpotatis, olika slags kött eller fisk, squash och i vissa fall även banan eller andra eventuella ingredienser man råkar ha hemma. Ofta sparar man resterna från middagen, silar bort vätskan och steker upp allting till frukost dagen därpå, gärna tillsammans med bacon och ägg. En rätt som ofta finns på restaurangernas menyer är arroz de mariscos. En gryta med ris, fisk och skaldjur.Olika typer av musslor är också populärt, ofta som förrätt. Till efterrätt serveras ofta getost med torkade frukter. Pudim de leite och pudim de coco är pudding gjord av mjölk som serveras med karamellsås. En populär dessert är doce de papaya, glaserad frukt serverad med salt ost.

 

Nationaldrycken kallas för grogue och påminner om hembränt. Drycken är ett sockerrörsbrännvin som närmast kan beskrivas som en blandning mellan hembränt, grappa och rom. Man tillverkar också en likör, ponch, som är grogue sötad med honung och olika frukter som  jordgubbar, apelsin eller mango. Den inhemska ölen heter Strela och man importerar även Super Bock och Sagres från Portugal. På ön Fogo produceras viner som kan vara värda att prova, vi gillade rosén.

 

Restaurang Meditarineo är en fantastisk liten Italiensk restaurang med supergod Italiensk mat. Men här serveras även underbar fisk och man får en riktigt bra service. På Américo´s äter du fantastisk fisk, men även här kan du få mycket annat. Dagens fisk får du får 8,5 euro. Atlantis blev vårt daghak. Här bör man prova en “Sandwich burger” med bacon. Pris 6 euro. En av de godaste burgarna jag ätit i hela mitt liv [vilket kanske inte säger så mycket, ännu mindre med tanke på att jag inte äter burgare speciellt ofta], men god var den. Även a la carte menyn här är riktigtbra.

 

Andra restauranger som rekommenderas är Angulo [prisnivå låg], Farolin [prisnivå mellan-hög], La Tortue [mellan-hög], Café Criol [prisnivå låg], Cultural Café [prisnivå låg-mellan], Chez Pastis [prisnivå mellan-hög], Relax [prisnivå låg], Leonardo [prisnivå mellan-hög]. Priserna på de flesta restarungerna ligger mellan 80 och 220 kr för en huvudrätt.

 

 

0
fb-share-icon0
20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *