Frankrike, Languedoc, Aigues Mortes

 

Vi har lämnat strandstaden Saintes Maries de la Mer bakom oss och är på väg till Siran, som är vår sista stopp innan vår kanalbåtsresa. Det var länge sedan jag tittade på kartan och jag njuter mest av färden. Hur och varför mannen beslutat att köra till Aigues Mortes vet jag fortfarande inte. Men jag är tacksam att vi hamnar där. 

 

Strax utanför Montpellier i södra Frankrike, kör vi in i en by med jättemysig hamn. Bara hundra meter bortanför den reser sig en hög och lång medeltida mur. Innanför den ska vi snart få en riktig överraskning. Eller faktiskt flera. Vi har under vår färd hamnat i några välbesökta städer som Cannes, St Tropez och Saintes Maries de la Mer, men utöver det har vi haft nästan hela byar för oss själva. Innanför de fyra ståtliga murarna i Aigues Mortes öppnar sig en värld av restauranger, butiker och ett myller av besökare.

 

Aigues Mortes betyder fritt översatt ”dött” eller ”stagnerat vatten”. Det syftar på  de rosa saltvattenlagunerna som omgärdar staden och som är dess signum. Saltvattenlagunerna som på grund av sin höga salthalt är rosafärgade.  Vi såg dem och de var helt otroliga. Varför vi inte stannade och tog nog bilder vet jag inte. Kanske för att vi ska behöva återvända. Här har man i århundraden producerat salt som är vida känt i Frankrike för sin fina smak. Hit går det guidade turer både med båt och till fots. Där får man inte bara möjlighet att beskåda de vackra lagunerna, utan också gå på museet där man kan lära sig mer om hur saltet produceras.

 

AIGUES MORTES, SALTVATTENLAGUNER & ROSA FLAMINGOS

 

Har man extra tur, som oss, kan man även få en glimt av flamingofåglarna som håller till i saltvattenlagunerna. Flamingos är en av de saker som utmärker Aigues Mortes och finns som motiv på nästan alla vykort som säljs. Hit flockas varje sommar mängder av turister och man förstår snabbt varför. Att kliva innanför Aigues Mortes murar är så nära en tidsresa tillbaka till medeltiden man kan komma. Förutom att utforska den välbevarade staden, via guidade visningar eller på egen hand erbjuder staden mängder med andra aktiviteter och sevärdheter. Vi lämnar snart byns lilla torg och promenerar mot en av de andra yttermurarna. Och snart är vi åter ensamma.

 

Muren är imponerande och vill man gå på vallarna, kan man göra det mot en liten avgift. Härifrån ska man kunna se bergen av salt utanför staden och även titta in i de gamla gatorna i staden och in i människors trädgårdar. Vi väljer istället att fortsätta ströva runt. Jag har aldrig varit med om en stad som är så ren. Så fri på prydnader, soptunnor och överflödiga dekorationer. Det känns som om hela jag hamnar i ett meditativt lugn. Vi njuter av tystnaden, den varma dagen och de otroligt charmiga omgivningarna. Ursprungligen byggdes staden på kusten. Men under åren förändrades Rhônes floddelta och staden flyttades till inlandet där den nu ligger.

 

Frankrike, Languedoc, Aigues Mortes

 

ROMARNA & DEN FRANSKA KUNGEN LOUIX IX

 

Staden grundades av romarna omkring 100 f Kr. Men det var inte förrän senare, runt 1240, som den franska kungen Louis IX uppförde det mesta av staden. Han var  intresserad av att utveckla en port vid Medelhavet och Aigues Mortes låg rätt. Runt 1248 byggdes staden ut  ytterligare och renoverades och befästes med flera torn och en hamn för korsfararna. Senare byggdes stadsmuren och vallgravarna som omger staden.  Numera finns det också en mer modern stad utanför murarna. Jag läser också på stadens egna sida, att den är en mikronation och ett furstendöme. Men det är helt klart den gamla och välbevarade staden innanför murarna som är mest spännande att uppleva.

 

Aigues Mortes är också känd för sina medeltida kyrkor och kapell. Här finns också ett arkeologimuseum där man kan ta del av några av de utgrävningar som gjorts i området. På Onsdagar och Söndagar, på Avenue Frederic Mistral, har man året runt, marknader där man kan testa och köpa lokala delikatesser och hantverk. Längs med de smala gatorna innanför stadsmuren, finns det mer än 100 konstgallerier och nästan lika många antikaffärer. Med inte helt oväntade turistpriser. Om man är konstintresserad kan man besöka Constance Tower. Här har man konstutställningar och en permanent utställning om staden och tornet historia. Historieintresserad eller ej,  så är det svårt att inte bli hänförd av den välbevarade arkitekturen i Aigues Mortes. En perfekt mix av historiens vingslag, vackra vyer och ett händelserikt stadsliv.

 

Frankrike, Languedoc, Aigues Mortes

Frankrike, Languedoc, Aigues Mortes

Frankrike, Languedoc, Aigues Mortes

Frankrike, Languedoc, Aigues Mortes

Frankrike, Languedoc, Aigues Mortes

Frankrike, Languedoc, Aigues Mortes

Frankrike, Languedoc, Aigues Mortes

Frankrike, Languedoc, Aigues Mortes

Frankrike, Languedoc, Aigues Mortes

Frankrike, Languedoc, Aigues Mortes

Frankrike, Languedoc, Aigues Mortes

Frankrike, Languedoc, Aigues Mortes

 

Translation
In the south of France, in Languedoc, you will find the cute, charming and medieval village of Aigues Mortes. It was built in 1248 and i surroundes by medieval walls, salt lakes and pink flamingos. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Tänk att ”stagnerat vatten” kan se så inbjudande ut! :)

    1. Haha. Eller hur. Magi :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *