Eiffeltornet är nog den byggnad som förknippas mest med Paris och Frankrike. Att den blivit ett klassiskt kännetecken och nationell symbol är kanske inte helt konstigt. Trots att det är en turistfälla, är det än fälla som man bara måste se och som man faktiskt imponeras av.

 

Tornet byggdes för att bli en pampig entré till världsutställningen Exposition Universelle, som anordnades 1889 för att fira hundraårsjubileet av franska revolutionen. Beläget på Champ de Mars i 7:e arrondissementet är det 324 meter högt inklusive den 24 meter höga antennen. Tornet konstruerades av Gustave Eiffels företag och ingenjörerna Maurice Koechlin och Émile Nouguier och ritades av Stéphen Sauvestre. Eiffeltornet var världens högsta konstruktion ända fram till 1930 då Chrysler Building invigdes.

 

Mer än 200 miljoner människor har hunnit besöka Eiffeltornet. Man kan ta trapporna upp till mitten av tornet och hissen till toppen eller ta de 1 665 trappstegen hela vägen upp. Hissen är öppen från cirka 9.30 ända fram till midnatt och trapporna öppnar vid samma tid, men stängs redan 18.30. Att ta sig hela vägen upp till toppen med hiss kostar cirka 13 euro för vuxna och hälften för barn. Tänk bara på att det kan vara enorma köer både till trapporna och till hissen.

 

Foto: © Discovering The Planet

20
fb-share-icon0
20
Pin Share20
Daniela Nasteska

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor och personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Blog Discovering The Planet.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Profilbild

    Fantastiska bilder! Vi har också skrivit om Paris på vår reseblogg, kolla in den om du har tid :) wearenodes.

    1. Discovering The Planet

      Tackar. Det ska jag absolut göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *