Frankrike, Provence Alpes Cote D´Azur, Saintes de la Mer

 

Vi är på väg till Saintes Maries de la Mer i Provence Alpes Cote D´Azur i Frankrike. Från Hyéres har vi tagit oss till Camargue via Marseille och Arles. Vi har lämnat de stora vindruvsodlingarna bakom oss. Likaså de stora fälten med solrosor. Helt oväntat har vi landat i ett landskap fullt av rosa flamingos och vita hästar.

 

Camargue ligger söder om staden Arles och är ett franskt floddelta som 1986 utsågs till en våtmark av internationell betydelse inom ramarna för Ramsarkonventionen. Camargue är en av kommunerna i departementet Bouches-du-Rhône som också består av delar av kommunen Arles och kommunerna Saintes Maries de la Mer och Port Saint Louis du Rhône. Med en yta på över 930 km², är Camargue Västeuropas största floddelta. Och det är inte förrän vi landar här, som vi förstår att Camargue är känt för sina vita Camarguehästar, svarta tjurar och rosa flamingos.

 

Vi kör igenom Camargue och fascineras av mängderna av vita hästar och hästgårdarna som ligger tätt inpå varandra. Men vi är inte här för hästarna. Vi ska spendera vår kväll i Sainte Maria de la Mer. Vi vet inte något alls om byn, men den ligger rätt på vägen mot Port Lauragais. Port Lauragais där vi om några dagar ska hämta vår kanalbåt. Vi kommer helt oväntat in i en ljuvlig liten strandstad. Inte ett höghus så långt ögat kan nå, men desto fler små låga vita hus.

 

År 2009 hade Saintes Maries de la Mer 2 308 invånare och är belägen vid Medelhavet. Tack vare sin långa sandstrand har staden blivit en populär turistort med många hotell och restauranger. Staden har till och med stått modell för några av Vincent van Goghs berömda målningar, och den har inspirerat Tori Amos till en låt, Mary’s of the Sea. Platsen där staden ligger har varit bebodd sedan forntiden, men den nämns första gången på 300-talet av geografen Rufus Festus Avienus, som berättar att guden Ra dyrkades där.

 

Frankrike, Provence Alpes Cote D´Azur, Camargue

Frankrike, Provence Alpes Cote D´Azur, Camargue

 

SAINTES MARIES DE LA MER, DET ÄR HÄR ALLT FOLKET ÄR

 

En strandpromenad men söta små broar, en ljuvlig liten båthamn, en liten arena och en gågata full av mysiga restauranger. Och om vi undrat vart allt folket är när vi passerat alla andra byar på vår färd, vet vi nu var alla är. De är här i Saintes Maries de la Mer. Vi har fortfarande inte bokat hotell, men vet att vi bara måste stanna här. Vid sex börjar vi bli lite hungriga. Gågatan har blivit konstigt tom på folk. Restaurangerna likaså. De öppnar inte förrän klockan sju.

 

Vi hittar en jättemysig restaurang vid ett av torgen. Tyvärr. Fullbokat. Vi går vidare och hittar ett ställe som bara kallar på mig. La Cour. Det är så många kul detaljer som bara kallar på fotografen inuti mig. Men vi är fortfarande tidiga. Personalen sitter och äter kvällsmat. Men vi får ändå sätta oss. Visst är det bra när man få välja exakt det bordet man vill ha. Och valet blir ytterligare en fullträff. Vi äter en helt ljuvlig tapastallrik till förrätt följd av fisk och boeuf bourguignon [som faktiskt smakar lite som vår Svenska biff stroganoff].

 

HOTELL THALACAP CAMARGUE, PARTIAL VIEW

 

Vi hamnar på hotell Thalacap Camargue, med en “partial view” mot havet. Hotellet är kanske det längsta vi någonsin bott i. Och vi bor så klart så långt från receptionen som man kan komma. Rummet är enormt och badrummet likaså. Standarden inte likaså. Vi har bara varit på rummet några minuter när vi hör en smäll från badrummet. En av plattorna på badkaret har trillat av och ligger fint på badrumsgolvet. Men vi är inte kräsna. Mannen lagar. Så klart.

 

Vi äter som vanligt en sen frukost. Av de flesta kallat lunch. Restaurangen ligger jättefint på översta våningen med utsikt över havet. Och även om vi gärna hade stannat några dagar här, är det dags att köra vidare. Vi lämnar mysiga Saintes Maries de la Mer och fortsätter vår resa mot Port Lauragais. På vägen ut från Saintes Maries de la Mer hittar vi den lilla och fantastiska gatubutiken full av lokalproducerade viner, patéer, frukter och grönsaker. Så vi laddar upp lite inför vår båtresa. Nästa stopp blir i Siran. Här får vi uppleva vår första slottsupplevelse med Fine Dining i Frankrike.

 

Frankrike, Provence Alpes Cote D´Azur, Saintes de la Mer

Frankrike, Provence Alpes Cote D´Azur, Saintes de la Mer

Frankrike, Provence Alpes Cote D´Azur, Saintes de la Mer

Frankrike, Provence Alpes Cote D´Azur, Saintes de la Mer

Frankrike, Provence Alpes Cote D´Azur, Saintes de la Mer

Frankrike, Provence Alpes Cote D´Azur, Saintes de la Mer

Frankrike, Provence Alpes Cote D´Azur, Saintes de la Mer

Frankrike, Provence Alpes Cote D´Azur, Saintes de la Mer, La Cour

Frankrike, Provence Alpes Cote D´Azur, Saintes de la Mer

 

Translation
We are on our French roadtrip when we find our selves in Saintes Maries de la Mer. A really adorable beach city visited by a lot of people. And no wonder why. Lovely beach and a lot of thing to do and see. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *