Reseguide till Paris

 

Jag har många favoritställen i Paris. Det är svårt att inte få det. Det är så klart inte bara tanken om romantiska Paris som färgar av sig, men den fantastiska arkitekturen, de många vackra byggnaderna, de vackra broarna, de söta kaféerna och de fina parkerna gör det svårt att inte falla för staden. 

 

Paris betraktas som en av världens mest romantiska städer och är ett kärt besöksmål för många svenskar. Men om man har begränsat med tid, är kanske inte allt med staden värt att lägga möda på och det kan också vara svårt att välja vad man ska fokusera på. Här finns mer än 70 museer, 37 broar, 31 monument, 3 operahus, 171 kyrkor och tempel, 208 teatrar och cabaréer, 20 täckta alléer, 84 biografer, 14 kyrkogårdar, 108 Wallace fontäner [fontäner som man kan dricka från] och 463 parker och trädgårdar [31 offentliga parker].

 

Är man där för första gången är det självklart att det finns vissa saker man absolut vill göra och se, och det bör man, men man kan också spara lite tid på en del saker. Jag har varit i Paris tre eller fyra gånger, så det är inte jättemånga gånger, men jag tycker ändå att jag under de tillfällena har plockat på mig lite saker som jag idag vill dela med mig av. Så här kommer mina tips på vad jag anser gör Paris bäst och vad jag tycker man kan skippa. Några av Paris attraktioner är med på flera ställen i listan av olika anledningar.

 

Dela gärna med dig av ditt bästa tips till Paris i kommentarfältet nedan. 

 

LÄS MER: Det andra Paris, bortanför stadens pulserande center.

 

 

MINA TIO ABSOLUT BÄSTA TIPS TILL PARIS

1. SKÖNA SKOR
Man går sällan så mycket som man gör i Paris. Ett par riktigt sköna skor är det absolut viktigaste av ALLT.

2. HOTELL
Om man inte gillar att åka lokaltrafik, metron är dock jättebra, boka ett hotell som ligger lite centralare för att slippa dyra taxiresor, för mycket lokaltrafik och ha nära till det mesta. Undersök var de sevärdheterna du vill besöka finns och boka boende nära dessa. Quartier Latin, Latinkvarteren, är bland de högst rekommenderade. AirBnB kan också vara ett bra alternativ till dyra hotell.

3. PICKNICK
Ta en dag när ni hoppar över lunchen eller kvällsmaten. Handla gott hos den lokala bagaren, lite i charkuteributiken och i vinbutiken och så har ni den perfekta picknicken. En enkel baguette, pain riche, och lite vin fungerar också. Sätt er någonstans längs med Seine och fika. Precis som Parisborna.

4. FÖRESTÄLLNING PÅ BOBINO
Alltså, vill man utmana sig själv, kan man byta ut den där musikalen mot en föreställning på Bobino i 14e arrondisementet. Vi såg TUTU som är en galen experimentell balett. Mer om den kommer snart.

5. PROMENADER
Promenera längs med Seine så länge du orkar. Från Gare De Lyon, järnvägsstationen, till Eiffeltornet är det cirka 6,5 kilometer. Upplev Paris broar både nere vid vattnet och uppe vid vägen. På 1600-talet sålde kolportörer böcker på gatorna kring Pont Neuf, och bron var i perioder platsen för uppläsningar, skådespel och musikuppträdanden.  Staden är uppdelad i 20 arrondissement, något som hjälper dig att hitta rätt. Allt du behöver är bekväma skor och en bra karta.

6. BESÖK EN PARK
I Paris finns ett 30-tal parker, sammanlagt 500 hektar av oaser i storstaden. Gör som Parisarna och bege dig till någon av dem. Jardin de Luxembourg i sjätte  arrondissementet är den centrala parken som är en utmärkt plats för att slappna av och njuta av stunden. Tuilerierna, mellan Louvren och Concorde, är annars den största i fransk stil med räta linjer och tätt mellan statyerna. I Jardin des Plantes finns cirka 50 exotiska djurarter och även gamla växthus med tropiska plantor. Söker du en romantisk park med vackra folier så är Parc Monceau i 17:e arrondissementet ett givet val. Barnens favorit är Jardin d’Acclimatation, med nöjesfält, björnar och bondgård med grisar, kaniner, får och höns. Denna park ligger västerut, i Boulognerskogen.

7. TAXI FRÅN FLYGPLATSEN
Taxi från Järnvägsstationen till Orly kostar cirka 400 kronor. Mycket om man är ensam, värt det om man är fler för att slippa stökiga tåg.

8. MUSEUM
Paris har över 70 museer. Om man ska besöka något museum alls, måste man till Louvren, enligt mig. Det är inte bara en hipe, utan ett av få museer som jag faktiskt gillar riktigt mycket.

9. FAVORITOMRÅDEN ATT STROSA I
Mina tre favoritområden i Paris är Monte Martre, Quartier Latin och Marais. Besök minst ett eller alla.

10. KAFÉ
Det är något med Paris och sitta på kaffe. Det här ska man göra så mycket och så ofta man bara kan. De är kvarterets vardagsrum, öppet för alla. Bläddra i en tidning, titta på folk, deppa, koppla av, pussas, skriv en roman, läs en bok, skvallra med en bästis eller byt några ord med en okänd medmänniska.

 

Om du inleder med ett “Bonjour, madam/mademoiselle/monsieur”
kommer du att bemötas på ett helt annat sätt av butiksbiträden, servitriser och servicepersonal. Sedan kan du försöka göra dig förstådd på engelska.
Parisare gillar att man anstränger sig lite.

 

 

MINA FEM TIPS PÅ VAD JAG TYCKER MAN KAN SKIPPA I PARIS

11. KAFÉ ANGELINA
Det kända och berömda kaféet Angelina som de flesta “Gossip Girlföljare” hört talas om. Förvisso är kakorna fantastiska och spektakulära, men mysigt, det vet jag inte riktigt. Massor med folk och inte så mysigt som jag trodde det skulle vara.

12. EIFFELTORNET
Besöka Eiffeltornet tänker jag inte avråda från, för det hör liksom till. Men att åka upp i själva tornet? Ja, om man har en massa tid över som man inte vill använda till roligare saker. Dessutom, är man i själva tornet, får man ju inte med det i panoramabilden över staden. Ta metron till Trocadéro och gå nerför trapporna mot “Madame du Fer”, fortsätt över Pont d’Iena och se hela skapelsen från marken.

13. MONA LISA
Jag gillar verkligen Louvren. Men jag vet inte om jag tyckte det var värt varken tiden eller trängseln för att se Mona Lisa. Louvren har så mycket annat mer värt att lägga tid på än att trängas med hundratals andra turister för att se en liten tavla.

14. MUSEER
De flesta muséerna. Det låter kanske konstigt. Men för mig är Paris bäst utomhus. Ja, jag skojar lite. Paris har som sagt över 70 museer och är man konst eller modeintresserad är detta verkligen staden för dig. Men jag tycker att tiden i Paris spenderas bäst utomhus. Skulle du ändå gilla muséer, hittar du 11 tips här.

15. MAKRONEN
Nästan lika ofta som en baguette under armen ses parisare med en liten lyxig kartong i nypan, på väg någonstans för att njuta i lugn och ro. De flesta har sin bestämda favorit, antingen det är Dalloyau, La Maison de Chocolat, Gérard Mulot, Pierre Hermé eller Ladurée. För mig är Makronen övervärderad. Köp då hellre än av de alla andra goda bakelser som Paris bagerier och kaféer erbjuder.

16. PALAIS DE TOKYO
Palais de Tokyo är ett av Paris alla moderna muséer. Tyckte inte det var värt tiden på något sätt. Och hoppa gärna över restaurangbesöket här, såvida du inte vill vänta två timmar på att få huvudrätten.

 

 

FEM SEVÄRDHETER SOM JAG TYCKER ATT MAN INTE BÖR MISSA

17. MONTE MARTRE & SACRE COUER
I konstnärskvarteret Montmartre återfinns kända kyrkan Sacré-Cœur samt teaterscenen Moulin Rouge. Terassen framför Sacre Couer erbjuder en av de finaste gratisutsikterna över Paris. Passa på att åka hit vid middags tid och kombinera panoramautsikten vid solnedgången med god mat och få den äkta Pariskänslan genom att gå längst med de små pittoreska gatorna där konstnärerna står och målar och kanske bli avmålad själv. Välj själv om du vill promenera de 1665 trappstegen upp eller om du väljer att åka upp med bergbanan som startar vid slutet av Rue Foyatier.

18. JARDIN DE LUXEMBOURG
Gör som Parisarna och bege dig till parken Jardin de Luxembourg i sjätte  arrondissementet. Den centrala parken är en utmärkt plats att slappna av och njuta av stunden. Köp med lite jorgubbar, ost, kex och vin i någon affär och packa en egen picknickkorg. På helgen kommer lokala familjer hit och låter sina barn leka med radiostyrda båtar i vattnet, och parken är riktigt blommande och vacker. Det känns som om du går in i ett vykort, mitt i Paris.

19. NOTRE DAME
Försök tima in besöket på Notre Dame när det är mässa. Katedralen byggd 1163–1345 är helt klart värt ett besök eller två. En helt otrolig upplevelse.

20. LOUVREN
Det finns en anledning till att Louvren är världens mest besökta museum. Det är det största nationalmuseet i Frankrike och är beläget i Paris 1:a arrondissement. Det tillhör världens främsta konstmuseer både vad gäller storlek och samling och här hittar man bland annat konstverk av Tizian, Rafael och Leonardo da Vinci. 

21. KVARTERET MARAIS
Kvarteret Le Marais, som är Paris äldsta, ligger i det 3:e och 4:e arrondissementet. Här finns Place des Vosges, som i guideböcker brukar kallas det mest romantiska torget i Paris. På nummer 6 har Victor Hugo bott, och där ligger idag Musée Victor Hugo. I Marais finns även Centre Culturel Suédois och Picassomuseet. Marais är Paris judiska kvarter och ett riktigt fint kvarter att strosa runt i eller ta en kaffe.

 

 

TVÅ BONUSTIPS FRÅN ER LÄSARE

22. MONTPARNASSE TORNET & SAINT CHAPELL

DITA  tipsar om Montparnasse tornet där man får både panoramavy över hela Paris och Eiffeltornet. Sen vill jag tipsa om det kungliga kapellet Sainte-Chapell med otroligt vackra glasmålade fönster. Paris för mig är också en av Europas främsta kulturmetropoler, så en kväll med ett konsert står alltid på min lista.

23. MAKRONER

JENN säger “Har seriöst aldrig ätit så god makron som i Paris, det var något magiskt med den. Tänkte också ”hur speciellt kan det vara?” Men det var SÅ speciellt. Kanske tipset var att ta en stor och dela två stycken på den??”

 

 

Translation:
Today I am sharing my best tips for do´s and don´ts to Paris. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

9 Comments

 1. Paris – bästa staden i Europa! Thanks for sharing!

 2. Bra tips om sköna skor, parker och promenader längs floden förbi alla broar.
  Tycker precis som du att man kan skippa åka upp i Eiffeltornet. Jag brukar tipsa om Montparnasse tornet där man får både panoramavy över hela Paris och Eiffeltornet.
  Sen vill jag tipsa om det kungliga kapellet Sainte-Chapell med otroligt vackra glasmålade fönster.
  Paris för mig är också en av Europas främsta kulturmetropoler – så en kväll med ett konsert står alltid på min lista. Längtar till maj då jag ska besöka det relativt nybyggda Paris Philharmonie.
  Och nej, jag kommer inte att välja bort makroner- älskar dessa små biskvier! Ljuvligt tillsammans med ett glas bubbel. Paris är underbart!

  1. Vilka superbra tips. Alla nya för mig. Jag är ju en av de där som alla dagar i veckan väljer en eclair framför en makron :))). Men å andra sidan, aldrig testat dem med bubbel:D

 3. Åh vilket härligt inlägg. Blir så sugen på att åka tillbaka till Paris nu. Besökte ju staden för första gången i september i år och hade en väldigt bra guidning av Sandra som bor där (har skrivit en liten guide också: https://jennifersandstrom.se/2017/09/28/en-guide-till-paris-favoriter-fran-en-local/ )

  Gick faktiskt aldrig ända fram till Eiffeltornet utan kikade på det lite på håll. Gillade också verkligen Sacre-coeur! Meeeen – har seriöst aldrig ätit så god makron som i Paris, det var något magiskt med den. Tänkte också “hur speciellt kan det vara?” Men det var SÅ speciellt. Kanske tipset var att ta en stor och dela två stycken på den??

  1. Tack Jennifer. Gud vad kul att jag blir så nerröstad vad gäller makronen :))). Ska absolut
   ge den fler chanser. Ska göra ett litet avsnitt till i inlägget och lägga till alla era
   bästa tips också.

   1. Men vad gulligt, tack! Och ja, haha, du får nog göra det ;) Bra tips med bubbel också som Dita tipsar, det ska jag testa nästa gång!

 4. Jag har varit i Paris två gånger men det finns alltid anledning att läsa om ännu mer tips. Håller med dig om mycket av det som kan skippas

  1. Eller hur :). Sen är det där så klart så personligt. Om man drömt om att åka upp i Eiffeltornet ska man ju så klart göra det :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *